Ti 17.11.2009 @ 12:20Pekka Palmgren

Bristen på moral total?

Financial Times, som jag brukar bläddra i på nätet, skriver om en otrolig skandal. En av de stora hedgefonderna Galleon har betalat miljoner per år till bankerna på Wall Street för att få insiderinformation. Fondförvaltarna har i förväg –mot en betalning -fått tips om förestående affärer. Rena rama gangsterfasonerna, alltså!

Det är naturligtvis vad många har misstänkt. Men ändå. Om inte principen om att informera alla på marknaden SAMTIDIGT är helig – så vad är? Är bristen på moral total? Intressan att inga finländska tidningar åtmisntone ännu refererar avslöjandet i FT.

I samband med den pågående finanskrisen tappade bankerna förtroendet för varandra och ekonomin ströps. Men vad ska småplacerare – och litet större också - tänka nu? Vem har förtroende för aktie- och fondmarknaden? Vem kommer ihåg Oliver Stone-filmen Wall Street med Gordon Gekko? Det var barnlek jämfört med det här.
 

Pekka Palmgren

Pekka Palmgren jobbar för det grävande programmet Spotlight i FST. Han försöker förstå vad som händer inom ekonomi och media - med varierande framgång.