Parempia aikoja maratonille

#9

 

Syksyn koitos, maraton, on nyt juostu. Tavoite päästä maaliin juoksemalla koko matkan toteutui. Kohtuullinen harjoittelukin näyttää nyt todistettavasti auttaneen. Aika parani 40 minuutilla verrattuna viime vuonna lähestulkoon harjoittelemattomana tehtyyn rutistukseen. Mutta tämä ei riitä. Tulevina vuosina aika pitää saada paremmaksi. Ajanparannusvinkit koskevat erityisesti Espoon Rantamaratonia, mutta ne voi ottaa soveltuvilla tavoilla käyttöön muillakin maratoneilla.

Espoon metron rakentamiseen vauhtia

Ensimmäisenä ei tule mieleen, että maratonillakin voi huijata. Tähänkin on kuitenkin olemassa pitkät perinteet. Pariisin olympiamaratonilla vuonna 1900 ranskalaiset Michel Théato ja Emile Champion hyödynsivät epäselvästi merkittyä maratonreittiä ja kotikaupunkinsa sokkeloisten katujen tarjoamia oikaisumahdollisuuksia. He saivat ylivoimaisen kaksoisvoiton. Samassa juoksussa ruotsalainen Ernst Fast eksyi reitiltä noudatettuaan paikalliselta poliisilta saamiaan ohjeita. Vahvistamattoman nettilähteen mukaan ruotsalaisjuoksijan väärään suuntaan ohjannut lainvartija oli virheestään niin pahoillaan, että ampui itsensä pari päivää myöhemmin.

Neljä vuotta myöhemmin Saint Louisin olympiamaratonilla yhdysvaltalainen Fred Lorz sieppasi lennosta taksin kramppaavien jalkojensa takia (jotkut lähteet kertovat Lorzin hypänneen toimitsijoiden autoon). 18 kilometrin kuluttua hän kuitenkin oli jälleen voimissaan ja päätti juosta maaliin. Stadionilla ei automatkasta tiedetty ja Lorz palkittiin voittajana. Lorz menetti kultamitalinsa autokuskin tunnistettua sanomalehden kuvasta olympiavoittajan kyytiläisekseen. Lorz väitti myöhemmin tapauksen olleen vain vitsi.

Edellä mainitut huijaukset eivät ole vain osa maratonjuoksujen muinaista historiaa. Kyllä osataan postmodernina aikanakin. Rosie Ruiz Vivas voitti vuoden 1980 Bostonin naisten maratonin ennätysajalla. Kun ällistyttävän hyvää juoksua tutkittiin tarkemmin, ei Vivasia löytynyt videonauhoilta. Vivas hyppäsi radalle juoksun loppupuoliskolla. Ennen huijauksen paljastumista Rosie selitti hyvää suoritustaan sillä, että tunsi olonsa energiseksi aamulla. Huijauksen paljastuttua kävi ilmi, että Rosie oli huijannut myös New Yorkin maratonilla, jotta saisi tuolle Bostonin maratonille tarvittavan ajan. Freelance valokuvaaja Susan Morrow ilmoitti tavanneensa hänet New Yorkin metrossa juoksun aikana.

Eräässä New York City maratonissa tehdyssä tarkastuksessa todettiin, että 200 tarkastetusta juoksijasta 3 % huijasi, eli matkusti metrolla, oikaisi tms. Suhteutettuna koko juoksijamäärään, New Yorkin maratonilla huijaisi noin 700 juoksijaa.

Metro rakennettaneen lähivuosikymmenenä Espooseenkin. Metroreitin pitäisi kulkea kätevästi nykyisen maratonreitin maisemissa. Tämä avaakin suuria mahdollisuuksia aikojen parantamiselle.

Talonmiehet takaisin

Erilaiset piristeet ovat myös olleet mukana olympiahistorian ajan. Vuonna 1904 Sain Louisin maratonilla lopulta maratonsankariksi nostettu Thomas J. Hicksille annettiin 27 kilometrin kohdalla strykniiniä munanvalkuaisen kanssa. Sama hoito toistui 32 kilometrin kohdalla, jolloin hänelle annettiin lisäksi brandyä. Viimeisillä kilometreillä Hicks sai lisää vielä lisää brandyä. Myöhemmin hänen valmentajansa kirjoitti, että Hicksin voitto johtui suurelta osalta kilpailijoita paremmasta juoksun aikaisesta huollosta. Tosin Hicksillä taisi olla hengenlähtö lähellä, sillä maaliin tultuaan hän menetti tajuntansa ja herättelyyn meni monta tuntia. Kestävyyttä edistävä strykniini tunnetaan paremmin voimakkaana myrkkynä.

Piristeitten ja dopingaineitten käytön aloittaminen voi olla monelle amatöörille liian iso kynnys. Lisäaineiden käytön takana onkin usein joku ulkopuolinen henkilö tai organisaatio, joka auttaa asiassa. Martti Vainion vuoden 1984 doping-pistoksen piikittäjäksi löytyi talonmies Alpo Nyrönen.

On valitettavaa, että taloyhtiöt ovat jo monet vuosikymmenet ulkoistaneet talojensa hoidon huoltoyhtiöille. Ennen tutut talonmiehet olivat nopea ja luotettava apu moniin asukkaiden eri tarpeisiin. Tarvetta heidän monipuolisille palveluilleen olisi nykypäivänäkin.

Työttömyydestä voi olla hyötyäkin

Heinäkuun Talouselämä-lehti lainasi usalaista Wall Street Journalia, missä kirjoitettiin, että taantuma saa ihmiset tekemään kaikenlaista hullua, kuten juoksemaan kovempaa. Yhdysvalloissa maratonajat ovat tänä vuonna parantuneet lähes kaikissa ikäryhmissä. Bostonin maratonille vaaditun kovan aikarajan alittaa tämän vuoden tilastojen perusteella 4,6 prosenttia kaikista maratoonareista, mikä on 39 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Artikkeliin oli haastateltu muun muassa 47-vuotiasta herra Gobisia, joka juoksi huhtikuussa Bostonissa oman ennätyksensä, 3.09. Gobis oli saanut viime marraskuussa potkut johtajan hommistaan ja oli ehtinyt työttömänä ollessaan harjoitella enemmän. Yliopistosta valmistuvat nuoret eivät löydä työpaikkaa vaan voivat käyttää enemmän aikaa juoksemiseen.

Suomenkaan taloudessa ei mene hyvin. YLEn Teksti-TV:n toimituksessa on seurattu vuosikausia Espoon kaupungin alueen sisällä olevan Kauniaisten kaupungin nuorisotyöttömien lukumäärää, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana korreloinut hämmästyttävän tarkasti sen kanssa, miten Suomen taloudessa pyyhkii. Yleensä ei ole alle 20-vuotiaita työttömiä yhtään, mutta viime vuonna heitä alkoi jo ilmaantua ja elokuussa heitä oli jo kuusi. Tilanne alkaa siis olla katastrofaalinen. Nyt työpaikkaa vailla olevat pitäisikin ohjata lenkkipoluille. Vuosi aikaa harjoitella maratonille.

Vuoden loppusaldo

Aloitin tämän blogisarjan kirjoittamisen alkuvuodesta tähtäimessä 20.9.2009 juostu Espoon Rantamaraton. Päämääränä oli päästä sellaiseen juoksukuntoon, että jaksaisin juosta koko matkan. Vuosi sitten puhti loppui ja loppumatka meni kävelyksi. Tuli mieleen, että kannattaisi ehkä harjoitella.

Harjoitusfilosofiani punainen lanka oli rentouden ja liikunnan ilon säilyttäminen. Helmikuussa marssin aluksi työpaikkaliikunnan jooga- ja kuntonyrkkeilytunneille kesään asti. Jooga teki hyvää kuntonyrkkeilyssä aluksi kipeytyville raajoille.

Vasta kesäkuussa astelin lenkkipoluille sään lämmettyä siedettäviin lukemiin. Koska lenkille ei vain jostain syystä tule lähdettyä usein, otin tavakseni juosta pitempään silloin kun lähdin lenkille. Kesäkuun alusta syyskuussa juostuun maratoniin oli aikaa 16 viikkoa. Tuona aikana kävin lenkillä 24 kertaa, eli noin 3 kertaa/2 viikkoa. 10 – 25 km mittaisista lenkeistä kertyi yhteensä 360 km, eli keskimitta yhdelle juoksuharjoitukselle oli 15 km. Maratonin loppuajaksi sain 4.09.44, mihin olen tyytyväinen.

