Skip navigation.
Home

Maaseudun tavallako, hyvät maahanmuuttajat?

Wapun jälkeen kysyy Kainuun aatelinen Kainuun radion studiosta miten
maahanmuuttajista voisi tulla syrjäseutujen pelastus?

Eilen vieraili Kainuun opistossa Mieslahdessa Maahanmuuttaja maaseudun voimavaraksi- seminaarissa mm. ministeri Thors, jonka mukaan Euroopassa on polttava tarve jopa 50 miljoonalle työntekijälle EU:n ulkopuoliselle työntekijälle. Harmaantuvassa Euroopassa voi olla edessä mantereen laajuinen kilpailu osaavasta työvoimasta.

Jos näin on soppii kysyä miten Suomen väestötappioista kärsivät syrjäseudut pysyvät näillä työmarkkinoilla mukana. Tulisiko Kainuullakin olla oman maahanmuuttajaystävällinen visionsa? Eilisen seminaarin valossa asioita tehdään jo.

Väestöennusteet ovat kohtalokkaita Kainuun korkeudella. Maakunnan väki harmaantuu ja harvenee melkoisella rytinällä. Kohta tarvittaisiin sosiaali- ja terveyssektorille paljon työtätekeviä käsiä.

Maahanmuuttajat eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä tai porukka Kainuussakaan. Suurin osa väestöstä on tullut Kainuuseenkin perhesiteiden tai työn perässä. Turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia on vähemmän. Tällä hetkellä Kajaanin vastaanottokeskusessa on parisen sataa asiakasta. Vastaanottokiintiö laskee viiteenkymmeneen vuodessa. Kymmenen vuoden aikana tuhannet ihmiset ovat saaneet apua ja ohjausta Kajaanin vastaanottokeskuksessa, jonka kuluista pitää valtio huolta.

Suurin osa Kainuun maahanmuuttajista on venäläisiä, joilla on vähintään toisen asteen koulutus eli ammattikoulu käytynä. Mutta tämä varsin hyvin koulutettu porukkakaan ei työllisty helposti vaikka turuilla ja toreilla huhuillaan Venäjän osaajien perään.

Kauppakadun vinkkelistä katsoen Kainuu on monikulttuuristunut kymmenen vuoden aikana reippaasti. Maakunnassa puhutaan kymmeniä vieraita kieliä. Metässä ja pilkillä voi tavata irakilaisia, iranilaisia, afganistanilaisia,sudanilaisia, khmerejä, nepalilaisia, somaleja, kongolaisia.

Kotoutumisen haasteita ovat eritasoisen kielikoulutuksen järjestäminen ja työelämään sijoittuminen. Työnsyrjään kiinni pääseminen vaikuttaisi molempiin pullonkauloihin.

Kainuulaiset eivät Kajaanin kaupunginjohtaja Tolosen mielestä ole muukalaisvastaisia vaan hyväntahtoisella tavalla "salauteliasta" väkeä. Olisiko siinä uuden elämän siemen maakunnalle?

Aivan aluksi on tehtävä tuttavuutta ja tultava tutuksi.
Kajaanin radion studioon kokoontuvat suoraan lähetykseen 23-vuotias, kahden lapsen äiti, uzbekistanista kotoisin oleva Dilnozahon Ahmedova, joka on Kajaanista turvapaikan saanut poliittinen pakolainen, Samuel Luak, joka on Sudanissa kasvanut kiintiöpakolainen, KAO:n maahanmuuttajakoulutuksesta vastaava Outi Piirainen sekä Eira Ojalehto Kajaanin kaupungin maahanmuuttopalveluiden johtaja.

Ministeri Astrid Thors kommentoi miksi työvoiman saatavuusharkinnasta pitää luopua juuri nyt?

Aamun kysymys: Jos kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi niin mitä kantaväestö voisi tehdä maahanmuuttajien elämän helpottamiseksi?

Ei ole rasismia, vaikka ei

Ei ole rasismia, vaikka ei hyväksy maahanmuuttoa. Tänne ei voisi heitä ottaa sen takia, että Suomessa ei riitä viisautta oikeaan suhtautumiseen. Täällä meidän pitää muuttua tulijoiden mukaan ja avustaa enemmän kuin omaa väkeä. Siis meidän päättäjiltä on oikeustaju hävinnyt. Tänne muutto pitäisi olla erilaiselta pohjalta. (tekstiviesti)

Miksi ette sano rahasummia?

