Animal spirits

Boken Animal spirits (Vaiston varassa, Gaudeamus 2009) borde vara obligatorisk läsning i skolan, men framför allt för beslutsfattare. Den berättar varför vi befinner oss i en ekonomisk kris just nu. Den ger bl.a. en klar förklaring till den isländska katastrofen.

Boken handlar om de psykologiska mekanismer (animal spirits, för att citera Adam Smith) som styr ekonomin. Ekonomisk teori har utgått från att vi människor handlar rationellt. Det stämmer inte. Vi styrs också av känslor. Det här gäller både börsproffs och husmödrar. Ekonomisk teori har visat sig vara mer eller mindre struntprat. Vilket är en orsak till den ekonomiska krisen. En större medvetenhet om vad som egentligen ligger bakom marknadens mekanismer kunde bespara oss från mycket elände.

Boken är skriven av två nobelpristagare i ekonomi. De är riktiga tungviktare inom den etablerade vetenskapen, men hittar inga förklaringar till dagens kris i klassisk ekonomisk teori. Därför överger de den och försöker formulera en ny. Det känns ganska dramatiskt när de nu medger att de har haft fel i trettio år.

 

Pekka Palmgren

Pekka Palmgren jobbar för det grävande programmet Spotlight i FST. Han försöker förstå vad som händer inom ekonomi och media - med varierande framgång.