Nyt kun maratonista on kulunut pari päivää, on mielessä jo käynyt ajan parantaminen 3:lla alkavaksi. Harjoittelumäärää on ehkä vielä mahdollisuus hieman nostaa. Niin on tehtäväkin, sillä metro ei ole vielä ensi vuonna valmis, asuintalossani ei ole talonmiestä, eikä minua ole uhattu vielä potkia pois työstäni. Mutta ensin matelija lepää hetken talvihorroksessa.


(Tämä blogi löytyy myos tiivistettynä YLE Teksti-TV:n Kuntoliikuntasivuilta)

 

Lähteitä ja linkkejä:

YleX Iltapäivän haastamat rokkarit pääsivät myös maratonkuntoon Espoossa

Mobile: 5 tapaa juosta maraton

Maratonin esittely YLE Urheilun Peking-sivustolla

Aamulehti: Doping - turha takaa-ajo

J.P. Roos: Maratonmiehen elämä

Elävä arkisto: Martti Vainio, talonmies ja steroidit

Talouselämä 16.7.2009: Työtön juoksee kovempaa
 

 

Pe 11.09.2009 @ 16:55Jorma Kivistö/yle.fi

Maraton ei ole yksilölaji

#8

 

Lenkkipolulla on aikaa miettiä monenlaista. Syksyn merkit ovat jo ilmassa. Lehdet alkavat putoilla. Muurahaiset eivät juoksentele pururadalla. Kesällä niillä olikin käynnissä melkoiset talkoot yhdyskuntansa yhteisen edun eteen. Muurahaiset saivat minut miettimään juoksijan yksilöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Jos vaikkapa helikopterista katselisi maratonjuoksua, niin koko homma näyttäisi muurahaisten vaellukselta yhtä ja samaa polkua pitkin.

Lenkkeilijä saattaa luulla tekevänsä hyvinkin yksilöllisen ratkaisun osallistumalla maratonille. Kuitenkin kyse on jollain tasolla kulttuurisesta ilmiöstä, jonka suosio vaihtelee trendien ja muodin mukaan. Samoin juoksussa käytettävät energiapatukat, ipodit, asusteet ja kengät.

Sosiaaliset rakenteet rajoittavat tai mahdollistavat yksilöiden toimintaa. Toisaalta intentionaaliset toimijat saavat aikaan rakenteet. Maratoneja järjestetään koska niille on kysyntää ja juoksijat lähtevät maratoneille, koska niitä järjestetään. Jos haluaisi olla oikein yksilöllinen ja systeemin ulkopuolella, niin kyllä maratonin juokseminen onnistuisi omatoimisestikin tankkauspisteiden jemmaamisella reitin varrelle.

Sosiologian isäksi kutsuttu Émile Durkheim käsitti yhteiskunnallisen subjektiviteetin jonain kollektiivisena tai kollektiiviselle kuuluvana. Yksilön toiminnan merkitys ei Durkheimin mukaan palaudu yksilön intentioihin vaan jonkinlaisen kollektiivisen tajunnan merkityksiin tai arvoihin. Kollektiiviset merkitykset eli sosiaaliset faktat määräävät Durkheimin mukaan yksilön toiminnan.

Durkheim ei kuitenkaan ollut täysin sitä mieltä, että yksilö ei voisi itsenäistyä ja tehdä omia päätöksiä elämänsä suhteen. Häntä askarrutti ristiriita: Mistä johtuu, että yksilö itsenäistyessään käy yhä riippuvaisemmaksi yhteisöstä?

Kehitys kohti ihmisten suurempaa yksilöllisyyttä ja vapautta tarvitsee Durkheimin mukaan yhteiskuntaa. Moderni yhteiskunta, jossa työnjako on pitkälle eriytynyttä ja monipuolista, mahdollistaa erilaisten ihmisten yhdessäolon. Solidaarisuus perustuu siihen, että erilaiset ihmiset tarvitsevat toisiaan, jolloin itsekin voi olla erilainen. Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja valintoja, jolloin vapauden määrä tässä mielessä lisääntyisi. Voi lähteä tai olla lähtemättä maratonille.

Sosiologian klassikko Hugo Simmel esitti 1900-luvun alussa käsitteen ”Geselligkeit” (seurallisuus), mikä sisälsi ajatuksen erilaisista muodoista, seurustelupeleistä. Näiden muotojen avulla ihminen pyrkii harmittomaan, puhtaaseen ja tasaveroiseen vuorovaikutukseen. Ihmiset heittävät tittelit pois. Kaikenmoiset maratonjuoksut sopisivat tähän seurustelupelin määritelmään.

Simmelille seurustelu oli osaltaan keinotekoinen valeyhteisö, näyttämö ja pelipaikka, mutta toisaalta se ei kuitenkaan samaistu pelaamiseksi tai epäaidoksi sosiaalisuudeksi. ”Geselligkeit”, kuten meidän tapauksessa maraton, toimii pakopaikkana asiapakoilla kuormitetusta arjesta ja on siten irtiottona eräänlainen sopeutumisen mekanismi moderniin elämään.

Suurin osa juoksijoista ei näitä asioita mieti maratonin lähtöviivalle astuessaan. Eikä tarvitsekaan. Tärkeintä on aistia hieno massatapahtuman tunnelma ja nauttia sosiaalisuudesta, nyt kun kuukausia kestänyt yksin puurtaminen on takana.

Viimeiset viikot on tullut juostua lyhyempiä 10 km lenkkejä pari kertaa viikossa. Puolimaratonlenkit alkoivat tuntua aina vain hitaammilta, nopeuttakin oli hyvä harjoitella. Espoon Rantamaraton juostaan 20.9. Sinne on lähdössä juoksemaan myös YleX:n toimittajia ja heidän haastamiaan rokkareita. Rokkari kuntoon –projektin sivuilta löydät hyviä ohjeita maratonjuoksuun valmistautumiseen.

Aikatavoitetta minulla ei ollut tätä blogisarjaa aloittaessa. Mutta nyt on. Hesarin Nyt-liite kirjoitti muutama viikko sitten hipistä, joka juoksee metriäkään harjoittelematta maratonin krapulassa aikaan 4.22. Tuo aika on lyötävä. Ihan selvinpäin.

 

Linkkejä:

 


> YleX Iltapäivä: Rokkari kuntoon
 

> Tampereen Avoin yliopisto esittelee Hugo Simmelin teorioita
 

> Rauno Huttunen kirjoittaa Émile Durkheimista

 

Pe 21.08.2009 @ 16:09Jorma Kivistö / yle.fi

Maratoonarin paluu – mitä se on?

#7

 

Kesäloma on ohi ja edessä paluu arkeen. Lenkkeilyt jäivät neljän viikon aikana viiteen kertaan. Aloitin lomani Espanjassa 10 päivän lomalla. Loman loppusaldo oli muutama lisäkilo ja ahtaissa kengissä hankitut rakot, mikä esti lenkkeilyn heti loman jälkeen. Harvoista harjoituskerroista huolimatta loppuloman aikana lenkit pitenivät jopa yli 20 km pituisiksi. Tämän pituisia lenkkejä en ole ikinä ennen juossutkaan. Harvoja lenkkejä voinkin nyt perustella pitkien lenkkien vaatimilla pidemmillä palautumisjaksoilla.

Rankasta harjoituksesta palautumisessa on oikeastaan samankaltaisesta ilmiöstä kuin lomaltapaluussa. Suurin osa vuotta puurretaan töitä kovaa tahtia (ne onnekkaat, joilla tänä päivänä töitä vielä on), ja tämäkin vaatii kesäloman pituisen palautumisjakson. Moni haaveilee jo oitis seuraavasta palautumisjaksosta ensi kesänä. Mutta nyt on koittanut paluun aika.