Miksi ette sano rahasummia? Moni saa enemmän kuin 45 vuotta työssä käynyt suomalainen. Saisipa suomalainen tuollaisen huolenpidon! (tekstiviesti)

Heikkinen levittää väärää tietoa

Jo on kumma, kun Ylen toimittajakaan ei tiedä, millä rahoilla hän ohjelmiatekee. MArkku Heikkinen sanoi tekevänsä ohjelmaansa VERONmaksajien rahoilla, mutta eikö hän todellakaan tiedä, että Yle saa rahansa LUVANmaksajilta.
Veroilla kerättävään ylemaksuunhan EI OLLA SUOSTUTTU - ainakaan vielä.
Alkeiskouluun Markku Heikkinen, jos tiedot ovat tuota tasoa! Onko muukin ohjelman tietosisältö samaa luokkaa?

T. Luvanmaksaja

Uusia raivaajia tarvitaan

Olen seurannut suomalaisen maaseudun alasajoa 30-vuotta. Se mitä on tapahtunut on pöyristyttävää. Elävä maaseutu on muuttunut siirtomaasuomeksi, raaka-aineiden lähteeksi. Kehitys ei voi olla vaikuttamatta ihmisiin; mieleen ja terveyteen.
Maahanmuuttajat voisivat olla voimavara, jos he tulisivat uusina "raivaajina", "Vaikeuksien kautta voittoon"- tyyppeinä. Nyt kantaväestö kokee heidät vähäistenkin resursien kuluttajina.

Turha syyllistää Heinäluomaa

On ihan turha syyllistää Eero Heinäluomaa siitä, ettei ole oikein lisätä lailla työperäistä maahanmuuttoa, kun MAASSA ON 300.000 TYÖTÖNTÄ. Jopa 400.000 laskennallisesti. On uudelleenkoulutettava hoiva-alalle jo kalliita yhden tai kahden tutkinnon viihdealan maistereita tai jo maahanmuuttaneita, jo Suomemme tympeän järjestelmän uhriuttamia uusasukkaita, jotta he eivät syrjäydy ja jää koko elämänsä ajaksi vain vastikkeettoman rahan saajiksi. Se demoralisoi varmasti kenet tahansa. Oppositio tietää tarkkaan kuinka hämärämiehet häärivät työmailla ja esim. Virosta käsin ohjaavat rahavirtoja. Heinäluoma onvaatinut jo vuosia KÄÄNTEISTÄ ALV:ia, jota TARKOITUSHAKUINEN KOKOOMUS EI SAA AIKAAN. Ei myöskään lisävalvontaa työmaille. Ei ollut mikään sattuma että moottoripyöräjengi pyöri TÖISSÄ JOPA PÄÄMINISTERIN VIRKA-ASUNNOLLA kerrotaan. Samoin valvonta pettää myös vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöissä TÄYDELLISESTI! Ja tähän sotkuun lisää ulkomaista työvoimaa riistopalkalla! EI KIITOS!! T.I.B.

Kyllä hyysätään

Kyllä maahanmuuttajia hyysätään. Suomalaisia Sisulla on haettava töitä! (tekstiviesti)

verorahoja

Rahat ovat verorahoja! (tekstiviesti)

Ministeri Thorsin käytös naivia

Ministeri Thorsin käytös on naivia ja tarkoitushakuista. Hän ei osaa työurakoiden ketjuttamisen vaiheita ja tilaajavastuulain heikkouksista mitään.Rakennetyöttömyys on suunnitellun huonon koulutuspolitiikan tulos ja korjattavissa maassa olevan väestön uudiskouluttamisella. Jo nyt kerrotaan että isojen yritysten eri rakennustyömaille tuotetaan työvoimaa, joille maksetaan palkka käteen ja kotiin ja uusi tilalle samalle kulkuluvalle taas muutamaksi viikoksi. Rikollisuus on jo täyttä totta. Pitääkö maan hallituksen lisätä sitä vielä? T.I.B. (Tekstiviesti)

4.5.2010 keskustelu lähetettin myös Ylen Kainuun radiossa

Kainuun radio: onko maahanmuuttajissa maaseudun tulevaisuus
Julkaistu Ti, 04/05/2010

4.5.2010 keskustelu lähetettin myös Ylen Kainuun radion taajuudella.

