yle.fi

 Pois väistyi laululinnut. Kesäkuusta 1866 kevääseen 1867.Suomen markka siirtyy äkisti metallirahaan, ja ruplan arvo romahtaa. Liiketoimissaan ennenkin riskejä ottanut Erkki menettää melkoisesti rahaa. Marie kirjoittaa viihtyvänsä ulkomailla ja ilmoittaa matkustavansa vanhemman naisen kanssa Ranskaan ja Italiaan tutustumaan maiden taideaarteisiin. Marien todellinen matkaseuralainen on kuitenkin miesvalokuvaaja, jolle tyttö poseeraa Düsseldorfissa.

Vava ei ilahdu lainkaan saadessaan tietää olevansa raskaana: sehän tietää nuoruuden ja kauneuden menettämistä. Kaiken lisäksi lääkäri kieltää häneltä rakkaimman ajanvietteen, ratsastuksen. Ester nuhtelee suorasukaista Vavaa, joka puhuu ajatuksiaan varsin kaunistelemattomasti; eihän tällainen käytös sovi Hovimäen herrattarelle. Wilhelm joutuu ammattinsa puolesta selvittämään pappilan Josefina-piian kuolemaa. Tutkimuksissa selviää, että kyseessä on raaka surma, joka on yritetty naamioida itsemurhaksi. Syylliseksi osoittautuu toinen palvelijatar, jonka Josefina on nähnyt varastavan viljaa. Kun pastori Nylund haluaisi pitää asian poissa julkisuudesta, Wilhelm moittii miestä ulkokultaisuudesta.

Katri tulee kesäksi kotiin Juhon kanssa. Juho on pärjännyt koulussa hyvin, mutta jännittää kokeita kovasti ja kärsii vatsankouristuksista. Hirvikoskelle piirilääkäriksi saapuva Johan katsoo Katria uusin silmin. Antti auttaa Paulia rakentamaan veneen poljettavan siipirattaan, johon tämä on itse tehnyt piirustukset. Kartanon väki ihastelee rannalla, kun Paul kokeilee keksintöään. Polkulaite toimii hienosti siihen asti, kunnes vene alkaa hörppiä vettä. Erkkiäkin kiinnostaa uusi tekniikka: hän on lähdössä Ruotsiin ja Englantiin ottamaan selville kauppakumppaniensa viimeisimpiä saavutuksia ja pyytää Anttia mukaan vakoilijaksi. Maija lupaa odottaa Anttia, jos tämä lähtee Englantiin.

Kuntakokouksessa päätetään kansakoulun perustamisesta Hirvikoskelle pastori Nylundin vastustuksesta huolimatta. Wilhelm lupaa korjauttaa vanhan hirsitalon Hovimäen mailta koulurakennukseksi ja Erkki lahjoittaa muun tarvittavan. Opettaja saadaan seminaarin käyneestä Katrista.

Vavan ja Wilhelmin poika syntyy tammikuussa. Hovimäessä herättää ihmetystä, että Vava ei halua itse imettää lastaan. Wilhelm ihastuu lapseen ja nimeää tämän Felixiksi. Heti synnytyksen jälkeen Vava hyppää taas hevosen selkään ja antaa kavioiden kipinöidä entiseen malliin. Lumi pöllyää ratsastusretkillä vielä loppukeväästäkin, sillä eletään ennennäkemättömän ankaraa takatalvea.

Lähetä linkki