Kvinnan som fick rätt efter åtta år


Jag hade turen att åka till Stockholm på veckoslutet på seminarium för grävande journalister. Det mest intressanta föredraget hölls av Erin E Arvelund från USA.
Hon avslöjade Bernie Madoff åtta år innan han åkte fast. Madoff är – förutom en otrolig historia om förtroende och bedrägeri – en pinsam historia för de övervakande myndigheterna i USA. Han lyckades lura en hel massa proffsinvesterare och privata enbart med sin charm. Men dessutom lyckades han lura den lokala finansinspektionen under flera år. Dom borde ju inte gå att charma.
Men tillbaka till Erin Arvelund. Hon fick ett tips om att Madoffs företag är ”too good to be true”. Hon undersökte saken och skrev en avslöjande artikel. Ingen reagerade. Åtta år senare satt hon – arbetslös – hemma i soffan och tittade på tv. Madoff häktad! Ha! Det här vet jag allting om, tänkte hon. Hon gav några intervjuer och en vecka senare ringde ett större förlag och frågade om hon vill skriva en bok om Madoffskandalen. Det ville hon.
Erin Arvelund's TOO GOOD TO BE TRUE: THE RISE AND FALL OF BERNIE MADOFF
 

Asiasanat: 

Pekka Palmgren

Pekka Palmgren jobbar för det grävande programmet Spotlight i FST. Han försöker förstå vad som händer inom ekonomi och media - med varierande framgång.