Palautuminen on tärkeä osa harjoittelua sen tuloksellisuuden kannalta. Lihaksisto ja verenkiertoelimistö vahvistuvat juuri tämän palautumisjakson aikana. Palautuminen suojaa ylirasitukselta ja rasitusvammoilta. Liiallinen harjoittelu voi kostautua haluttomuutena lenkkipolulla ja kehitys taantuu. Tällöin ollaan ilmeisesti ylikunnossa. Ylpeänä voin sanoa, että riittävä palautuminen on se osa-alue harjoittelussani, josta olen osannut huolehtia parhaiten.

Kovasta rasituksesta palautumista edistää levon ja lihashuollon lisäksi pian harjoituksen jälkeen nautittava ravinto (riittävä neste, suola, hiilihydraatit ja proteiini). Lihasten täydelliseen palautumiseen kovasta rasituksesta voi kulua jopa useita päiviä.

Toisaalta, oikeat urheilijat harjoittelevat oikein hyväkuntoisina päivittäin. Minulla ei ole ikinä sujunut vaativampi harjoittelu peräkkäisinä päivinä. Tilanne on oikeastaan sama kuin alkoholin kanssa. Kahtena peräkkäisenä päivänä ei kykene ryypiskelemään. Ehkä siksi minusta ei ole tullut alkoholistia. Eikä siis myöskään urheilijaa.

Mutta mitä paluu ja palautuminen tarkasti ottaen tarkoittavat? Sanat ”paluu” ja ”palautuminen” oikeastaan edellyttävät ja tarkoittavat saapumista takaisin samaan tilaan, mistä oli lähtenyt. Onko tällainen palautuminen oikeastaan mahdollista. Asiasta kiisteltiin kiihkeästi juuri niinä vuosina, kuin maraton tarun mukaan juostiin ensimmäisen kerran Kreikassa vuonna 490 eaa. Silloin nimittäin etsittiin kiihkeästi filosofisia perusteita olevalle ja totuudelle.

Parmenides oli sitä mieltä, että liike, syntyminen ja häviäminen ovat mahdottomia. Hänen edustamansa suuntaus metafysiikka katsoo, että maailmassa ei tapahdu kehitystä. Se näkee esineet, asiat ja oliot toisistaan riippumattomina, vailla keskinäistä yhteyttä ja vuorovaikutusta. Liikettä ja muuttumista koskevat käsitykset olivatkin Parmenideksen mielestä "kuolevaisten mielipiteitä", arkipäiväiskäsityksiä maailmasta, joista on erotettava filosofia, oppina aistihavainnon ulottumattomissa olevasta totuudesta. Jos ajattelisin näin, olisin siis sitä mieltä, että lomalta töihin paluuni jälkeen tulin samaan paikkaan takaisin ja homma jatkuu kuten ennenkin. Rankalta lenkiltä palauduttuani olen samassa tilassa kuin ennen lenkkiä.

Vastakkaisista mielipiteistään tuli tunnetuksi dialektisen ajattelun perustaja Herakleitos. Hänen mukaansa kaikki liikkuu ja muuttuu toiseksi. Häneltä on peräisin slogan "ihminen ei voi astua kahta kertaa samaan virtaan". Herakleitos painotti ilmiöiden keskinäistä yhteyttä sekä vastakohtien ja vastakkaisten voimien käsittämistä muuttuvuuden syyksi. Jos ajattelisin näin, olisin siis sitä mieltä, että lomalta töihin palattuani olenkin hieman muuttunut ja olen tullut takaisin jollain tavalla erilaiseen työpaikkaan. Rankalta lenkiltä palauduttuani huomaan, että jotain kenties positiivista on tapahtunut fyysisen kuntoni suhteen.

Nämä filosofiset suuntaukset, metafysiikka ja dialektiikka, jatkoivat sittemmin omaa elämäänsä ohjaten tieteen eri alojen kehitystä seuraavien vuosituhansien aikana. Arkielämän ajattelussa useimmat luultavasti ja toivottavasti ajattelevat, että asiat voivat kehittyä ja muuttua. Ihan vain oman itsensäkin kannalta.

Mieleeni tulee Almodovarin hieno elokuva Volver (Paluu), missä eräs nainen herää kuolleista. Kuolemasta elämään palattuaan hän ja läheiset löytävät anteeksiannon ja lohdun muuttuneina ihmisinä. Se on vain tämä tuuli, mikä tekee ihmiset hulluiksi.

 

Linkkejä:

Antiikin filosofit pelaavat jalkapalloa saksalaisia filosofeja vastaan: Monty Python YouTubessa

Parmeniden ja Herakleitoksen filosofiasta: Kommunistisen nuorisoliiton seminaari 2001: Dialektisesta materialismista

Palautumisesta Suomen Olympiakomitean sivuilla

YLE Teksti-tv:n kuntosivut s. 830 alkaen

 

 

 

To 16.07.2009 @ 12:49Jorma Kivistö / yle.fi

Maailmanmatkaajan maraton

#6

 

Nyt viimeistään, 12 juoksulenkin ja 150 km:n jälkeen, on aika tutkailla mille maratonille pitäisi tähdätä. Mahdollisuuksia on paljon.

Historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna maraton pitäisi juosta Marathonin kylästä Ateenaan. Myös ns. modernit maratonitkin alkoivat tällä juoksulla Ateenan olympialaisissa 1896. (Siitä ensimmäisestä maratonista vuonna 490 eaa kirjoitin aikaisemmassa blogikirjoituksessa Maraton – leikkiä kuoleman kanssa.)

Ateenassa juostaan nykyäänkin tämä klassikkomatka. Ateenaan kannattaa kuitenkin mennä vasta ensi vuonna, sillä silloin juostaan 2500-vuotismaraton, missä voi olla aivan erityinen tunnelma. Tänä vuonna juostaan vasta marraskuussa, joten kylmäkin voi yllättää.

Vielä sata vuotta sitten ei ollut päivän selvää, kuinka pitkä matka maratonilla pitäisi juosta. Edellä mainittu vuoden 1896 Maraton oli noin 40 km:n pituinen. Ensimmäinen nykyisen maratonin pituinen matka 42 195 metriä juostiin Lontoon olympialaisissa vuonna 1908. Silloin matkan startti oli Windsorin linnan luota ja sen haluttiin päättyvän stadionilla kuninkaallisen aition eteen. Senkin jälkeen matkan pituus vaihteli, kunnes vuonna 1921 Kansainvälinen yleisurheiluliitto määräsi matkan pituudeksi tuon Lontoossa juoksun matkan.

Jos Englannin ensimmäinen normannikuningas Vilhelm Valloittaja (asiakirjoissa hänet on tunnettu myös nimellä Vilhelm Äpärä) olisi 1000-luvulla rakentanut linnansa 2 km lähemmäksi Lontoota, juoksisivat maratoonarit tänään oikean ja inhimillisemmän 40 km matkan.

Lontoon maratonin reitti kulkee nykyään Thames-joen rantoja pitkin Tower-silta ylittäen. Maraton on suosittu tapahtuma Lontoossa (noin 24 000 juoksijaa) ja sillä kerätään vuosittain miljoonia puntia hyväntekeväisyyteen. Tämä tuo mukaan hauskoja karnevaalipiirteitä, mikä näkyy juoksijoiden asuissa. Sinne on kuitenkin vaikea päästä tänä vuonna juoksemaan. Ensinnäkin juoksu juostiin jo huhtikuussa. Toiseksi, sinne on aikainen ilmoittautuminen – enää ei oteta enää vastaan ilmoittautumisia edes ensi vuoden juoksuun. Kolmanneksi, ajoissakin tehty ilmoittautuminen oikeuttaa vasta arvontaan juoksupaikoista.

Kahdella tavalla voi kuitenkin ohittaa esteet myöhäisellekin ilmoittautumiselle. Hyväntekeväisyysluonteen vuoksi juoksija voi neuvotella itselleen osallistumisoikeuden sitoutumalla maksamaan tiettyihin hyväntekeväisyyskohteisiin tukun puntia. Toinen osallistumista helpottava koskee ikääntyneempiä juoksijoita, joilla on hyvä kunto. Esimerkiksi 40 - 60-vuotiaat miehet, joilla on alle 3 tunnin 15 minuutin maratontodistus tai himpun verran alle 50-vuotiaat naiset, joilla on 3 tunnin 45 minuutin alitus, voivat ilmoittautua ohi arvonnan.