Kainuun radion päivän kysymys oli, että onko maahanmuuttajissa maaseudun tulevaisuus.

KYLLÄ vastauksia 17% ja EI 83%

mummo, tänään klo 16:24
Todellisuus on toisenlainen. Jo nyt tarvitaan ulkomaalaisia keräämään marjat metsästä ja mansikkamailta, isoille maatiloille ei saada työväkeä muualta kuin Venäjältä ja Itä-Euroopan maista.

Suomalainen työtön on hellitty pilalle maksamalla yhteiskunnan varoista niin asunto, ruoka kuin vaatteetkin, vastikkeena ainostaan ilmaantuminen työvoimatoimistoon.

Toivottavasti maahan saataisiin oikein paljon ahkeria maahanmuuttajia, joita ei ole pilattu ylimitoitetulla sosiaaliturvalla.

kalle, tänään klo 15:43
Ei maahanmuuttajista, etenkään somalipojista ole Kaenuun kannattajiksi. Pitäisi hoityaa ensin omat vanhukset. Ei suomi pysty suutelemaan ja elättämään koko maailmaa malliin presidentin aate. Järki käteen.

KooHoo, tänään klo 14:30
Pientilat ja karjanhoito niisä on menneen ajan historiaa. Sinne pakolaisia ei tarvita.Olisi liian kalista valtiolle maksaa heille tukiaisia yrittämisestä ja. työstä siellä. Maaseutu on muuttunut isompiin tuottavampiin yksiköihin. Sinne riittää kouluutettuja työntekijöitä ihan omasta takaakin.Työttömiä suomalasia on 300-400 tuhatta. Heille töitä on ensisijaisesti järjestettävä. Risusavotat ja pajupensaiden kasvattaminen ei kannata ilman suuria valtion tukiasia edes suomalaisille saati sitten maahanmuuttajille. Hyvä kun riittää nyt valtionrahat (velkaraha) edes osaksi Kreikan velkojen maksamiseen. Iso on rahanmeno peräti 16 miljaardia euroa. Siihe vaan näyttää rahaa rittävän. Velkarahaa ! Mutta meidän tämä velkaraha on ehkä joskus maksettava takaisin.Ne jää ainoaksi perinnöksi meidän perillisille.

Simeoni, tänään klo 13:29
Hyvä, ylävesien mies! Keskustelu vaatii sytytystä!

wanha mutta Waari, tänään klo 09:58
Lähi-Idän maahanmuuttajat ovat ahkeraa ja kekseliästä väkeä. Heidän omatuntonsa ei hyväksy suomalasta käytäntöä, jossa pitää olla tekemättä mitään saadakseen rahaa "kotisohvalle"!! Valtio voisi vuokrata heille kainuulaista pajupeltoa ja avustaa lampaiden hankinnassa. Muutamassa vuodessa he tekisivät Kainuusta lampaanlihan ja lammastuotteiden vientimaakunnan.

Eläkeläinen, tänään klo 09:50
Ei maahanmuuttajista ole apua maaseudulle ainakaan ,koska he tulevat yleensä lämpimistä maista, joissa ei ole lunta ja kainuun pakkasia täällä on pystyttävä omaaloitteisesti elämään ja huolehtimaan ympäristöstään, että voi tulla toimeen. Koulutetaan heistä kaupunkiyhteisöön erilaisiin ammatteihin suomalaisille työkavereita jolloin he siinä joukossa tasavertaisina oppivat ja pätevöityvät yhä vaativampiin ammatteihin ja mikäli on jo koulutus katsotaan ,että se täyttää Suomen vaatimukset ja laitetaan koulutustaan vastaavaan työhön.Maahanmuuttaja nuoriso koulutukseen samalla tavalla kuin kantasuomalaisetkin se on paras tapa tehdä uusia vastuuntuntoisia suomalaisia jotka tuntevat olevansa tarpeellisia yhteiskunnassa.

