Skip navigation.
Home

Miksi biokaasuun ei panosteta Suomessa?

Bioenergian kehittäjät pakenevat Suomesta samaan aikaan kun Ruotsissa
biokaasulle nähdään äärettömät markkinat. Koska 60 kg kodin ruokajätettä riittää tänään tuottamaan biokaasua noin 100 km:n automatkalle niin onko sinulla jotain sitä vastaan, että vuonna 2050 Suomessa olisi kodin, taloyhtiöiden tai asuinalueiden yhteiset biovoimalat? Kuuntelijat voivat kommentoida tätä aamun kysymystä lähettämällä tekstiviestin lähetykseen tai kirjoittamalla tähän blogiin.
Lähiseuden biovoimalat voisivat olla merkityksellisiä monessa mielessä. Taloyhtiön saunat ja pesutuvatkin voisivat olla tervetulleita takaisin hyvän yhteisöelämän ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Joensuun torin laidalla YLE:n studiossa on Kainuun aatelisen seurassa aurinkoisena tiistai-aamuna biokaasun tuottaja ja kehittelijä Erkki Kalmari sekä Pohjois-Karjalan yrittäjien puheenjohtajaja ja kokoomuspolitiikko Ari Alsio.
Ministeri Mauri Pekkarinen ja MTT-teknologiatutkimuksen johtaja Markku Järvenpää vastaavat puhelimeen ruuhka-Suomen humusta.

Joensuussa keskitymme nyt biokaasun hukattuihin saloihin.

Suomessa on arvioitu olevan jopa 700 000 ha peltoa, joka olisi valjastettavissa
biokaasuntuotantoon. Sen bioenergiasisältö mahdollistaisi 800 MW sähkötehon (Loviisan nykyinen atomivoimala) tai 1,4 miljoonan henkilöauton liikennekaasun. Tämä antaisi varovastikin arvioiden töitä yli 10 000 suomalaiselle. Ydinvoiman työllistämisvaikutus on reilusti vähemmän.
Biokaasun käyttöönotto liikuttaisi arviolta jopa 2000 miljoonaa euroa suomalaiselta suomalaiselle. Tästä potista haja-asutusalueiden kunnatkin pääsisivät osalliseksi. Se piristäisi leikkauslistoja laativine kuntien mahdollisuuksia tarjota hyviä peruspalveluita. Biokaasu voisi olla aivan uusi elinkeino maaseudulle ja yrityksille. Mutta kun ei.

Keiden liiketaloudellisia intressejä hallitus nyt ajaa syrjäyttämällä biokaasun? Miksi Suomessa ei panosteta biokaasuun kuten Ruotsissa?

Missä katse kaukoviisas, talouden täsmätieto

Tämän talven ensimmäisessä lähetyksessä keskusteli kalevalainen sanankäyttäjä Seija Tuohesmaa ohjaaja Halosen kanssa Kalevalan perinteistä nykyajassamme.

Kesäkuun ensimmäisen lähetyksen alla tässä Seijan runotervehdys

ARISTOTELEEN PERILLISET

Akropolis aamuvarhain
jumalinen juhlapaikka
historian harrastajan:
humanistin herkkätunnon.
:
Hyräilee hän vielä joskus
mailla Hellaan herkin mielin
laulua Ateenalaisten.
Afrodite syntyy hälle
vaahdossansa valkeassa..

Olympoksen nähdessänsä.
kysyy joskus kyynisenä:
Kisaileeko puhtain aattein
tänään vielä mestarimme:
urhot kilpakentillämme?
.
Tuhansien vuotten mennen
sanattoman henkii viestin
Platon, joskus Sokrateskin,
Aristoleleskin – hälle.
kulttuurimme tyylin nähden.
Kivilouhos kuiskaelee,
kohahdus myös hyökyaallon:
seitsemännen, vaahtopäisen…
.
Romahtiko raunioiksi,
sivistyksen saavutukset?
Repeytyikö rispaantuen
esirippu eurokultin?

Missä katse kaukoviisas,
talouden täsmätieto:
koulutuksen kultivoima,
kokemuksen kypsyttämä,
sivistyksen siivittämä,
oivallus tuo ontumaton:
jäävittömäin julkaisema?