Eipä onnistu näiden takaporttien käyttö. Mutta Lontooseenhan ehtii vanhempanakin, kuten 98-vuotiaan Fauja Singhin esimerkilliset suoritukset osoittavat.

Maratonien joukosta on viisi maratonia yli muiden. Tätä sarjaa nimitetään nimellä World Marathon Majors. Näillä maratoneilla hankitaan parhaita mahdollisia sijoituksia ja eniten pinnoja kerännyt mies ja nainen jakavat miljoona dollaria (mikä nyt ei niin kamalan paljon ole näinä heikon dollarin aikoina). Lontoon lisäksi sarjaan kuuluu Berliini, Boston, Chicago ja New York.

Berliinin maraton juostaan 20.9. Juoksupaikat on kuitenkin jo loppuunmyyty. Boston juostiin jo huhtikuussa. Chicago juostaan lokakuussa ja New York marraskuussa, mutta niihinkin on ilmoittautumisajat jo umpeutuneet. New Yorkissakin osallistujat arvotaan. Erityisesti New Yorkin maraton voisi olla upea kokemus elokuvista tutuilla paikoilla. New Yorkissa juostiin aluksi 1970-luvulla Central Parkkia ympäri, mutta vuodesta 1976 onneksi reittiä vaihdettiin mielenkiintoisemmaksi. Nykyään reitillä tutustuu monipuolisesti kaupunkiin: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx ja Manhattan päättyen Central Parkiin.

Näyttää siis siltä, että en kilpaile tänä vuonna tuosta miljoonasta taalasta. Mutta muitakin eksoottisempia vaihtoehtoja löytyy. Honolulussa juostaan vasta joulukuussa ja sinne ehtisi vielä ilmoittautuakin, osallistujamäärääkään ei ole rajoitettu – heitä on paikalla arviolta 30 000. Maisemat ovat varmaan kauniita ja luulisinpa lämpöäkin riittävän Diamon Head –tulivuoren liepeillä. Ainoa heikko puoli on aikainen lähtöaika aamuyöstä klo 5. Ei sovi minulle.

Tiibetin maraton juostaan 3,6 km:n korkeudessa. Sinne ei ole nettisivujen perusteella suurta ruuhkaa. Viime vuonna loppuajan sai 46 juoksijaa. Tosin sivuilta ei löydy keskeyttäneiden määrää. Omalla viime syksyn Espoon rantamaratonin ajalla olisin ollut viime vuonna 8. nopein miesten sarjassa. Mutta täytyy myöntää, että Tiibetissä aikoihin pitää laskea hieman korkean paikan lisää. Harmi vain, että Tiibetissä juostaan jo samoihin aikoihin kuin tämä julkaistaan.

Lähempänäkin voisi juosta ensimmäisen maratonin maamme rajojen ulkopuolella. On syytä huomioida lentomatkojen negatiivinen vaikutus ilmastonmuutokseen.

Tukholman maratonille kulkee aavelaivaksi ristitty vuoro. Sinnepäin mentäessä laivalla olevat maratoonarit syövät pastaa ja menevät aikaisin nukkumaan. Palatessa juoksijat ovat niin väsyneitä, että menevät suoraan nukkumaan, elleivät ole jo sammuneet baaritiskille väkisin juodun puolikkaan tuopin ääreen. Tuo tunnelma olisi jännä kokea. Mutta tämäkin maraton on tänä vuonna jo juostu.

Tukholman maraton järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 1912 olympialaisissa. Vuonna 2012 Tukholmassa juostaan 100-vuotismaraton, jonka reitti kulkee mahdollisimman tarkkaan vuoden 1912 olympialaisten reittiä. Ehkäpä silloin sinne.

Enää en jaksa kahlata kansainvälisiä maratonsivuja. Entä kotimaassa. Maratoneja on Suomessakin kymmeniä. Parikymmentä vuotta sitten juoksin Helsingin maratonin. Pääkaupunkimme oli vielä silloin minulle uusi ja yllätyin reitin kauneudesta. Oli helppo lähteä alussa juoksemaan liian kovaa vauhtia. Tämän vuoden maratonille (15.8.) ehtii vielä ilmoittautua kuun loppuun asti.

Lenkkejä ja kilometrejä minulla on kuitenkin takana niin vähän, että juoksen myöhemmin. Viisi viikkoa on tässä vaiheessa kesää pitkä aika lisäharjoitteluun. Viime vuonna juoksin syyskuun lopulla Espoon rantamaratonin. Taidan juosta tänä vuonnakin. Reitti on nyt jo tuttu ja osaan ehkä kuitenkin viimevuotista hieman parempikuntoisena jakaa voimani paremmin.

 

Linkkejä:

YleX Iltapäivä: Rokkari kuntoon:

- Espoon rantamaratonille on lähdössä YleX Iltapäivän Aino Töllisen haastamat rock-artistit. YleX Iltapäivän sivuilta löydät juttuja ja vinkkejä juoksemiseen liittyen.

YLE Urheilun Mikko Hannula kirjoittaa maratonharjoittelustaan:

- Lahdessa juostaan 8.8. Veteraanien MM-maraton, jonne käsittääkseni kaikki yli 35-vuotiaat seuraan kuuluvat saivat ilmoittautua. Siellä mielenkiintoni kohdistuu YLE Urheilun sivuilla blogia pitävä toimittaja Mikko Hannulan juoksuun. Mikko on harjoitellut kovaa, koska tavoiteaikakin on 3.45. Onnea matkaan.

Dusteaters

- Viime blogikirjoitukseni jälkeen sain kannustavaa palautetta uudelta seuralta, jonka nimi on Dusteaters Running Club. Sivuilta löytyy paljon asiaa ja linkkejä juoksemiseen liittyen. Ei jäsenmaksua. Elämäntapajuoksijoille, joilla toisilla on aikatavoitteita, toisilla ei.

Mielikuvaharjoittelulla maratoonariksi

 #5


Mielikuvaharjoittelu voi kuulostaa aluksi lähinnä vitsiltä, kun siitä puhutaan maratonin yhteydessä. Yleensä mielikuvaharjoittelu liitetään urheilun yhteydessä nopeisiin keskittymistä vaativiin suorituksiin, kuten golf-pallon lyömiseen tai vaikkapa korkeushyppyyn. Mutta mielikuvitus kannattaa ottaa avuksi pitempikestoistenkin urheilusuoritusten tueksi. Etenkin jos ei ole aikaa tai ei viitsi harjoitella fyysisesti niin paljon kuin ehkä pitäisi.

Mielikuvaharjoittelu eli visualisointi on tekniikka, jossa muodostetaan mielikuva halutusta lopputuloksesta, ja toistetaan mielessä tätä mielikuvaa. Sitä käytetään avuksi sairauksien vaihtoehtoisena hoitomuotona (esimerkiksi mielikuva syöpäsolujen ampumisesta konekiväärillä), laihdutuksessa ja esiintymisjännityksen lieventämisessä.

Palaan viimevuotiseen maraton-juoksuni "valmistautumiseen". Ajatus juoksuun lähti kaverin alkukesästä esittämästään kysymyksestä lähtisinkö syksyllä maratonille. Koska en ollut lenkkipoluilla monesti vieraillut, oli vastaukseni jyrkkä ei. Kuitenkin mielikuvat juoksemisesta ja parikymmentä vuotta aikaisemmin juostusta maratonista jäivät jylläämään päässäni. Jopa siinä määrin, että loppukesästä mikään ei voinut estää minua aloittamasta liian myöhäistä pikaharjoittelua syksyn maraton mielessäni. Jostain muistan lukeneen, että mielikuvaharjoittelu muistuttaa osittain myös rukousta.


Mielikuvitusmaailmaa on selitetty myös neurologisesti. Mielikuvitusmaailma on muokattavissa oleva jäljitelmä todellisuudesta, jonka avulla pystymme suunnittelemaan toimintaamme. Mielikuvitus antaa mahdollisuuden käsitellä ongelmia, vaaroja ja mahdollisuuksia nopeasti ja turvallisesti. Mielikuvitusmaailma käyttää samoja aivojen rakenteita kuin havaitseminen ja toimintakin. Mielikuvituksessa havaitaan ja ohjataan ulkomaailman sijaan sisäisesti simuloitua maailmaa kuten unissa.