Epun emäntä, tänään klo 09:40
Kysymys on siinä,sattuuko kyseessä olemaan ihminen joka viihtyy maaseudulla,tänne tulijoissa on monenlaisista olosuhteista,joku saattaa olla onnellinen pienessä kylässä,toiselle Helsinki on liian pieni,ja ennenkaikkea ,ei ne maaseudun työpaikat niin taivaallisia ole,ainakaan kaikki.Niinhän me suomalaisetkin olemme erilaisia,mutta sen verran elämää nähneenä voin sanoa että helppoa ei ole joka suomalaiseen yhteiskuntaan tulee toisesta kulttuurista,ilmasto ym,mutta sen verran tuntosarvia olen käyttänyt että jos ihmisellä on hiemankaan laajempi ajatusmaailma niin hän ymmärtää että eri syistä tänne tulleetkin ovat ihmisiä.Emme me tajua mitä saattaa takana olla,emmekä tiedä heidän kokemuksiaan,joten syli suuremmaksi,jopa mekin kainuulaiset jurrikat,minä muiden mukana.

maalta muuttanut, tänään klo 09:36
Ei tai ei pitäisi olla. Iät ja ajat on pidetty "messua" maaltapaolla. Se vain näyttää olevan niin ettei maaseudulla tehtävää työtä arvosteta, vaikka sieltähän se meidän ruoka tulee. Itse nostan hattua niille, jotka tekevät töitä meidän kaikkien puolesta. Maahanmuuttajien ylläpitoon kyllä riittää rahaa, mutta me itse saamme maksaa kaiken kalleimman mukaan. Välillä ottaa "pattiin".

emäntä 50, tänään klo 09:02
ei maahanmuuttajista ole maaseudun pelastajiksi.tänne pitää vaan luoda työpaikkoja .kyllä maaseudulla on vielä työtätekeviä ,jos olisi vaan sitä työtä.mitä ne maahanmuuttajatkaan täällä tekisi jos ei ole työtä.

Kainuun radion kuuntelijoiden kommentteja ministeri Thorsille

Maahanmuuttajista apua maaseudulle ja työelämään (Kainuun radio 3.5.2010)

Maahanmuuttajista toivotaan apua Suomea uhkaavaan työvoimapulaan. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors sanoo, ettei pakolaisia vastaanoteta Suomeen jatkossakaan koulutuspohjan mukaan.

Hän kuitenkin uskoo, että maahanmuuttajilla on suomalaisessa yhteiskunnassa jatkossa oma roolinsa.

- Nykyään Suomessa monessa sosiaalialan laitoksissa näemme uutta kulttuuria, lämpöä, jonka sinne tuovat maahanmuuttajat. Nimenomaan pitää nähdä, että nuorissa pakolaisissa on suuri voimavara. Monihan heistä tulee myöskin maaseutumaisista oloista, joten sopeutuminen tähän osaan suomalaista yhteiskuntaa pitäisi olla mahdollista.

Thorsin mukaan yksi ehdoton tekijä sille, että maahanmuuttajat viihtyvät maaseudulla, on työ. Thors uskoo, että mahdollisuus kontaktien ylläpitoon omaan sukuun ja kulttuuriin on tärkeässä asemassa.

- Tällä hetkellähän tällainen yhteydenpiton on helpottunut entisajoista.

Maahanmuuttaja ei korpeen muuttaisi

Maaseudulla tarvitaankin jatkossa uutta työvoimaa, mutta maallemuuton esteet ovat ulkomaalaistaustaisilla samat kuin suomalaisilla.

- En osaa kuvitella, että asuisin ihan jossakin korvessa. Jos tulee lapsia, niin pitää olla lähellä päiväkoteja ja kouluja. Tämä on tärkeää, Kovin kaukana palveluista en pystyisi asumaan, kertoo Unkarista Suomeen muuttanut Mónika Zajácz.

Suomeen kotiutuneella Mónika Zajáczille muutto Suomeen tapahtui niin parisuhteen kuin työpaikan perässä. Reilut kolme vuotta Kajaanissa asuneelle unkarilaiselle kieli ei ole ollut suurin kotoutumisen ongelma.

- Silloin kun hankkeeni päättyi ja jouduin vähäksi aikaa työttömäksi, niin viranomaispaikoissa asioiminen oli yllättävän vaikeaa. Vähitellen pääsin hyvään koulutukseen ja sen jälkeen taas hyvään työhön.

Nyt ongelmat on voitettu, ihasteltavaa sen sijaan riittää edelleen.

- Hienointa, no se sauna. Neljä kertaa viikossa käyn saunassa itsekin, enkä osaa kuvitella, että pystyisin ilman saunaa enää elämään. Sitten totta kai hienoa ovat talvi, talvimaisemat ja järvimaisemat. Niihin ei voi tottua ikinä - sydän pomppii aina kun näkee järvimaisemia.