Suomi kohta syömäköyhä
lupaelee lunnahana
vakuuksitta riskiluoton
elvistellen euromaana.
elvytellen velkaluotoin.
Laman lunnaat maksattavi
kansalla taas köyhimmällä…

Seija Tuohesmaa

biokaasukeskustelu

Anu Laakkoselta Joensuun jätehuollon liikennebiokaasuhankkeesta voisi kysyä, mitä kaikkea valtion ja kuntien pitäisi tehdä biokaasun liikennepolttoainekäytön edistämiseksi.

t. Erja Heino
p. 0400-837377

Erkki Kalmari on alan

Erkki Kalmari on alan uranuurtaja, hän on todelinen bioneeri, hän tekee eikä selittele. Miksi Ruotsissa hallituksen suhtautuminen on paljon suopeampaa ? (tekstiviesti)

Isot energiayhtiöt ovat

Isot energiayhtiöt ovat voidelleet ministerit ydinvoiman ja öljyn puolelle, elämänmyönteisiä ja kotimaisia vaihtoehtoja vastaan. (tekstiviesti)

Pitäis saada jo

Pitäis saada jo viimeistään 2015, tarmokkaita työttömiäkin on.
(tekstiviesti)

Helsingin herrat ovat

Helsingin herrat ovat erkaantuneet todellisuudeqta, paska ei innosta! Ent maalainen (tekstiviesti)

Liekö biokaasuverkosto pois

Liekö biokaasuverkosto pois Fortumilta ja ydinbisneksestä? Miksi Pekkarinen luopui kaaruautostaan? (tekstiviesti)

Ihmettelen samaa asiaa.

Ihmettelen samaa asiaa. Valtion pitäisi tukea maatiloja biokaasureaktorin rakentamisessa siinä misså pihattonaveuojen. Olisi samalla maankattava jakeluverkko ja autot kulkis päästöttömästi. Meillä on kaasuauto, mut joudutaan laittaa maakasua. (tekstiviesti)

Ydinvoimaa ajavat ovat

Ydinvoimaa ajavat ovat sijoittaneet Fortumiin suoraan tai mutkan kautta ja odottavat osinkoja. (tekstiviesti)

Kerros.talojen vesi.vessat

Kerros.talojen vesi.vessat pitäisi muuttaa bio.kaasu.laitoksiksi. Aito kansan.tuote hyöty.käyttöön. Mummo
(tekstiviesti)

suomalainen virkamies,

suomalainen virkamies, poikkeuksena pohjoismaisista kolleegoistaan elää vielä tsaarin ajassa (tekstiviesti)

Forssa lie ainut jossa

Forssa lie ainut jossa Kiteen kirkas systeemi jauhaa paskasta timantteja? (tekstiviesti)

Hankin noin vuosi sitten

Hankin noin vuosi sitten kaasuauton. Olen ollut tyytyväinen. Nytkö verotus lopettaa tämänkin yrityksen ilmaston puolesta? Taistele Kalmari, asiaa puhut! t: Ukki (tekstiviesti)

Stadissakin tuotetaan p:aa

Stadissakin tuotetaan p:aa yli 50 tonnia/pv + Espoo, Vantaa, Kauniainen ... (tekstiviesti)

Suomen taloudesta

Suomen taloudesta päättäjät eivät uskalla tehdä päätöksiä jotka alentaisivat energian hintoja ja ottaisivat käyttöön kaikki ilmastoa pilaavat kaasut. Tampereella jätteen puhdistus laitos hajustaa osan kaupunki ilmaa. Siitäkin saisi taloille lämmitys ainetta. Mamma (tekstiviesti)

Voimia ja rohkeutta Erkille,

Voimia ja rohkeutta Erkille, meidän kaikkien velvollisuus on olla häntä tukemassa. Tunmo Kankkunen Porvoo (tekstiviesti)

joka kaupunkiin

joka kaupunkiin biolaitos!:-) (tekstiviesti)

Sumessa hallitus tottelee

Sumessa hallitus tottelee Elinkeinoelämän keskusliittoa. Suomen energia politiikka vanhanaikaista ja ajaa harvojen etua. Tutteli H (tekstiviesti)

