Mitä lautasellesi laitetaan?
Sain tuomioni ensimmäisessä Norppauinnin tiimoilta tehdyssä kuntotestissä; peruskunto HYVÄ. rasvaprosentti, VÄLTTÄVÄ. Ratkaisu =laihduta 10 kiloa. Auts.
Olin jo luullut syöneeni viime kuukausien ajan terveellisesti. No okei, aika terveellisesti. No olkoon, myönnetään, kyllähän sitä aina on tullut viikonloppuisin – ja vähän viikollakin - lipsuttua. Ne Berliinin-munkit. Tulen kaipaamaan teitä.
Nyt oli aika katkaista (harha)luuloiltani siivet ja ruveta kokkaamaan todellisuuden kanssa. Seuraavana päivänä kuntotestin jälkeen menin ravintoalan ammattilaisen tunnustuskoppiin etsimään uutta suuntaa. Ydinongelmiani oli kaksi; a) herkuttelen liian usein ja b) syömäni annokset sisältävät aivan liikaa vääränlaisia hiilihydraatteja.
Karppaussota on riehunut viime aikoina pitkin poikin mediakenttää; mielipiteitä on esitetty puolesta ja vastaan. Uskon vahvasti, ettei hiilarien poistamisella ruokavaliosta tule pitkäkestoisia tuloksia, muuta kuin pettymyksiä ja päänsärkyä. Aivomme ja elimistömme tarvitsevat hiilareita mutta kohtuumäärässä ja mieluiten täysjyvätuotteiden kautta. Vaaleat vehnäleivät ja sokeripitoiset ruuat kannattaa hylätä arjesta kokonaan.
Täysjyväpastan voi mitata desinmitalla ja näin olla varma, ettei ateriaan eksy lapiollinen hiilareita. Tiedän kokemuksesta, että aluksi ylisuurilla annoksilla hemmoteltu vatsa protestoi vähentynyttä hiilarimäärää murisemalla vihaisesti ja yrittämällä häpäistä sinut julkisilla paikoilla. Älä anna periksi. Anna sen murista ja mölistä. Ravinnonkäyttö on monessa mielessä, niin kuin moni muukin asia elämässämme, tottumuskysymys.
Ravintoguru neuvoi minua panostamaan ruuan laatuun ja määrään.
Kannattaa syödä jopa kuusi kertaa päivässä, pieniä annoksia. Aamulla esimerkiksi puuroa joka pitää nälän. Aamupalan ja lounaan välillä voi vetäistä napaansa hedelmän (se on siis yksi annos, minulle opetettiin) ja lounaalla panostaa salaatin lisäksi hyviin proteiineihin joita saa muun muassa kalasta. Välipala voi olla taas hedelmä tai pieni määrä suolaamattomia pähkinöitä. Päivällinen on ollut oma akilleenkantapääni. Kun olen koko päivän esitellyt työkaverieni edessä terveellistä ruokavaliotani, lukuisat kerrat olen kotiin päästyäni repsahtanut. Hiilaripitoiset kokkaukseni eivät ole ainoastaan olleet todella kaloripitoisia vaan myös huonoja illalla nautittavia kokonaisuuksia. Vähärasvainen kana, palkokasvit, kalkkuna tai kala salaatin kera on hyvä niin lounaalla kuin päivälliselläkin. Kerran viikossa voi sallia itselleen herkuttelutuokion, mutta sekin kannattaa pitää kohtuuden rajoissa.
Itseäni kuntotesti auttoi realiteettien tunnustamisen lisäksi hahmottamaan keinot saavuttaakseni sen elopainon, johon voin olla tyytyväinen. Minulle myös selvisi, että kulutan yli 2000 kaloria pelkästään olemassa olollani. Sen päälle voin laskea päivittäiset Norppauintiharjoituksieni polttamat kalorit, jolloin tiedän mikä on terveellinen kalorimäärä kullekin päivälle ja ettei käy sitä että aloitan liian militaristisen dieetin, joka floppaa muutamassa viikossa. Pitkäjänteisyys on painonpudottamisen paras tyylilaji.
2 kommenttia
Ke 21.03.2012 @ 14:54
Tuuhan Kimmo pelaa taas korista. Siinä kunto kasvaa kohisten ja kilot karisee!