YLE Kainuu / Maija Kautto

TÄSSÄ KUUNTELIJOIDEN KOMMENTTEJA.

Sanktioita kehiin, tänään klo 11:52
Niille firmoille jotka tuovat ulkomaista työvoimaa tulisi laittaa sanktio, että ne joutuisivat sitä suuremmalla osuudella osalllistumaan työttömyyden aiheuttamiin kaikkiin kustannuksiin.
Saattaisi vähentää kummasti halukkuutta tuoda ulkomaista työvoimaa silloin kun kotimaastakin löytyy saman alan henkilöitä työttömänä.
Vai onko nämä ulkomaista työvoimaa haluavat yritykset sellaisia, jotka eivät kanna yhteiskuntavastuutaan ja haluavat syödä pelkästään rusinat pullasta.

Kotoutuu, tänään klo 09:28
Työvoimapulasta puhuminen on yhtä höperöä kuin on puhua pakkoruotsin tarpeellisuudesta nyky Suomessa.
Ihan hölmöläisten puhetta kumpikin.

Mitä tulee näihin pakolaisiin, niin eikö olisi näiden pakolaisten kannalta ihan hyvä asia, että he pääsisivät ilmastoltaan, uskonnoltaan, kulttuuriltaan jne. eniten heidän kotimaitaan muistuttavaan maahan turvapaikkaan.
Luulisi silloin, että Suomi ei ole silloin kärkipäässä tässä heidän luettelossaan.

Vaan onko Suomeen vetävä tekijä se, että täällä maksetaan heille Euroopan ja samalla maailman parhaat etuudet heille ? ( näinhän kertoi talvella YLE:n MOT-ohjelma)
Onko vaara, että jos näille pakolaisille maksetaan liian suuria avustuksia, niin he laittavat niitä entisiin kotimaihinsa ?
Onko vaara, että niillä ostetaan siellä aseita ja tuemme tietämättämme tappamista ?
Erikoista on myös se, että Suomeen tulleet pakolaiset pystyvät käymään lomamatkoillaan näissä entisissä kotimaissaan. Onko siellä mitään kriisiä olemassakaan, jos siellä kerta pystyy käymään lomailemassa ?
Kotouttamisesssa voitaisiin puhua myös sellaisesta kotouttamisesta, että tänne tulleet pakolaiset palaisivat entisiin kotimaihinsa olojen siellä rauhoitettua. Tämähän olisi hyvä asia, kun he pääsisivät Suomessa opituilla taidoillaan rakentamaan entisiä kotimaitaan uuteen nousuun.

Tiedotusvälineiltä odottaisikin jatkossa nykyistä kriittisempää suhtautumista näihin asioihin ja jättää vähemmälle sellaisten mantrojen hokemisen jotka myöhemmin osoittautuvat, että eihän ne pitäneet paikkaansa ollenkaan.

Esimerkkiä kaivataan, tänään klo 08:27
Pakolaisia tulisi sijoittaa runsaasti myös näille ruotsinkielisille alueille.
Ahvenanmaallekkin voisi sijoittaa tuhansia pakolaisia.
Myös kaupungien eliittialueille tulisi sijoittaa nykyistä enemmän pakolaisia.
Luontevaa olisikin, että Suomeen tulevat pakolaiset sijoitetaan niihin paikkoihin mistä löytyy Suomessa varakkaimmat asukkaat.
Sieltä löytyy enemmän mahdollisuuksia tälle varakkaalle väelle osoittaa humaaniutta näitä pakolaisia kohtaan ja vaikka kutsua heitä aina iltaisin kyläilemään omaan kotiinsa.

työtön, tänään klo 08:00
tämän hetkinenporvari hallitus on kuin television peräpukama mainos jossa nainen hankaa pehvaansa karkeaan puunrunkoon auttaakseen kutinaa,tuo puu kuvastaa suomen kansaa. tulee mieleen kun katainen ,vanhanen ,astriit avaavat suunsa julkisuudessa.

työtön, tänään klo 07:05
naurettavaa paskaa suustaan päästelee maahanmuutto ministeri ,työvoima pula,maahanmuuttajat ,mmuutaisivat muuttaisivat maalle,sen huomaa että tämän hetkiset poliitikot ovat täysin ulkona todellisuudesta.

Työläinen, eilen klo 23:00
Minäkin asuisin mieluusti maalla jos siellä vain olisi töitä. Miksi valtio haluaa hommata työpaikkoja maaseudulle ainoastaan ulkomaalaistaustaisille eikä meille syntyperäisille Suomalaisille?

