Skip navigation.
Home

Haastava heinäkuu: Julkisuus on siistii

(YLE Radio 1, ti 14.7.2009 klo 9.05-9.58)

Elämästä ja kilpailusta julkisuuden areenoilla ovat Kainuun aatelisen kanssa keskustelemassa laulaja Antti Tuisku, entinen kilpauimari Matti Rajakylä, ja teatteriohjaaja Fiikka Forsman.

Viihteen, urheilun ja teatterinkin kentät tarvitsevat valovoimaisia nimiä, jotta katsomot ja salit täyttyisivät.

Antti Tuisku ja Matti Rajakylä ovat aikamme idoleita, jotka toimivat esikuvina ja käyttäytymismalleina. Fiikka Forsman on suurelle julkisuudelle tuntematon teatteriohjaaja, joka työssään joutunut kyseenalaistamaan tähtikultin taikuutta.

Kilpailu sekunneista ja suosiota kuluttaa ja voi viedä urheilusta ja esiintymisestä ilon. Idolina oleminen on vaativaa, koska esikuvaksi asettumalla joutuu myös moninaisten, pimeidenkin aivoitusten ja toiveiden objektiksi.

Se luo kontrollin paineita. Ihailuun ja imarteluun jää helposti nalkkiin. Idolius synnyttää kaksipuoleista riippuvuutta.

Julkisuuteen pääseminen houkuttaa montaa suomalaisnuorta. Risk monitor -tutkimuksen mukaan varsinkin suomalaiset miehet ovat julkisuustyrkkyjä.

Julkisuuteen on pakko päästä, koska ”se on niin siistii”, koska ”muut on jo siellä”, koska ”sais kokea ainakin sen hetken”. Julkisuuden odotetaan tuovan helppoa rahaa ja hyvää meininkiä.

Tositeeveen ja uudenlaisten viihdelehtien maailmassa on kysyntää kaiken maailman taviksille, jotka voivat nousta täydellistä tuntemattomuudesta iltapäivälehtien lööppeihin.

On väitetty, että tänään yhteiskunnassamme pärjäävät ihmiset, jotka pitävät estottomasti meteliä itsestään. Meillä on suurempi pakko itseilmaisuun ja tarve tulla nähdyksi kulttuurissa, jossa katsomme ja olemme katseen kohteena.

Vaikutti mukavalta pojalta

tämä Antti Tuisku. En ole kyllä koskaan kuullut hänen laulavan, kun en ole niitä Idols-ohjelmiakaan katsellut. No, enää en omista TV:kaan. Vähän liikaa hän kyllä puhui ja otti toisiltakin vuoroa.

Markulle nyt kiitokset, ettet keskeyttänyt ketään. (Ehkä Anttia olisit saanut vähän kahlitakin.) Olisi voinut panna ohjaajan vähän enemmänkin puhumaan siitä "tähtikultin taikuudesta". Hän kun niitä tähtiä taitaa työkseen katsella.

Mietin tässä, miksi julkisuus on nuorten mielestä niin "siistii"? Ovatko he kenties nettipalstoillaan tottuneet siihen, että tuntemattomien kanssa ollaan yhteydessä. Sehän on niin mukavaa. Ja pikkuhiljaa se laajenee ja tuntuu, ettei tässä itseään kannata hävetä. Päin vastoin, kyvyt esiin ja kyvyttömyyskin. Ja kuka sen etukäteen varmaan tietää, missä vitsi ja kyky lopultakin piilee. Ja kun oikeat työt on jo maailmasta loppumassa, niin jotain on yritettävä.

Työskentelin koulussa opinto-ohjaajana, siis ohjasin nuoria jatkokoulutukseen ja ammattiin. Vaikeaa oli joitakin nykynuoria saada realistisesti tajuamaan tavallisen työn mielekkyyttä. Jotain hienoa piti olla ja taidekouluun pyrkiä. No lapsellisuutta se oli kai.

terv. mummu

Julkisuus on vanhempien huomiota?

Kovasti olen ihmetellyt tätä valtavaa pyrkyä julkisuuteen. Sitä selittää tietysti se kun julkisuus on nyt muotia ja sillä saa sosiaalista arvostusta, vaikka ei saisikaan rahaa. Yleensähän rahaa hankitaan sosiaalisen arvostuksen vuoksi, joten julkisuus kai koetaan oikotieksi arvostukseen. Tuohan on suuri harhaluulo, että julkisuus toisi automaattisesti rahaa mukanaan. Eivät kaikki julkimot todellakaan rahassa ui.

Ehkäpä usein taustalla kuitenkin on se, ettei ole saanut vanhemmilta tarpeeksi huomiota ja sitten lähtee julkisuuteen hakemaan kaikilta rakkautta ikään kuin vanhempien jättämän puutteiden tilalle. Ainakin se selittäisi nämä Idolsiin tulevat kokelaat, jotka eivät ole harjoitelleet ja laulaneet juuri lainkaan, mutta uskovat kuitenkin olevansa seuraavia supertähtiä ajatellen "ammattilaiset vaan skabaa eikä harjoittele".

Julkisuushan ei lähtökohtaisesti ole kovinkaan hyvin ihmiselle sopivaa eikä onnea tuovaa. Sanoisinkin onnellisen julkimon olevan lähes aina onnellinen julkisuudesta huolimatta eikä sen vuoksi.

Erinomainen jakso. Kyllä ne aateliset osaa - jee! Liekö Enbuske kuitenkaan ykkönen?