Suomi neito kahlaa syvällä eikä shemeikkaa kuulu. Vanhuusväestö kasvaa suhteessa työssäkäyviin. Huoltosuhde kuumentaa poskia. Työeläkkeen kertymiseen ja eläkeikään tehtiin isoja muutoksia viimeksi vuonna 2005 ja ne tulivat voimaan vasta äskettäin. On luotu superkarttumia ja muita hienouksia. Jostain syytä porvarihallituksella eikä elinkeinoelämällä ole tässä saumassa malttia odottaa nouseeko eläköitymisikä vastikään tehdyillä muutoksilla tarpeeksi.
Rantalan työryhmä sorkkii nyt suomalaista, maailman mitassa ainutlaatuista eläkejärjestelmää uuteen kuosiin, jonka tulisi olla hahmotettavissa tällä viikolla. Kriisiin ajautuneen työryhmän piti saada valmista aikaan jo viime vuoden puolella.
Samaan aikaan huoltosuhteen huolestuttamien työryhmien Suomessa kansantuote vajosi viime vuonna yli 7 prosenttia eli enemmän kuin sotavuosina tai 90-luvun lamavuosina. Vienti supistui lähes kolmanneksen ja teollisuuden investoinnit 40 prosenttia. Tällä viikolla vihreiden työministeri saanee tiistaina suunsa auki ja taivastellaan uusia työttömyyslukuja. Työttömyys nousee pahimmillaan 14 prosentin hujakoille. Liittykää yhteen talkoisiin rakastamaan lähimmäisiänne ja etsimään liito-oravia pusikoista!
Näin etenee hallittu markkinatalous ja monella on peräpukamat puikeena jännityksestä kun eläkekeskustelu hukkuu kuten lapsi joululaulussa hankeen Minustako Keskustan puheenjohtaja - mediakisan jalkoihin. Loistava ajoitus Apollonkadun tuotantoyhtiöltä. Kyl rikoo on riskillä ruma.
Nyt siirrämme lähetyksen Apollonkadulta x-factorista takaisin huoltosuhteesta huolestuneiden neuvottelupöytään. Siis. Osaltaan eläkekeskustelu on poliittista hegemoniataistelua, josta on vaikea erottaa mikä puolue tai etutaho on suomalaisen työn ja palkansaajan puolestapuhuja. Voisiko ratkaisu työurien pidentämiseen löytyä taistelusta työttömyyttä ja työkyvyttömyyttä vastaan pikemminkin kuin eläkeiän pakkonostosta? Rantalan työryhmän jäsen, SAK:n Kaija Kallinen totesi julkisuudessa, että EK:n esitykset eläkejärjestelmän muuttamiseksi ovat eläke-etuuksien heikennyksiä, joilla ei vaikutuksia työurien pidentämiseen. Miten yli 60-vuotiaiden työttömyysturvan heikentäminen kuuluu tähän? Pistetäänkö tässä nyt EK:n ja porvarihallituksen hallituksen toimesta eläkeasian varjolla palkansaajia ja ay-liikettä polvilleen?
Mitä sitten jos osa-aikaeläke lopetetaan ja jos työttömyysturvaa leikataan 58-60-vuotiailta? Mitä sitten jos varhennettu varhaiseläke poistetaan ja jos 63-vuotiaat pääsevät eläkkeelle vasta 40 vuoden työuran jälkeen?
Työelämän ongelma on siinä, että ihmiset eivät jaksa eivätkä viihdy työpaikalla niin vanhoiksi kuin kestävä huoltosuhde vaatisi. Työkulttuuria tulisi ravistella työelämän laadun eli hyvinvoinnin parantamiseksi. Eiväthän suomalaiset palkansaajat karkaa eläkkeelle laiskuuttaan tai selkärangattomuuden vuoksi. Mutta jos paikat ei kestä niin ne ei kestä.
Rantalan työryhmästä tihkuneet kaavailut osa-aikaeläkkeen, varhennetun varhaiseläkkeen lopettamisesta kuulostavat tosi kummilta. Eikö juuri päinvastaiseen suuntaan tulisi mennä? Aivan liian moni työnantaja haluaa eroon 60 vuotta lähetystyvistä työntekijöistä. Jospa vuonna 2005 tehdyn eläkejärjestelmään kuuluvaa ”superkarttuman” tapaista porkkanaa soviteltaisiin maksuhelpotuksina työnantajille niin, että kannustinjärjestelmällä yli 60 -vuotiaita pidettäisiin työelämässä eikä potkittaisi ulos. Toisilla työpaikoilla jo käytössä olevaa senioriohjelmaa voisi kirjoittaa lainsäädännöksi ja laajentaa vertaisiin ja virastoihin niin, että 58-vuotialle tarjottaisiin oikeutta 6-tuntiseen työpäivään. Samaa asiaa eri paketissa voisi lähestyä osa-aikaeläkejärjestelmää laajentamalla niin, että 60 vuotta täytettyään ihminen voisi tehdä keskimääräisen ansion mukaan aluksi vaikka 70 prosenttia työajasta ja olla 30 prosenttia eläkkeellä. Sitten 65 vuotiaan prosentti voisi olla 50-50 jne.
YLE Radio 1:ssä tiistaina 26.1.2010 klo 9.05 - 10.00 Kainuun aatelisen seurassa ainutlaatuisesta suomalaisesta eläkejärjestelmästä ottaa selkoa Mikko Kautto, Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston johtaja, Jari Sokka, suunnittelujohtaja Kuntien eläkevakuutuksesta sekä Timo Silvola, johtaja Finanssialan Keskusliitosta.
Nyt saa kysyä ja kommentoida tässä blogissa tai laittamalla tekstiviesti numeroon 16140 aamu_viesti ja se maksaa 40 senttiä.
Jätin eilen
Jätin eilen eläkehakemuksen, täytän kohta 63 vuotta. Olen poikkeus, lähes kaikki työkaverit yksityisellä sektorilla on irtisanottu ts. putkessa. Olisin halunnut jatkaa vielä pari vuotta, työnantaja ei suostunut osa-aikaeläkkeeseen. Olisi pitänyt painaa täysillä stressaavaa hommaa. Miten tähän saadaan parannusta, kun halutaan myöhentää eläköitymistä? (tekstiviesti)