Tämä "työvoimapula" jaksaa ihmetyttää minua kerrasta toiseen, missä se luuraa? Kun katsoo tilastoja pulaa on ennemmin työstä kuin työvoimasta!

Ja kohta joku luultavasti tuomitsee minutkin rasistiksi kun esitän maahanmuutto kriittisen mielipiteeni.
Jokin tässä "avoimessa" maahanmuuttokeskustelussa mättää kun kansa on kriittinen maahanmuutoa kohtaan ja poliitikot tuomitsevat kriittisyyden rasismina?

höpöjuttu työvoimapula, eilen klo 22:32
Vai työvoimapula uhkaa Suomea. Samaa satua on kerrottu vuosien tai vuosikymmenien ajan vaan eipä ole tullut tuo työvoimapula.

Suomessa on tällä hetkellä 500 000 ihmistä työttömänä, työttömyyskursseilla, eläkeputkessa tai työvoimatoimiston tempputöissä eli tekevät 4 tuntia päivässä eli 20 tuntia viikossa minimipalkalla töitä ns. valtiontuella "työllistettyinä".
Osa suomalaisista tekee ns. tahtomattaan pätkätöitä vaikka halua olisikin työllistyä kokoaikaisesti.

Jos nuoret valikoituisivat heti oikeille ammattialoille ja he pääsisivät heti niihin töihin joihin ovat kouluttautuneet, niin tästä tulisi heti työuran alkupäähän heti lisää työntekijöitä varmaan heti yhden tai kahden ikäluokan verran.

Kun pakollisesta asepalvelusta luovutaan tai lyhennetään sitä entisestään, niin taas tulee lisätyövuosia ainakin miehille.

Monella yrityksellä on tiukempien aikojen tullessa mahdollista karsia henkilöstöä 10-20 prosenttia. Valtiolta ja kunnista on varmaan vara karsia vielä enemmän. Vähennetään alkuun vaikka kuntien määrä niin pieneksi, että niitä on saman verran kuin on läänejä. Sieltä vapautuisi monta vireää virkamiestä hoiva- ja siivousalan tehtäviin.

Jatkossa Suomessa käy niin, että pula tulee olemaan työpaikoista.
EI TYÖVOIMASTA !

Veksi 47, eilen klo 17:51
Mikä hemmetin työvomapula. Kortistossa on työttömiä joilla ei ole työtä.
On paljon nuoria jotka eivät saa työtä vaikka sitä hakevat. Syynä on se, kun ei ole työkokemusta. Mistäpä sitä olisi tullut jammattikoulun jälkeen.
Mutta vielä vähemmän kokemusta on jollakin ulkomaalaisella? Hänähän ei osaa ensinnäkään suomenkleltä.
Olen nähnyt noita ulkomaalaisia, jotka on sijoitettu pakolaiskeskuksiin.
Luuleeko Thors, että nämä ikinä haluavatkaan työtä! Sillä heillähän jo nyt kaikki.
Valtio antaa asunnon, toimeentulon ja myös kyydityksen kauppakeskuksiin.
Miksi enää ajatellakaan työntekoa. Kun heistä pääsee Suomeen yksi niin vähän ajan kuluttua tulee heitä lisää perheiden yhdistämisen nojalla.
Tämäkö on oikein perisuomalaisia kohtaan jotka haluaisivat työtä, mutta eivät sitä saa?

shoppailija, eilen klo 17:36
Maahanmuuttajille pitää olla ostoskeskuksia ja kahviloita joihin voi viedä sossusta saadut rahat, parasta olisi jos ko. paikat olisivat mahdollisimman lähellä kotia. Tärkeintä on sosiaalinen kanssakäyminen, työnteko on sivuasia. Maaseudulla ei ole tällaisia ajanviettopaikkoja.

Insomnia, eilen klo 17:25
"(Lainaus)Maahanmuuttajista toivotaan apua Suomea uhkaavaan työvoimapulaan."

Siis mitä hel****ä? Mikä työvoimapula? Mille alalle? Millä perusteella?
pakkohan se on aina jotenkin asioita selitellä, mutta eihän tuota nyt kukaan täysjärkinen enää niele.
Nytkin työmailla näkee jo ennemmän virolaisia, venäläisiä ja puolalaisia rakennusmiehiä kuin Suomalaisia, Eikä ole siitä kiinni etteikö olisi tekijöitä, vaan siitä että tekevät nälkäpalkalla 10 tuntisia päiviä, 6 päivää viikossa, oli pyhä tai ei.
nimim. samoilla työmailla työskentelevä.

