yle.fi

 En voi sua unhoittaa poies. Huhtikuusta 1855 heinäkuuhun 1862.Vava esiintyy hyväntekeväisyyskonsertissa ja laulaa Wilhelmin kirjoittaman laulun, jonka nuotit on saanut Marielta: "Sun silmäsi loistavat, tähdet niissä mä nään".
Yllättynyt ja liikuttunut Wilhelm kiittää Vavaa sydämellisesti konsertin jälkeen. Myöhemmin Vava käy Esterin luona kysymässä Wilhelmiä, mutta Ester väittää tämän jo lähteneen Hovimäkeen. Kun Wilhelm huokailee Vavan vuoksi, Marie puolestaan purkaa pitkästymistään ja turhautumistaan. Hän haluaa pois Hovimäestä, hän haluaa nähdä maailmaa ja oppia asioita.

Sota jatkuu edelleen. Wilhelm saa kirjeen Vavalta ja lähtee hakemaan pääkaupunkiasunnolta tavaroita. Hän joutuu keskelle pommitusta, kun sota leviää Helsinkiin. Tykkitulet moukaroivat kaupunkia armottomasti, ja Viaporin ammusvarasto räjähtää. Keskellä sodan melskettä Wilhelm löytää Vavan ja kosii tätä. Hän lähettää Hovimäkeen kirjeen, jossa kertoo, että seuraavana kesänä Hovimäessä vietetään häitä. Ester ei tästä riemastu.

Hääpäivänä keittiössä taiteillaan upeita sokerileipomuksia ja Vava ihailee säteilevää morsianta, joka häntä peilistä katsoo. Ernst tulee häihin ja ivaa sisartaan rahakkaasta avioliitosta, mihin Vava toteaa, että muuten hänellä ei olisi yhtään mitään – Ernstillä on sentään virka Pietarissa. Häähumun keskellä lankomies hoipertelee katkerana ulos koivujen katveeseen, ja antaa tulla täydeltä laidalta Wilhelmille, mitä tietää: Wilhelm olisi itse asiassa selvinnyt vähällä vallankumouksellisen puheensa seurauksista, mutta Carl Magnus painosti hänet lähtemään Ruotsiin, koska halusi estää Wilhelmin ja Vavan liiton. Anna muistuttaa Esteriä Johannan ainaisesta oikeamielisyydestä, ja Ester lupaa yrittää tulla toimeen Vavan kanssa.

Pian häiden jälkeen Anna kuolee sukupolvensa viimeisenä. Vava osoittautuu levottomaksi, oikukkaaksi rouvaksi, jonka tempaukset väsyttävät niin perhettä kuin palvelusväkeäkin. Wilhelmistä on tullut kihlakunnantuomari.

Pastori Asp haluaisi sepän Katrin kiertokoulun opettajaksi, ja Katri itsekin innostuu asiasta, mutta pelkää Matin vastustavan hanketta. Matildasta on kuitenkin tullut torpalle topakka emäntä, joka osaa luovia tiensä itsepäisen isännän kanssa. Matilda asettuu Katrin puolelle ja paasaa Matille, kunnes tämä pehmenee.

Lähetä linkki