Skip navigation.
Home

Mitä tuntee yksilö markkinatalouden murroskaudessa?

Aivan kuin hallitsematon markkinakapitalismi olisi kaput ja hallittu markkinatalous haalistuisi Kokoomuksenkin vaalijulisteesta. Kannattavat tehtaat katoavat Suomesta paremmin kannattaviin satumaihin. Varkauden Stora-Enson tehtaan lopetus veisi 600 työpaikkaa ja välillisesti jopa 3000 lähiseuduilta. Piispa Wille Riekkinen kysyi Kotimaa-lehdessä, että miksi pörssiyhtiöltä ei onnistu suomalaisten edun puolustaminen. Voisiko pörssiyhtiöiden päätöksenteossa olla tavoitteena ihmisenä kasvaminen eikä vain omistajana lihominen?

Kovaan työhön tyytymiselle perustuva moraali näyttää olevan menneen talven lumia vaikka EK:n totiset kasvot kertovat televisiokameroille muuta. Täällä meillä päin menestyvät firmat ovat heittäneet väkeä pellolle mutta eivät ole leikanneet omistajien osinkoja. He pitävät seminaareja yritysvastuusta ja yhteiskuntavastuusta ja irtisanovat ikääntyneitä työntekijöitä, jotka joko joutuvat tai pääsevät toistaiseksi eläkeputkeen, jota nyt työttömyysputkeksikin kutsutaan. Työntekijän, joka on juuri saanut potkut tulisi jatkaa työelämässä maassa, jonka työnantaja eivät työtä nyt pysty tai halua tarjota. Eläkeputkea leikkaamalla elinkeinoelämän haluaa säästöjä, jotka näkyvät taseessa kilpailukyvyn parantumisena. Sitten maksetaan johtajille mahtioptiota. Suomalaiset tekevät eurooppalaisessa vertailussa pitkää päivää. Superkarttumakinon pidentänyt työssäoloaikaa.

Eilen julkaistun valtiovarainministeriön tuoreen raportin laskelmien mukaan on julkinen talous ilman sopeutumistoimia ajautumassa kestämättömään tilanteeseen. Jotenkin kuulostaa tutulta tehokkuuden, kilpailukyvyn ja tuloskunnon käsitteisiin mukautumisen jäljiltä. Nyt talouskriisi, heikko työllisyystilanne ja väestön ikääntymisen syventävät julkisen talouden kestävyysvajetta. Saa nähdä leikataanko pian sananvapauttakin tavalliselta palkansaajalta, joka aina vaan tahtoo lisää ja lisää etuuksia eikä ymmärrä vaativuustasoluokitusten, suoriutumispisteytysten ja kehyskeskustelujen jälkeenkään ihmisen osaa muuttuvan talouden laineilla. Mä en jaksa ehkä kuulua tähän Suomeen?

Ennen kuin masennun huoltosuhteesta haluaisin varmistua, onko Suomi niminen entiteetti oikeasti olemassa vai fantasiaa. Uskoivathan fiksut yrittäjät Wincapitan pyramidipeleihinkin. Sosiologi Emile Durkheimin anomia-käsite viittaa jonkinlaisella moraalisella tuuliajolla olemiseen. Jossain vaiheessa yksilö voi yhteiskunnassa menettää käsityksen vallitsevista arvoista ja normeista. Se ahdistaa ja syö ihmistä. Apua, minä olen ainakin täällä anomiassa. Huhuu, onko täällä muita?

Joku viilaa linssiin. Koska raha on kortilla ja kierrätys trendikästä kannattaa SAK:n ottaa uusiokäyttöön edellisten eduskuntavaalien kohumainos. Ehkä sen satiiri avautuu nykyisessä hegemoniataistelussa paremmin meille palkansaajille ja pienyrittäjille, jotka uskomme yksilölliseen kuluttajuuteen enemmän kuin ihmisyyteen päämääränä?

Hyvän talouden tulisi olla väline hyvään elämän. Jotenkin tavoitteet ja keinot tuntuvat olevan markkinataloudessa suloisesti sekamelskassa kun talous onkin päämäärä. Jossain vaiheessa elämästä tuli loppumaton selviytymisen kamppailu vailla henkisiä, kulttuurisia arvoja ja päämääriä, joista puhutaan vain vaalistudiossa ja jouluisin. Mutta ovatko yhteisöllisyys, solidaarisuus ja onnellisuus olennaisesti juuri arvoja eikä iskulauseita, joita hyväksikäytetään välineinä.

Kulutuskapitalismin maantuvasta moraalista keskustelevat Markku Heikkisen seurassa yrittäjä, Kaisa Kautto-Koivula, kirjailija, Tommi Melender sekä liike-elämän etiikan asiantuntija Aalto-yliopistosta, Jukka Mäkinen

Aina vaan

TEKSTIVIESTI: Aina vaan raha,markkinat. Milloin puhutaan miten jaksavat lapsemme,vanhuksemme-sairaamme. Minkälaisen maan,luonnovarat jätämme perinnöksi lapsillemme. Moraalia, vastuuta tämän maan päättäjät -kiitos-

Suomi...

tekstiviesti:

Suomi ajautuu kaaokseen koska päättäjiltä ja isojen yritysten johtajilta on oikeustaju hävinnyt.