"(Lainaus) näemme uutta kulttuuria, lämpöä, jonka sinne tuovat maahanmuuttajat."

kyllä kieltämättä tunteita alkaa kuumottaa tämä hyysääminen ja hyssyttely tiettyjen asioiden kohdalla.

"(lainaus) Astrid Thors sanoo, ettei pakolaisia vastaanoteta Suomeen jatkossakaan koulutuspohjan mukaan"

No vaan kun juuri tällä edes jonkinasteisella "suodatuksella" voitaisiin jäädä ns. voitolle tässä muuttokaupassa.
Mitä hemmetin hyötyä meille on maahanmuuttajista jotka eivät osaa kommunikoida sujuvasti, eivätkä välttämättä myöskään omaa minkäänlaista koulutusta? Ainiin sitä kulttuuriahan sieltä kuitenkin tulee oikein ovista ja ikkunoista.. vähän niinkuin näiden kerjäläis-romanien kanssa.
Tulevaisuuden suomi, toivottavasti en ole sitä näkemässä.

Täh, eilen klo 17:23
Siis onko tuo Thors perillä mistään asioista kun puhuu tuollaista? Täällähän ei riitä työt edes suomalaisille ja nyt niitä pitäisi antaa maahanmuuttajille.

ler, eilen klo 17:21
Mihin tarkoitukseen Thors lennättää suomeen afriikan sarvesta
luku, kirjoitus, ammattitaidottomia vuohipaimenia ?
Eivät he mihinkään maalle mene asumaan eivätkä
myöskään töihin osaamattomina.

Viideltä saunaan ja ..., eilen klo 17:19
Palveluita keskitetään koko ajan, joten maaseudulle muutto tulee jatkuvasti yhä hankalammaksi. Astrid Thors on täysin pihalla kun väittää, että maahanmuuttajat voisivat sopeutua elämään maaseudulla. Täyttä pötyä, suurin osa maahanmuutajista ahtautuu samoille alueille (lähinnä pääkaupunkiseudulle) ja slummiutumisen merkkejä on jo ilmassa.

Uskomatonta.., eilen klo 17:15
Mikä ihmeen työvoimapula? Täällä olisi "yksi" työtön vailla töitä! Kertokaa hyvät ihmiset minullekkin mikä ihmeen työvoimapula ja mistä niitä töitä saa? Edes siivoomaan en ole päässyt vaikka ammatillinenkoulutus löytyykin ja työtön olen kohta reilu 1.5v ollut.

Fulminaattori, eilen klo 17:12
Suomen ongelma ei suinkaan ole luuloteltu työvoimapula, joka on uhannut meitä muistaakseni toisesta puunilaissodasta lähtien. Suomen ongelma on päättäjäkunnan jokseenkin täydellinen irrottautuminen todellisuudentajusta.

Muutaman vuosikymmenen kuluttua sosiologit tekevät näistä vuosista tutkimuksia tyyliin "Mitä ne tyypit oikein silloin kuvittelivat?".

"Pitää nähdä (..) voimavara." Mutta kun ei ole mitään nähtävää!

Perussuomalainenko ?, eilen klo 17:12
ihmetyttää nämä puheet jostakin työvoimapulasta,jota tullaan ulkomaisen työvoiman turvin täyttämään. Itse ihmettelen tätä puhetta,koska olen hakenut aivan siivoustöistä kaupan myyjänhommiin mutten ole edes päässyt työpaikkkahaastatteluun. Ihmetyttåå tåmå Thorsin tarve tuoda haalia tänne ulkomaista työvoimaa kun kotimaassa on jo muutenkin työttömyyttä ja puhe siitä etteivät suomalaiset ottaisi työtä vastaan ei pidä paikkaansa. Hyväksyn kyllä aktiivisesti töitä hakevien ja ammattitaitoisten tulon Suomeen,mutta pelkkien sosiaalietuuksien perässä tulevien ihmisten tuloa Suomeen en kannusta.