Mitä tahansa ei mielikuvituksen avulla kuitenkaan pystytä normaalisti omille aivoille opettamaan. Ympäristön havainnointiin ja oppimiseen tarvitaan tallennus ja palautus. Samalla havaitaan nykytilaa ja opitaan maailmassa vallitsevia lainalaisuuksia.

Kun mielikuvitusmaailmassa on tehty suunnitelma, se pitää toteuttaa. Samalla selviää toimiiko suunnitelmat ympäröivässä todellisuudessa. Aivokuoressa tapahtuu assosiaatiota mielikuvituksen simulaatiomaailman ja välittömän toiminnan välillä kunnes löytyy sopiva toimintamalli.


Mielikuvaharjoittelulla pyritään vahvistamaan sopivaksi ja hyväksi havaittua toimintamallia. Mielikuvaharjoittelua varten löytyy monenlaista ohjetta. Suomen Golfliiton henkisen valmennuksen ohjelma antaa seuraavia ohjeita (tässä tiivistetysti):


1. Varaa harjoitteluun rauhallinen paikka ja aikaa noin 5-15 minuuttia. Kuvittele, että käytät videonauhuria. Jos mielikuvat muuttuvat kielteisiksi tai suoritus menee rikki, voit painaa stop nappia, kelata takaisin ja katsoa uudelleen. Kärsivällisyytesi palkitaan ja pian tulet huomaamaan, kuinka olet oppinut kontrolloimaan mielikuviasi. Ajatuksesi ohjautuvat pian automaattisesti niihin tavoitteisiin, joita haluat saavuttaa, sen sijaan, että ajattelisit asioita, joiden pelkäät tapahtuvan ja joita haluat välttää.
2. Pidä mielikuvaharjoituksen päämäärä mielessäsi, kun aloitat harjoituksen. Voit myös harjoitella mielikuvissa kilpailemista sateessa, tuulessa tai missä tilanteessa hyvänsä, jolloin keskittyminen on vaarassa häiriintyä.
3. Mielikuvaharjoittelussa on valittava sinulle sopiva näkökulma. Voit valita näkökulman, jossa seuraa suoritusta ulkopuolelta tai että koet itse suorittavasi liikettä.
4. Ennen mielikuvan tekemistä kannattaa käyttää hetki rentoutumiseen. Voit sulkea silmäsi ja hengittää syvään ja rauhallisesti. Rentoutumisen avulla pääset selkeämpiin ja tehokkaampiin mielikuviin, jolloin harjoituksen teho paranee.

Edellä mainitut ohjeet on tehty nopean suorituksen mielikuvaharjoitteluun. Sekunnin murto-osia kestävä suoritus on ensin harjoiteltu ihan oikeasti ja suoritusta vahvistetaan hidastetuilla mielikuvilla suorituksesta. Suoraan neljän tunnin maratonille sovellettuna yksi hidastettu mielikuvaharjoittelu kestäisi kohtuuttoman kauan. On myös sanottu, että mielikuvaharjoitus olisi hyvä tehdä tuhansia kertoja, jotta siitä olisi hyötyä. Jos mielikuvaharjoittelukerta kestäisi yhtä kauan kuin maratonjuoksu, niin jo tuhanteen mielikuvaharjoitukseen kuluisi tauotta aikaa yli neljä kuukautta.


Golfareiden ohjeen mukaisia vartin mittaisia mielikuvaharjoituksia sen sijaan ehtii tehdä vielä paljon ennen syksyn maratoneja. Kestävyysjuoksun 1970-luvun EM-mitalisti Juha Väätäinen kuvitteli mielessään 2000 kertaa ennen kisaa voittavansa ja voitti. Jos syksyn maratoniin on aikaa 100 päivää ja haluaa tehdä 2000 mielikuvaharjoitusta, niin 20 vartin mittaista mielikuvaharjoitusta päivässä ehtii tehdä vielä helposti. Paljon helpommin kuin fyysisiä juoksuharjoituksia.

Mielikuvaharjoituksia ehtii tehdä myös maratonin aikana. Maratonin viimeisillä kilometreillä mielikuvat maaliintulosta ovatkin suurinpiirtein ainoa asia, mikä pitää enää juoksua kasassa sen jälkeen, kun kaikki voimat ovat huvenneet liian vähälle harjoitukselle jääneestä kehosta.

 

 

Linkkejä:

Mika Ripatin näytelmä Tukholma kertoo maratonista: "Kilpailussa mielikuvat nousevat tärkeimmiksi. Niiden kuvien laatu ratkaisee voittajat ja tuupertujat. Ketä me juoksijoina ollaan? Kukaan ei juokse toisen takia. Jotkut juoksevat bonukset mielessä."

Juha Väätäinen voitti kultaa EM-kisoissa vuonna 1971: "Kymppitonnin tiukka kilpailu ratkesi vasta viimeisellä kierroksella."

Huipulle henkisellä kantilla (fit.fi): "Onnistuminen alkaa mielikuvista."

 

Ma 25.05.2009 @ 09:47Jorma Kivistö, yle.fi-toimitus

Maraton – leikkiä kuoleman kanssa?

#4

 

Viime syksynä lähdin kokeilemaan kuntoani hieman heikommin
valmistautuneena. Kun ilmoitin asiasta 11-vuotiaalle tyttärelleni,
hän sanoi: ”Älä mene, kuolet”. Ilmeisesti hänkin ihmetteli intoani, kun ei ollut nähnyt minua pahemmin harjoittelemassa, tai sitten kyse oli hänen joskus oudosta huumorintajustaan.

Kuolema liittyy olennaisesti maratoniin. Maratonia ei ehkä olisi
olemassakaan ainakaan maraton-nimisenä, ellei olisi myyttiä ensimmäisestä maraton-juoksijasta, joka kuoli heti perille päästyään.

Vuonna 490 eKr. Dareios I pyrki valtaamaan Kreikan rannikon polikset ja erityisesti Ateenan. Voitokas Persian laivasto saapui Attikan luoteisrannalle Marathonin kylän lahdelle. Laivasto kuljetti mukanaan 15 000 – 20 000 miehen jalkaväkeä. Ateenalaisilla oli asiat heikosti, miehiä puolta vähemmän. Spartalaiset lupasivat apua, mutta uskonnollisista syistä johtuen lupasivat auttaa vasta täydenkuun jälkeen.

Ateenalaisten onnistui kuitenkin nopealla yllätyshyökkäyksellä kukistaa hyökkääjät Maratonin kentällä. Tarinan mukaan yksi sotilaista, Feidippides, juoksi noin 40 km matkan Ateenaan ja perille päästyään huusi: "Iloitkaa, kansalaiset, me olemme voittaneet". Tämän sanottuaan hän kaatui kuolleena maahan. Ateenalaiset uskoivat, että hänen kuolemansa oli jumalten lahja. He ylistivät viestintuojaa onnelliseksi, koska hän oli saanut kuolla niin maineikkaana päivänä.
 
Tarina kuolleesta maraton-juoksijasta keksittiin ilmeisesti satoja vuosia myöhemmin. Totta lienee kuitenkin, että Marathonin taistelun jälkeen sotajoukko pelasti pikamarssilla Marathonista Ateenaan kaupunkinsa muiden persialaisten hyökkäykseltä. Voittamattomana pidetyistä persialaisista saadulla voitolla oli kuitenkin suuri psykologinen merkitys helleeneille keskiajalle asti. Marathonin henki oli heille jotain samaa kuin talvisodan henki suomalaisille.
 
Olympialaisissa maratonilla on kuollut vain yksi juoksija vuonna 1912 Tukholmassa. Portugalilainen 21-vuotias Fransisco Lazaro tuupertui maahan 30 km kohdalla ja menehtyi myöhemmin sairaalassa. Kuolema niittääkin enemmän satoa kansanmaratoneissa, joissa ei aina juosta huippukuntoisina. Esimerkiksi New Yorkin maratonin juoksi vuoden 2008 maratonilla maaliin saakka 37 899 juoksijaa, joista kaksi kuoli juoksun jälkeen. Lisäksi ainakin kaksi sai sydänkohtauksen, mutta heidän henkensä saatiin pelastettua.

