(YLE Radio 1:ssä tiistaina 11.11.2008 klo 9.06 - 10.00, uusinta helmikuulta 2008)
Miksi Suomessa on niin monta mielenterveyskuntoutujien vertaistukiryhmää? Miten Mieli maasta, Helmi, Hyvät tuulet, Klubitalo ja muut ryhmät toimivat? Voiko sokea taluttaa toista?
Pitkät terapiat on kunnissa ulkoistettu. Mutta psyykelääkkeitä saa ken haluaa. Pureeko hoitotakuu mielenterveyskuntoutujiin?
Kuinka avoihoidon palvelut toimivat nyt kun laitoshoitoa on ajettu alas?
Markku Heikkisen seurassa ylilääkäri Martti Heikkinen, joka tuntee psykiatrisen avohoidon Helsingissä sekä kolme mielenterveyskuntoutujaa, jotka voimaantuvat erilaisissa vertaistukiryhmissä.
Markku Forsström on entinen yrittäjä, työkyvyttömyyseläkeläinen, joka on mielenterveyden keskusliiton hallituksen jäsen, Hyvät tuulet ry:n aktiivi ja vertaisohjaaja. Kaisa Kukkonen on isoäiti, lastenhoitajan ammatista työkyvyttömyyseläkkeellä ja toimii Helsingin klubitalossa, joka täyttää nyt 11 vuotta. Päivi Lammi on kahden lapsen äiti ja eläkkeellä oleva kodinhoitaja, joka on löytänyt paikkansa Helmestä.
Katso myös:
www.helsinginklubitalo.org
www.mielenterveyshelmi.fi
www.mtkl.fi/jasenyhdistykset/paikallisyhdistykset/
Ohjelman toimittaa Markku Heikkinen.
Psykiatrisesta hoidosta
Ohjelmassa esiintyneet edustivat raskaan psykiatrian potilaita, joilla ei ole suurta tuen tarvetta, mutta on selvät sairauden oireet ja sen myötä oltiin varsin tyytyväisiä hoitoon. Potilas, jolla on "lievät" varsinaisen psykiatrisen sairauden oireet, mutta paljon ahdistusta ja tuen tarvetta jää palveluissa aika heikoille. Heille ei ole juuri tarjolla mitään. Toinen ongelma ovat ne, joiden psyykkinen kasvu on jäänyt kesken. Heille ei ole tarjolla laadukasta ja riittävän pitkäkestoista terapiaa, jossa voisi kasvaa aikuiseksi. Pitää olla riittävän sairas tai työelämässä oleva, jotta ihmiseen satsataan. Suuri joukko tuohon väliin jääviä jää vaille tarvitsemaansa hoitoa. Hoito koetaan usein laadukkaaksi, koska ei tiedetä, mitä parempaa voisi saada.