Kyllä nyt viimeistään

Kyllä nyt viimeistään puolue vaihtuu, kun kuuntelee näitä faktoja. Hallitus puolueiden poliitikot ovat kaikki ostettuja.
(tekstiviesti)

Onko ministeri Anttilan

Onko ministeri Anttilan sikatilalla biokaasulaitetta? (tekstiviesti)

Kaikki biopolttoaineet

Kaikki biopolttoaineet palavat hiilidioksiidiksi. (tekstiviesti)

Vetyautot, täysin

Vetyautot, täysin saasteettomat, olisi voitu ottaa käyttöön jo autokannan alusta alkaen. Ei kiinnostanut suurpääomaa, koska voitot olisivat jääneet saamatta: kovaa kapitalismia. Tsemppiä Kalmari! (tekstiviesti)

Kalmarilla sana hallussa.

Kalmarilla sana hallussa. Kun vain kaikki herrat ja narrit lähtisivät samalle linjalle niin saataisi päästöjä pienemmälle. Rohkeasti vain tekoja, ei vain pettäviä sanoja. (tekstiviesti)

Hyötynäkökulmia ei voi ohittaa

Professorituttavani Budapestista kertoi siitä, kuinka Unkarin talous oli 96 prosenttisesti kollektiivisessa omistuksessa ennen vuotta 1990. Nyt se on yli 90 prosenttisesti monikansallisten yhtiöiden omistuksessa. Firmat myytiin pilkkahintaan ulkomaisille ostajille kunhan johtajat saivat pitää paikkansa!

Tästä on myös kysymys biokaasun kohtalosta Suomessa. Liian monella vaikutusvaltaisella poliitikolla ja liikemiehellä on kytköksiä fossiilisiin polttoaineisiin tai ydinvoimahankkeisiin. Ja ne saavutetut edut, niistä on hankala luopua, etenkin jos lisää on vielä luvassa.

Suomessa on liian pienet piirit tämän asian järkevälle hoitamiselle. Ehkä EU voisi auttaa.

Jos käännettäis

Jos käännettäis toisinpäin asiat eli nyt mentäis biokaasulla ja yritettäis öljyä lobata uututena, sitä pidettäis hulluna. (tekstiviesti)

VAI oliko se St-1 joka panee

VAI oliko se St-1 joka panee pullataikinaa tankkiin ja saa 85%-sta luonnon tavaraa? Joku jäte- ja luontotietoinen yrittäjä kuitenkin. Kun Vanhasesta tuli porvarihallituksen pääministeri, muistan hänen ripeän ja onnellisen, melkein lentävän käynnin ja mietin mitä mahtaa olla sen takana. Selvisihän se! Hän oli ONNENSA KUKKULOILLA keksittyään IKILIIKKUJAN - väri- ja RAHASUORAN PUOLUEEN JA KESKUSTAN SÄÄTIÖIDEN välillä. Samaa ONNEA toitotti Katainen hallituksen ydinvoimapäätösten jälkeen. Siellä näkyy mustansininen värisuora ainakin. Voipa olla muutakin. Ehkä se selviää vielä joskus meille kansalaisille.He ovat pelottavan taantumuksellisia puolueineen ja tuhoavat Suomesta kaiken, niin luonnon, vaihtoehtoenergioiden kehittämisen, kansallispuistot, vesitöt, vanhukset, lapset ja jopa ruotsinkielen. Kaiken he uhraavat kovan ja julman kapitalismin alttarille (tekstiviesti)

80-luvulla Tekniikka ja Talous raportoi

Ruotsin vilkkaasta maalämpöpumppuasennustoiminnasta. Haastateltu VTT:n edustaja sanoi että voisihan sitä meilläkin tutkia. Ikäänkuin Ruotsissa olisi niin erilainen maaperä.

Jäätiin noin 15 vuotta jälkeen tässäkin, kun suomalainen insinööri ei ole sen enempää yrittäjä kuin poliitikkokaan ja suomalainen ekonomi on pelkkä poliitikkomerkkonoomi.