UKK-instituutin mukaan liikunnan aikaisen äkkikuoleman kolme yleisintä syytä ovat sepelvaltimotauti, sydänlihastulehdus eli myokardiitti ja hypertrofinen kardiomyopatia eli sydänlihassairaus, jolle on ominaista sydänlihaksen paksuuntuminen.
 
Sydämen toimintaan liittyvät riskien jälkeen suurin pitkänmatkan juoksijoiden äkkikuolemien aiheuttaja  oli eräässä ulkomaisessa tutkimuksessa autot. Noin neljäsosa lenkillä tai maratonilla kuolleista on jäänyt auton alle.

Kovan rasituksen aikana sydän joutuu tavallista suuremmalle rasitukselle ja riski saada sydämen toiminnan häiriöistä kasvaa yli 35-vuotiailla, joilla on ennestään ollut sydämen vajaatoimintaa. Mutta toisaalta täytyy muistaa, että säännöllisesti liikuntaa harrastavien riski kärsiä sydänsairauksista vähenee merkittävästi.


Esimerkiksi USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa tilastoitiin kahden vuosittain juostavan maratonin juoksut vuosina 1976 – 1994. Yhteensä 215 413 juoksusta neljä johti äkilliseen kuolemaan, jotka kaikki liittyivät sydämen toiminnan häiriöihin. Yhden juoksijan riski kuolla näiden juoksujen aikana oli pienempi kuin 1/50 000. Näin pieni suhdeluku kertoo juoksijoiden paremmasta fyysisestä kunnosta verrattuna koko populaatioon. Suhdeluku koko väestön vuosittaiseen sydänsairauksien kuolleisuuteen oli juoksijoille edullinen.
 
Etenkin jos ei ole harrastanut aktiivisesti urheilua ja pitänyt huolta terveydestään, on lääkärintarkastus paikallaan ennen maratonille tähtäävän harjoittelun aloittamista. Tällöin lääkäri voi kartoittaa mahdolliset vammojen ja sairauksien riskitekijät.

Mikä sitten saa ihmiset juoksemaan maratooneja? Ehkä se on jokin järjetön halu todistaa itselle, että pystyy voittamaan vaikeat olosuhteet nykyisin jo niin turvallisessa maailmassa. Jonkinlaista masokistista luonnettakin vaaditaan, että jaksaa kärsiä loppumatkan viimeiset kilometrit nollaa lähestyvillä energiatasoilla. Kuolemalla leikkimistä se nyt ei kuitenkaan ole, kunhan on ensin selvittänyt, ettei kuulu terveytensä puolesta riskiryhmään, ja osaa kuunnella kehonsa viestejä. Feidippideksenkin olisi ollut syytä käydä ennen juoksuaan lääkärintarkastuksessa.
 

Ke 29.04.2009 @ 16:06Jorma Kivistö, yle.fi-toimitus

Lyö, väistä tai juokse!

#3

 

Kevät on jo lämmittänyt ja kuivattanut lenkkipolkuja hyvää vauhtia. Pian pääsee lenkkeilemään metsäänkin kuivin jaloin maraton tähtäimessä. Koska en talvella ja keväällä pidä lenkkeilystä liukkailla ja märillä keleillä, on pitänyt keksiä muuta liikuntaa. Joogan lisäksi viikkokalenteriini sopi mainiosti itselleni vain elokuvista tuttu laji, nyrkkeily – tai oikeastaan sen kevytversio, kuntonyrkkeily.

Harjoitukset on kahdesti viikossa ja homma tuntuu niin kivalta, että voisi olla useamminkin. Kaikenlainen nyrkin heiluttelu ja väkivalta sinänsä kammoksuttaa, mutta kuntoiluna laji on monipuolinen. Rillit on lentänyt kerran lattialle, kun harjoittelimme torjuntoja, mutta sekin oli oma vika. Minulle on selvinnyt, että nyrkkeily on paljon muutakin kuin lyömistä. Se on myös jaloilla liikkumista ja väistelyä. Pohkeet olivatkin aluksi melko kipeät.

Vaikka pidän oikeaa nyrkkeilyä vaarallisena, niin jokin kuitenkin sai minut lajin kevyemmän harrastusversion pariin. Luulen, että se oli nyrkkeilyelokuvien maailma. Oikeat nyrkkeilyottelut tv:n urheilulähetyksissä näyttävät aika nyhjäämiseltä. Nyrkkeilyn maailmaan sijoittuvia elokuvia on paljon, osa faktapohjaisia, osa tarua. Nyrkkeilykehä tarjoaa mainion vertauskuvan elämän taistelukentille – iskuja annetaan ja otetaan, välillä tiputaan kanveesiin ja otetaan vastaan lahjuksia.

 

Kaikki eivät voita kehässä - eivätkä ulkopuolellakaan

Robert Wisen The Set-up vuodelta 1949 on kaikkien nyrkkeilyelokuvien äiti. Fiktioelokuva kertoo ikääntyvästä nyrkkeilijästä Bill ”Striker” Thompsonista, joka vieläkin unelmoi suurista voitoista. Rahat on loppu ja halvoissa hotelleissa asumaan joutuva kaunis naisystävä vaatii uransa ehtoopuolella olevaa nyrkkeilijää lopettamaan uransa. Tarina vain synkistyy Paradise Cityn nyrkkeilysalilla, kun oma manageri sopii seuraavan ottelun häviämisestä – mutta ei kerro Strikerille asiasta ennen ottelua, koska on varma tämän häviöstä muutenkin. Striker kuitenkin voittaa ja pahat pojat tulevat kostamaan.

Tässä, kuten monessa muussakin nyrkkeilyleffassa, nyrkkeilyn maailma ja sen raadolliset säännöt symboloivat yhteiskuntaa ja sen monesti epäreiluja sääntöjä. Pääosaa näytellyt Robert Ryan on nyrkkeilyä harrastaneena uskottava roolissaan myös kehässä ja ottelukohtaukset on kuvattu tyylikkäästi realistinen ote säilyttäen. Elokuvassa on jo useiden nyrkkeilyelokuvien tutut elementit: vilunkia harrastava manageri, homman järjettömyyttä ihmettelevä vaimo ja kulissien takana nyrkkeilyotteluista päättävä alamaailma.

Luchino Visconti teki hienon neorealistisen elokuvan sodanjälkeisestä Italiasta. Rocco ja hänen veljensä (1962) kuvaa köyhän suurperheen muuton ja elämänmuodon muuttumisen kaupungissa. Nyrkkeily tarjoaa väylän nousulle kurjuudesta. Aluksi veljeksistä Simone nousee nyrkkeilyssä huipulle, mutta luonne on heikko. Rahat hummataan naisiin, viinaan ja siipeilijöille. Samalla kuntokin rapistuu. Alain Delonin näyttelemä lahjakas Rocco uhrautuu nyrkkeilemään lähinnä kuitatakseen veljensä velat.

John Hustonin Fat City - Kova kaupunki (1972) pyörii myös ikääntymisteemassa. Elokuva kyllä kertoo nyrkkeilijöistä, ikääntyvästä Tullysta (Stacy Keachin) ja kehäuraansa vasta aloittelevasta Erniestä (Jeff Bridges), mutta nyrkkeilykehissä siinä ei paljon liikuta eikä juontakaan ole paljon. Elokuva käsittelee köyhien ammattilaisnyrkkeilijöiden elämän varjopuolia, elämää halvoissa koloissa, epäonnistuneita ihmissuhteita, toiveiden hiipumista ja alkoholismia. Ei tämä niin kaukana ole tavallisisten työelämästä syrjäytyneiden ihmisten kohtaloista.

Matti Ijäksen Haaveiden kehä (2002) sovittaa nyrkkeilyn suomalaiseen pikkukaupunkimaisemaan. Paikkakunnalla on nyrkkeily jo monessa sukupolvessa nyrkkeilyseura Kipinässä, mutta onko elämässä saavutettu muuta kuin pokaaleja? Perheen nuorin nyrkkeilijänalku Mikko Alanko löytyi nyrkkeilysalilta. Tässä elokuvassa ei ole hollywoodspektaakkelin tuntua, tarttumapintaa suomalaiseen todellisuuteen sitäkin enemmän.