Totuus, eilen klo 16:48
Työvoimapulaa ei tule. Uusliberalismi tarvitsee vielä paljon lisää työttömyyttä inflaation kurissa pitämiseksi. Pankit syytävät ihmisille rahaa niin paljon kuin ymmärrätte pyytää, joten inflaation uhka on suuri. Työttömyys ja sosiaaliturvan kiristykset ovat ainoat keinot hintavakauden säilyttämiseksi uusliberalistisessa talousjärjestelmässämme. Niitä tarvitaan jotta voidaan pitää palkkavaatimukset kohtuullisina. Korkojen nostaminen ajaisi pankit vaikeuksiin, joten sillä keinolla ei inflaatioon voida enää puuttua. Finanssikapitalismissa reaalitalous ei kasva, joten uusia työpaikkojakaan ei synny.

SH, eilen klo 16:43
Astrid, mitään työvoimapulaa ei tule. Viimeistään suurten ikäluokkien eläköitymisen piti tuoda, mutta he ovat, keskimääräisen eläköitymisiän ollessa 59 vuotta, jo jääneet keskimääräisesti eläkkeelle.

Tästä eteenpäin eläköityminen ei suinkaan kiihdy, vaan joka vuosi eläkkeelle jää edellistä vuotta vähemmän ihmisiä. Asia, jota ei jostain syystä viitsitä sanoa, koska ihmisiin yritetään valaa uskoa. Sinänsä positiivista, mutta sen ei pitäisi antaa oikeutta valehdella.

Auktoriteettien tulisi jo kertoa totuus työvoimapulasta. Kertokaa nuorille jo vihdoin, ettei mitään kokoaikaisia työpaikkoja ole luvassa. Tällä bluffilla nuorille on syötetty vuokratyötä ja pätkätyötä viimeisen 10 vuoden ajan.

Pikkasen reilu puoliv uotta Jouluun, eilen klo 16:42
Muistan ensimmäisen työvoimapulauutisen jo kuusikymmentäluvun lopulta. Jehovat puhuivat samoihin aikoihin, että maailmaloppu tulee vuonna 2000.
Ainoa, mihin voi ihan vuorenvarmasti luottaa on, että Joulupukki tulee joka vuosi...

Arvi, eilen klo 16:37
Kyllä , miksi ne tulijat pitää tunkea kaupunkiin ,täällä maaseudulla on tilaa ja kaikki tuollaiset Monikat ovat tervetulleita saunomaan kanssani.
Kerranki hyviä uutisia

Tuonnepäinmäki, eilen klo 16:33
Samaa tuubaa vuodesta toiseen. Otsikossa kerrotaan, että "maahanmuuttajista apua maaseudulle ja työelämään". Sitten kohta muuttaja kertoo, että "korpeen en muuta ja palvelut pitää löytyä läheltä". Asenne kohdallaan jo valmiiksi. Hyvältä näyttää.

Esa, eilen klo 16:31
"Maahanmuuttajista toivotaan apua Suomea uhkaavaan työvoimapulaan. "

Siis milloin tämä työvoimapula on tulossa vai onko jo kenties meneillään? Ei meillä ole kuin se reilu 300 000 työtöntä tällä hetkellä, joten oudolta kuulostaa. Johtavat ekonomit ovat sanoneet ettei Suomea uhkaa mikään työvoimapula lähiaikoina, joten mitä ihmeen propagandaa tämä oikein on?

Joku voisi kertoa samalla, että millä lailla maahanmuuttajat ovat konkreettisesti voimavara meille? Miten he tuovat lämpöä meille? Olemmeko me suomalaiset niin kylmiä ihmisiä, että tarvitsemme maahanmuuttajia tuomaan "lämpöä" kulttuuriimme.

AA, eilen klo 16:31
Suomessa on työpaikkapula, ei työvoima pulaa.

Jouni, eilen klo 16:27
On täysin eri asia ottaa Suomeen maahanmuuttaja, joka on aktiivinen ja avoimesti kiinnostunut Suomesta sekä suomalaisesta kulttuurista kuin maahanmuuttaja, joka haluaa jatkaa omassa maassaan aloittamaansa elämää samalla tavalla Suomessa välittämättä kulttuurillisista tai käytännön eroista. Suurin osa maahanmuuttajista lienee kuitenkin noita ensin mainittuja.

Miksi?, eilen klo 16:14
Käsittämätöntä että uutisissa ja poliitikkojen lausunnoissa menee maahanmuuttajat ja pakolaiset sekaisin jatkuvasti. Onko siihen joku syy?