Kirkon valtaa käyttävät eri tasoilla monet eri orgaanit. On seurakuntaneuvosto, kirkkovaltuusto, hiippakuntaneuvosto, kirkolliskokous, kirkkohallitus, arkkipiista, ja niin edelleen.
Tiistaina 4.3. Markku Heikkinen vieraineen puhuu kirkollisesta demokratiasta.
Miten kirkon hallinnosta on muodostunut monipäinen kotka? Kenen politiikkaa ja arvoja kirkon jähmeä hallinto edustaa - seurakuntalaisten enemmistön vai äänekkään vähemmistön? Papiston, muttei diakonien?
Herää kysymys, miksei kirkon sekavaa hallintokulttuuria muuteta. Onko kirkko edes vallankäyttäjänä oikeutettu edustamaan Kristuksen valtakuntaa?
Markku Heikkisen seurassa ovat keskustelemassa kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara, kirkkohallituksen ja kirkon strategiatyöryhmän jäsen Leena Huima, diakoniatyöntekijöiden puheenjohtaja Kaisa Rauma, ja Kuopion hiippakunnan pappi Markku Suokonautio.
Kirkko tuuliajolla
Merkittävä evlut. kirkon hallinnon selvitys, olisi kovin suotavaa lähettää ohjelma uusintana hyvään kuunteluaikaan. Niin paikallinen kuin alueellinenkin kirkon hallinto (hiippakunnat), vieläpä valtakunnallinen päätöksenteko toimivat ilman vallan kolmijakoa eikä sellaisesta hallinnosta ole seurannut kuin näennäistä oikeudenmukaisuutta, diktaattoreiden näytösoikeudenkäyntejä.
MTV:n suorittamassa pappiskyselyssä v. 2005 ilmoitti enemmistö papeista joutuneensa omassa työssään työyhteisössään kohtaamaan tulehtuneita ihmissuhteita.
Ajan myötä muotoutunutta hallintoa voinee muuttaa vain voimakas, selvästi näkevä henkilö, katastrofaalinen yhteiskunnan rakenteiden murtuminen tai muu vastaava. Ohjelmassa esitetty valtarakenteiden sekavuus ei voine loputtomasti jatkua eikä se varmasti ole eduksi kenellekään.