 

Voittoja kehässä – koomikon ura odottaa

Wise ohjasi The Set-upin lisäksi vielä toisenkin hyvän nyrkkeilypätkän. Kadun kuningas (Somebody Up There Likes Me, 1956) kertoi New Yorkin köyhälistökortteleissa kasvaneesta pikkurikollisesta ja jääräpäästä Rocky Grazianosta, joka nousi keskisarjan maailmanmestariksi vuonna 1947. Alun perin rooli oli suunniteltu James Deanille, mutta tämän kuoltua Paul Newman sai pestin rooliin. Vaikeiden olosuhteiden voittamisen teeman lisäksi myös tässä elokuvassa sivuttiin lahjontaa. Rocky ei otellut sovittuja otteluita, mutta jätti kertomatta lahjontayrityksistä eteenpäin ja menetti siksi ottelulupansa New Yorkissa. Nyrkkeilyuran jälkeen Graziano siirtyi viihdealalle, hän työskenteli lavakoomikkona ja mainoksissa.

Martin Scorsesen Kuin raivo härkä (Raging Bull) vuodelta 1980 lienee yksi tunnetuimpia nyrkkeilyn maailmaan keskittyvistä elokuvista. Elokuvassa kerrotaan vaikeuksien kautta keskisarjan maailmanmestariksi nousseen, itsetuhoisen Jake LaMottan vaiherikas ura. LaMottalla oli kova leuka, eikä hänen tarvinnut kehässä paljon väistellä. Eikä hän tehnyt sitä elämässäänkään. Elokuva muistetaan sen nyrkkeilyotteluiden brutaaleista teurastustyrmäyksistä, joissa iskujen yhteydessä ei äänitehosteissa ja ketsuppipusseissa säästelty.

Elokuva vaati paljon myös Robert De Nirolta, sillä nuorta LaMottaa esittäessään hänen oli oltava timmissä kunnossa ja oikea LaMotta ohjasi De Niron harjoittelua. Toisaalta näytelläkseen uskottavasti LaMottan nyrkkeilyuran jälkeistä aikaa, De Niro lihotti itsensä 27 kiloa painavammaksi .

Huolimatta upeista voitoista kehässä, oli LaMottan vaikea päästä taistelemaan maailmanmestaruudesta. Päästäkseen titteliotteluun, suostui LaMotta häviämään yhden ottelun. LaMottan vastaus kaikenlaisten ongelmien ratkomiseksi oli nyrkit, ja kyytiä saavat vastustajien lisäksi myös vaimo ja läheinen veli (oikeassa elämässä LaMottan paras kaveri). Tiivistäen elokuva kertoo tarinan siitä, miten ihminen, joka haluaa voittaa kaiken, tuhoaakin kaiken ympäriltään. Nyrkkeilyuran jälkeen LaMotta osti baarin ja esiintyi stand up –koomikkona.

 

Oikeita sankareita

Michael Mann ohjasi elokuvan Muhammad Alista (Ali, 2001). Tätä en ole nähnyt, mutta työkaveri sanoi, että oli vähän pettynyt, vaikkakin ottelukohtaukset oli tehty taidolla. Mutta Alin tarinan tuntien yhteiskunnalliset teemat USA:n 1960-luvulta olivat vahvasti pinnassa. Alista on jo olemassa paljon dokumentaarista aineistoa, joten mieluummin sitä katsoo oikean Alin suun pieksentää, kuin pääosaa näyttelevän Will Smithin. Hiljattain nähtiinkin YLEn kanavilla mainio Ali-doku. Alin suuria nyrkkeilyhanskoja on vaikea täyttää. Ali otti päähänsä paljon iskuja uransa aikana ja Parkinsonin tautia sairastava mies ei ole parasta mainosta nyrkkeilylle.

Ron Howardin ohjaamassa Cinderella Manissa (2005) Russell Crowe näyttelee James B. Braddockia (Cinderella Man), josta tuli yksi nyrkkeilyn legendoista. Hän oli otellut raskaan keskisarjan huipulla 1920-luvulla, mutta hajotettuaan kätensä joutui laman aikana pinnistelemään ahtaajana perheensä elättämiseksi. Ennen pitkää vasemmasta kädestä tuli oikeaa vahvempi. Vuonna 1934 köyhtynyt Braddock pääsi ottelemaan nimekkäitä vastustajia vastaan, jotka luulivat saavansa helpon voiton. Braddock kuitenkin yllätti ja vuonna 1935 voitti raskaan sarjan maailmanmestaruuden vedonlyönnin ollessa 10:1 häntä vastaan.

Russell Crowe hoitaa hommansa hienosti, mutta Ron Howardin ohjauksessa on liikaa hollywoodsiirappia. Tosiasioita oli vääristelty, esimerkiksi maailmanmestaruuden lopulta Cinderella Manille hävinnyt Max Baer demonisoitiin brutaaliksi tappajaksi sillä perusteella, että hänen edellinen vastustajansa kuoli kehässä. Tosiasiassa Baer ei asialla kerskunut, vaan poikansa kertoman mukaan näki tapahtumasta usein painajaisia.

 

Nyrkki voi tappaa

Kaikkein koskettavin nyrkkeilyelokuva on Clint Eastwoodin Million Dollar Baby (2004). Tällä kertaa on kyse fiktiivisestä tarinasta. Kolmekymppinen nainen tulee entisen nyrkkeilijän (Eastwood) oppiin ja lopulta Hilary Swankin esittämän Maggien ura nousee tähtiin. Tässäkin elokuvassa ihmiset ovat syystä tai toisesta traumatisoituneita ja lukkiutuneita. Nyrkkeilykehän tapahtumat ovat jänniä, mutta kuitenkin elokuva kertoo enemmän pettymyksistä, toivosta ja elämän arvokkuudesta. Turhaan elokuva ei saanut neljää Oscar-pystiä. Elokuva saa traagisen käänteen, kun mestaruustittelin entiseltä itäsaksalaiselta prostituoidulta amatsoonilta voittanut Maggie saa vammauttavan iskun takaapäin ottelun jo loputtua.

Elokuvaohjaajat eivät ole juurikaan tarttuneet juoksemiseen. Maratoonarissa (Marathon Man, 1976) Dustin Hoffman näytteli maratoonia harjoittelevaa kaveria, mutta trillerin kannalta tuolla asialla ei ollut paljon merkitystä. Kerran Dustin pääsi pakenemaan hyvän kuntonsa avulla.

Omassa oikeassa elämässä ei ole aina ihan yhtä jännää kuin urheiluelokuvissa. Kuntourheilujana ei ole omilla tuloksilla vaaraa suurista ylilyönneistä (lahjukset, menestyksen kihahtaminen päähän). Kuntoilussakin voi toki mennä äärimmäisyyksiin ja paeta sen avulla oman elämän ongelmia ja kipupisteitä.

Hyvästä kunnosta, on se sitten nyrkkeilyllä tai juoksemisella hankittu, voi olla hyötyä nakkikioskilla tai taksijonossa, sen verran paljon omituisia pillerinpyörittäjiä kaduilla liikkuu. Nopean väistöliikkeen jälkeen kannattaa ottaa jalat nopeasti alle. Nyrkkiä ei kannata jäädä heiluttamaan, sillä jälki voi olla tuhoisaa joko itselle tai toiselle. Elokuvien moukarointikohtausten jälkeen on ihan kiva tyytyä taputtelemaan salin nyrkkeilysäkkiä.


 

Hengitä tai kuolet!

#2

 

"Ihminen pysyy hengissä aika monta päivää syömättä, juomatta ei montaa päivää, ja hengittämättä vain muutaman minuutin. Kuolema tulee."

Tämän totuuden kuulin kauan aikaa sitten epätäydellisellä suomenkielellä lausuttuna yliopistoliikunnan itämaisen itsepuolustuslajin vetäjältä, joka halusi painottaa oikean hengittämisen merkitystä hyvän suorituksen aikaansaamiseksi. Asia palautui mieleeni pari kuukautta sitten työpaikan järjestämällä joogakurssilla. Olihan maratonille valmistautuminen aloitettava jollakin liikuntamuodolla, ja tämä tuntui helpoimmalta.

