Ke 13.10.2010 @ 11:12Maarit Piippo

Kirjallisuus + tv = mahdollinen yhtälö?

Kirjallisuus tv-ohjelman aiheena ei kukoista kanavien esityskaavioissa. Ylen tv-kanavilla kirjallisuutta käsitellään tällä hetkellä lähinnä uutuuskirjoja esittelevässä TV1:n Aamun kirjassa, nyt Teemalta tulevassa Runoraadissa sekä FST5:n Boktid-ohjelmassa.

Radion puolella kirjallisuutta toki käsitellään enemmän, kuten Kultakuumeessa, Kirjakerhossa, Lukupiirissä ja monessa muussakin. Tästä voisi päätellä, että kirjallisuus ei ole erityisen visuaalista aineistoa, että siitä ei ole helppoa tehdä vetävää tv-ohjelmaa.

Visuaalinen runo

Runoraati on kuitenkin osoittanut toisin. Levyraadista formaattinsa napannut, suomalaisia uusia runoja esittelevä ohjelma on jo useamman vuoden ajan ihastuttanut niitäkin, jotka eivät runoista muuten piittaisi. Erään katsojakommentin sanoin ohjelma on malliesimerkki ”jokapojalle tarjotusta tasokkaasta runorepostelusta”.

Runoraati on kunnostautunut myös visuaalisesti runovideoidensa kautta. Runo onkin osoittautunut varsin inspiroivaksi ja monia tulkintoja avaavaksi kuvallisen kerronnan lähteeksi. Toisaalta runo on sopivan kokoinen formaatti myös kuunnella ihan omia mielikuvituksen visioitaan seuraten. Aina välillä raatilaiset ovat toki irrottautuneet myös runosta, ja ruotineet vaikkapa taidetta ja taloja.

Runoraati hurmaa studiossa ja toreilla

Runoraati piti maljapuheita tulevaisuudelle Tampereen teatterikesässä. Katso ja koe Ari-Pekka Lahden, Kati Kaartisen, Sirkku Peltolan, Heini Junkkaalan ja Laura Ruohosen monologit 10.10. Teemalta lähetetystä ohjelmasta.

Katso Runoraati YLE Areenassa

Vuosien varrella Runoraadissa on kuultu uusinta tuotantoa monilta hienoilta kotimaisilta runoilijoilta. Elävän arkiston koosteessa ovat mukana mm. Arto Melleri, Ilpo Tiihonen, Merja Virolainen ja Tommy Tabermann.

Koosteita Runoraadeista Elävässä arkistossa

Runojen arviointi on ohjelman suola ja pippuri, ja ohjelmassa on nähty vakijäsen Jukka Virtasen lisäksi monia näkemyksellisiä raatilaisia, kuten Paula Vesala, Olli Mustonen, Pekka Himanen ja Suna Vuori.

Hiilivoimalan työnjohtajan silmät kostuivat, kertoo Joenniemi blogissaan.


Kysy Minnalta runoista ja muustakin

Runoraadin äiti ja juontaja Minna Joenniemi on tänä syksynä muutenkin jännittävien vaiheiden äärellä. Hänet on kutsuttu valitsemaan kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaja tälle vuodelle.

Tästä kiinnostuneena yle.fi –toimitus haastattelee Minnaa 20.10. runoista, kirjallisuudesta ja kulttuurista ylipäätään. Keräämme nyt osuvia aiheita haastattelua varten, ja kutsumme yleisöäkin mukaan jutuntekoon. Mitä sinä haluaisit yle.fi –toimituksen kysyvän Minnalta tänä jännittävänä kirjallisuussyksynä?

Kysymyksiä voi lähettää joko tämän blogimerkinnän kommentteihin, Suomen Yleisradio –Facebook-sivulle tai Twitterin kautta. Kysymyksiä saa tulla laidasta laitaan aiheeseen liittyen, toimitus valitsee osuvimmat mukaan tässä Ajatuskupla-blogissa myöhemmin julkaistavaan haastatteluun.


Joenniemen valitsema tämän vuoden Finlandia-palkittu julkistetaan 2.12.

Erno Paasilinnasta Antti Hyryyn – tähän mennessä Finlandia palkintoa on jaettu 26 kertaa vuodesta 1984 lähtien. 30 000 euron arvoisen palkinto jaetaan ansiokkaan romaanin kirjoittajalle, sitä ei siis voi saada runoilija tai esseisti. Kolmihenkisen lautakunnan valitsemat Finlandia-ehdokkaat julkistetaan tänä vuonna 11.11., ja tuomari Minna Joenniemen valitsema voittaja saadaan tietää 2.12. Keitä kisoissa on mukana tällä kertaa, veikkauksissa voisivat olla vaikkapa Monika Fagerholm, Riikka Pulkkinen, Martti Yrjänä Joensuu, Petri Tamminen jne. Vai löytyykö yllättäjiä.

 

1 kommentti

.

terävä pistelee, tylsä juhlii

http://suolasuinen.blogspot.com/

.

Ajatuskupla

Tässä blogissa yle.fi-etusivutoimituksen toimittajat kertovat työstään ja ajatuksistaan, usein internettiin liittyen.

Blogia kirjoittavat:
Tapio Kantele,
Jorma Kivistö,
Ulla Kokko,
Mika Marttinen,
Milla Moisio,
Maarit Piippo,
Arttu Silvast,
Samuli Sulamäki.

yle.fi -toimituksen Puhekupla-sarjassa haastateltiin Ylen ohjelmien tekijöitä.