YLE Radio 1 tiistai 20.1.2009 klo 9.05 - 10.00
Kuinka kestävän kehityksen mukaista on maanitella kansantalouden kasvua
kulutusektorilta? Missä luuraa vaihtoehtoinen tapa tarkastella
taloudellista toimeliaisuutta, kasvua ja kulutusta?
Vieraina tutkija Jussi Ahokas, Finnish Business & Societyn toiminnanjohtaja Susanna Monni, kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen sekä Jukka Kurttila mainostoimisto Bob Helsingistä.
Ohjelmassa kuullut musiikit olivat:
Castitatis thalamum/ Las Huelgas Codex
In dulci jubilo/ Michael Praetorius
Ach mein herzliches Jesulein/ Samuel Scheidt
Miksi mikään muuttuisi?
'Kuinka kestävän kehityksen mukaista on maanitella kansantalouden kasvua' jne.. -kysytään ohjelman esittelyssä.
Kestävä kehitys? Mikä (hirvittävä) sanapari. Kestävä tarkoittaa kaiken jatkumista, kun taas kehitys tarkoittaa jatkumisen kehittymistä johonkin suuntaan. Yhdessä sanapari tarkoittaa, ettei mikää muutu miksikään, vain suoritetaan korjausliikkeitä.
Edellistä silmälläpitäen oli keskustelussa mukana talouden 'asiantuntija'. Sana 'asiantuntija' on laitettu heittomerkkien sisään siksi, että kokemuksesta näemme miten ulkona kaikenmaailman asiantuntijat ovat tapahtumien vyörystä. Jokainen voi olla asiantuntija jälkikäteen...
Kehityksen kääntäminen on negaatio, jostä saa negatiivisia fiiliksiä. Kääntäminen tarkoittaisi monille myös jostakin luopumista. Saavutetuista asemista vetäytymistä, joillekin se voisi merkitä koko elämäntarkoituksen uusiksi ajattelemista.
Edelliseen ei länsimainen ihminen pysty, joten on vain kuunneltava 'asiantuntijoiden' neuvoja siitä, miten kansalaisten tulisi kulloisessakin tilanteessa toimia.
Historiallisesti kapitalismin synty oli tiettyjen tekijöiden tulosta. Se liittyi omistuksellisten olojen muuttumiseen jne...
Keskiluokka on se mikä nyt määrittää nykyisen menon. Sen tarpeita silmälläpitäen tehdään talouspolitiikkaa, sen oletettu käyttäytyminen määrittää myöskin 'asiantuntijoiden' totuuden.
Toisaalta sanotaan myös, miten ilman keskiluokkaa ei edes demokratia olisi mahdollista(vrt, Venäjä). Nyt jos kuitenkin se on keskiluokka, mikä määrittää sekä demokratian, että talouden suunnan, niin mitä muille jää käteen? Joopa... on tosiaan käynyt siten, että rikkaat ovat viime aikoina menettäneet rahaa ja rutkasti, mutta heillä myös on mistä menettää.
Köyhät...nuo kaikkien ihailemat sivulliset... heidän tilanteensa on aina sama, jos muruja tipahtaa kokoomuslaisen keskiluokan pöydältä, järjestelmä kokoaa ne pieniksi kasoiksi, josta köyhä voi luukulta noutaa osansa.
Näin siis toimii järjestelmä näillä eväillä.
Mutta, kun kysytään pitäisikö jatkaa kuluttamista, ja yhä kiihdyttää sitä.
Rahamiehet voivat toimia siten... heistä monilla riittää rohkeutta 'nähdä tulevaan', ja pistää rahansa järjenvastaiseen...
Keskiluokka ei toimi samalla tavalla. Heidän intresseissään ei ole riskinotto. He eivät voi riskeerata velkaista taloaan, eivät säästöjään pahanpäivän varalle siksi, että joku sanoo sen kannattavan talouden pyörien kiihdyttämisessä.. Keskiluokka on luonteeltaa varovainen, kuin juutalainen... ja siksi se onkin noussut määrääväksi luokaksi, jota on pakko kuunnella.
Sitten on monia ruohonjuuritason liikkeitä, jotka omaavat messiaanisia ominaisuuksia. Joku sanoo taksia käyttämällä säästävänsä metalleja, joku kulkee rapaleisissa vaatteissa, sanoen näin säästävänsä rättitehtaan koneita kulumiselta... Yhtä tyhjän kanssa.
Ihmiskunta on kulkemassa edelleen tietä, mikä alkoi teollisesta vallankumouksesta. Suuria juttuja keksitään koko ajan, mutta ne eivät ole kuitenkaan sellaisia, jotka muuttaisivat kehityksen suunnan lyhyellä tähtäimellä. Siksi joudumme vielä ainakin hetken kipristelemään tässä kapitalismin ihanuudessa...
...pietroboy...