Ensimmäiset kosketukset joogaan sain kuitenkin jo kolmisen vuotta sitten vastaavalla alkeiskurssilla. Silloin harrastus katkesi alkuunsa muualla hankittuun polvivammaan. Alkuun pidin joogakurssia hyvänä ideana ennen kaikkea siellä tehtävien pitkäkestoisten venytysten takia. Melko pian tajusin vähintään yhtä hyödylliseksi asiaksi joogassa opetettavan hengityksen. Olenkin kokeillut tuon muutaman vuoden takaisen kurssin jälkeen joogahengitystekniikkaa satunnaisilla juoksulenkeilläni.

Keväisin, joskus huhti-toukokuussa innostun yleensä lähtemään ensimmäisille juoksulenkeille. Hengitys tuppaa olemaan aluksi nopeatahtista läähätystä, jossa ei keuhkojen hengityskapasiteetti ole lähimainkaan kokonaan käytössä. Läähätystä tehostavat lepän ja koivun siitepölyjen aiheuttamat lievät allergiaoireet. Monesti vasta lenkin loppupuolella tuntuu, että hengitykseen löytyy enemmän syvyyttä ja pitempikestoista rytmiä.

Joogaoppien mukaan hengittäminen, vaikka onkin automaattinen toiminto, ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti oikein. Normaalisti hengästyessämme, vaikka koitammekin hengittää syvään, jää hengitys vajavaiseksi. Sisäänhengityksessä keuhkot vedetään täyteen ilmaa ja samalla vedetään vatsa sisään.

Joogassa käytetään ns. palleahengitystä. Sisäänhengitettäessä ilma pitäisi saada ensin keuhkojen alaosaan siten, että vatsa pullistuu ulos - siis päinvastoin kuin yleensä olemme tottuneet. Rintakehä ei saisi pullistua, eivätkä hartiat kohota. Sisäänhengityksen jälkeen pidetään pieni tauko. Sitten vatsa vedetään sisään pallealihasten avulla, jolloin tästä seura uloshengitys. Hengityksen pitäisi siis seurata pallealihasten liikkeitä luonnollisesti.

Tämä tuntui aika vaikealta aluksi ja juostessakin se tahtoo näin aluksi unohtua. Sitä onkin aluksi hyvä kokeilla vain hetken aikaa kerrallaan keskittyen, ja lisätä sitten sitä kun se tuntuu luonnolliselta. Joogahengityksen pitäisi edistää hapen ja hiilidioksidin vaihtoa ja siten tehostaa hengitystä. Kun hengitys on tehokkaampaa, voi hengitysrytmiäkin hidastaa.

Joogahengitystä käytetään myös pilateksessa (en ole kokeillut). Sibelius-Akatemiassa joogahengityksestä ja laulamisesta on tehty opinnäytetyö ja sairaanhoidossa sitä on kokeiltu ainakin sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden hoidossa.

Hengittämisen hallinnalla, keskittymisellä ja tietoisuudella (ajatukset, tunteet ja tahto) katsotaan joogassa toimivan vuorovaikutuksessa. Tämä vuorovaikutus voi kehittyä meditaatioksi. Keho ja mieli toimivat yhdessä, keskittyminen ja läsnäolo syventyvät. Mielestä poistuu kaikki turha. Se on myös kääntymistä sisäänpäin, suuntana se, mitä todella olet.

Johonkin tämmöiseen transsiin voisi päästä maratonillakin. Kunhan muistaa hengittää. Miten sinä hengität juostessasi?

 

Jorma Kivistö / yle.fi

 

linkkejä:

Jooga auttaa löytämään omat parantavat voimavarat (YLE Pohjanmaan radio)

Ruumis solmulla mutta mieli tyynenä (Olotila)

Oopperalaulaja Ture Ara oli suomalaisen joogan pioneeri 1960-luvulla (Elävä arkisto)

 

Maraton ei ole välttämättä vakava asia

#1

 

Madellen juostu maraton ei ole mahdoton urakka terveelle ihmiselle, joka on tottunut liikkumaan ja kuntoilemaan kohtuullisesti.

Viime vuoden keväällä pari maratonia juossut kaverini kyseli lähtisinkö hänen kanssaan juoksemaan Espoon juhlavuoden maratonin syksyllä. Minäkin olin kyseisen matkan taivaltanut hyväkuntoisena lähes 20 vuotta aikaisemmin. Kieltäydyin kunniasta vedoten vähäisiin, lähinnä satunnaisiin juoksulenkkeihin viime vuosina. Aktiivi liikunta on rajoittunutkin lähinnä työmatkapyöräilyyn kesät talvet. Silläkään ei kovin paljon voi leuhkia, sillä Pasilan linkkitornin ja kodin välinen etäisyys on vain noin 1,5 kilometriä. Juhannukseen mennessä kuitenkin olin juossut jo monta yli kympin lenkkiä ja homma tuntui sujuvan.

Kesälomalla täysi tauko, lomakohteissa Ranskan viinitiloilla käynneistä huolimatta tuli kyllä käveltyä paljon. Mutta sitten elokuussa päätin, että maratonillehan lähden ja aloitan tehoharjoittelun. En ehtinyt käydä kuin pari viikkoa joka toinen päivä pitkällä lenkillä, kun äkkinäisen juoksumäärän kasvun vuoksi juoksu kävi kivuliaaksi. Ehkä tämä oli sitä penikkatautia. Eipä siinä muuta ollut tehtävissä kuin täysi juoksukielto päälle.

Viikkoa ennen syyskuun lopulla juostua maratonia oli viimeinen ilmoittautumispäivä ja lähdin silloin kokeilemaan, miten lenkkipolulla eteneminen sujuisi. Juoksu kulki kivuitta, joten ilmoittauduin.

Maratonilla juoksu tuntui kuitenkin tahmealta ja pitkien lenkkien endorfiinihumalaa ei jostain syystä tullut ollenkaan. 25 kilometrin jälkeen ilmeisesti energiavarastot oli aika hyvin hyödynnetty. Mutta eipä se tullut yllätyksenä. Loppumatka olikin hitaampaa matelua ja lopulta kävelyä, mikä sekin alkoi hengästyttämään. Veressä ei enää happi kulkenut toivotulla tavalla, liekö enää päässäkään. Loppuaika venähti lähes viiteen tuntiin, mutta maaliin pääsin kuitenkin virkeänä, matkan aikana riittävästi nesteitä nauttineena. Olo maalissa oli kiva kovasta urakasta suoriutuneena. Ja tietenkin myös siksi, että rääkki loppui.

Juoksusta jäi kuitenkin positiivinen fiilis. Tästä voisi tehdä jokavuotisen happeningin. Mutta koetusta maratonista heräsi myös ajatus, että tämän voisi tehdä toisinkin, hieman paremmin juoksulle valmistautuneena. Maraton olisi haastavaa juosta kokonaan, nyt meni lopussa kävelyksi. Päämäärä olisi kuitenkin mukava saavuttaa ilman mitään järjestelmällisiä juoksuohjelmia ja kalentereita, rennolla asenteella henkistä puolta unohtamatta.

Ulkona on useimmiten kova pakkanen/liukasta tai lunta/loskaa. Ei ole kiva juosta, ei. Juoksukilometrejä on tähän mennessä tänä vuonna nolla. Onneksi kunnon kohentamiseksi ja oikean juoksufiiliksen nostattamiseksi voi harrastaa jotain muutakin. Aikaa on vielä puolisen vuotta. 

Oletko sinä juossut maratonia hieman vaatimattomammin harjoitelleena?

 

Linkkejä:

- Hollantilainen juoksi Ylläksellä maratonin puolialastomana

- Toimittaja Mikko Hannula kirjoittaa kolumnissaan huolellisesta valmistautumisestaan ensi syksyn maratonille Lahdessa YLE Urheilun sivuilla: Elämäni maraton (YLE Urheilu)

- YLE Teeman sivulla kysymyksiä ja vastauksia juoksemisesta

 

Jorma Kivistö / yle.f-etusivutoimitus

(Tiivistelmän blogista voi lukea myös YLE Teksti-TV:n sivulta 835)

Matelijan maraton

Yle.fi-toimituksen toimittaja ja maallikkomaratoonari Jorma Kivistö kirjoittaa maratonista ja siihen valmistautumisesta ilman tulospaineita.