Jokaisesta ihmisestä...

Tekstiviesti:
Jokaisesta ihmisestä tulisi huolehtia/kohdella tasa-arvoisesti lapsuudesta hautaan - ammatista ja varallisuudesta riippumatta. Kaikkea työtä ja kaikkia työntekijöitä pitäisi tasa-arvoisina kohdella. Samoin sairaanhoidossa. Siis oikea demokratia kunniaan maassamme!

Henkilöstö...

TEKSTIVIESTI:

"Henkilöstö on yrityksemme tärkein voimavara". Pääluvun vähennykset kohottavat yrityksen arvoa silloin, kun muuta ei osata!

Suomea johtaa talousrikolliset

Tekstiviesti:
Suomea johtaa talousrikolliset. Huipulla olevat johtohenkilöt jatkuvasti Oikeuslaitoksessa syytettyinä,ainakin hämärien toimien vuoksi tutkimuksessa..ja pienet kiljuen mallia ottamassa-oh'hoijaa..

IHMISEN JAKSAMISESTA

Tekstiviesti:
IHMISEN JAKSAMISESTA JA HYVINVOINNISTA EI YRITYSTYÖSSÄ VÄLITETÄ. SIITÄ EI EDES PUHUTA; EI SANOJA VOIMAVARAT TERVEYS YM. TYÖNANTAJALLA

Työterveyslääkärinä surin

Työterveyslääkärinä surin, kuinka paljon hyvää energiaa meni hukkaan, kun ihmisen hyvinvointi hukkui taloudellisten arvojen jalkoihin! Mottoni edelleen: "ihminen työpaikan voimavara." Maksaa vähän, tuottaa paljon! (tekstiviesti)

Ei ole ihmislapsella muuta arvoa

Ei ole ihmislapsella muuta arvoa tässä maassa kuin olla markkinatalouden pelinappulana.

Rahan himo

"Rahan himo on kaiken pahan juuri;sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla".1Tim.6:10.MATT.16:17!
(tekstiviesti)

Kapitalismi+

Kapitalismi + moraali = tekopyhyyden huipennus
(tekstiviesti)

Siis...

Siis mihin rahassa rypevät tarvitsevat huippueläkkeitä? Missä rikkaiden moraali? (tekstiviesti)

Hei:)

Hei:) Ihmisen arvoa tulisi mitata hyvien tekojen kautta! T. Jani lydén

mini oy

Onko yksilö mini oy joka markkinataloudessa tuottaa joko voittoa tai tappiota? (tekstiviesti)

Kuunteleekohan

Kuunteleekohan kokoomus? (teksiviesti)

Suomen kaunis luonto

Surullista kun aineelliset arvot ovat vallalla. Kun lasten kanssa lähtee ihastelemaan Suomen kaunista luontoa. Retkeilemään. Kokeilkaa.(tekstiviesti)

Kiitos kiinnostavasta keskustelusta

Kiitos kiinnostavasta keskustelusta. Muistetaan että kaikki talous on poliittista taloutta, moraalitaloutta. Kriittinen kysymys on: mikä kaikki on ja mikä ei ole vielä kaupan? Ja missä tästä erottelusta päätetään? (tekstiviesti)

Nykyinen yritystoiminta

Nykyinen yritystoiminta on lyhytnäköistä. Tarvitaan pitkänäkoisyyttä. Ilman ihmistä, ei ole työntekijöitä eikä asiakkaitakaan. Ei kaikkea tuotantoa Kiinaan, emme elä toisiamme passaamalla. (tekstiviesti)

OMATUNTO

OMATUNTO mikä on oikeus ja kohtuus. Työssä TULOSVASTUU. Tehdään töitä NÄKYVILLÄ. Luovitaan heti kun mahdollista. Tehdään YLITÖITÄ omaan tarpeesen. Matkustellaan PÄIVÄRAHA-MATKAKORVAUKSET mieles. Käytetään asemaa hyväksi. KÖYHÄ ihminen luottaa ELÄMÄÄN, USKOO, TOIVOO, MIETTII.. YRITTÄÄ tulla toimeen.(tekstiviesti)

Mitä tuntee yksilö markkinatalouden murroskaudessa?

Kiitos hyvästä ohjelmasta teemaan liittyen! :)
Tässä jälkijunamietteitä..
Monestikin hahmottunut ittelleni se että oikeiston ääripäässä yhteiskuntamalli-ihanne onkin joku feodaalisysteemi, ei demokraattinen tasa-arvo. Demokratiahan ei tarkoita muuta kuin että periaatetasolla on tasapuolinen mahdollisuus vaikuttaa mutta eniten kannatusta voi saada myös harvainvaltaan tähtäävä puoluepolitiikka.
Ihan totaalisesti kukaan ei näytä tahtovan kaikkea valtaa itselleen kun veronkeruu tapahtuu kaikilta. Maksamisen vapaus ei kuitenkaan näytä antavan valtaa kaikelle kansalle, valtaväestölle, jolle pitäis olla tarjolla tasapuolisesti infraa.

Ihan kivasti ohjelmassa tuotin eri puolia mutta hiukka jäi sellainen fiilis että niputettiin taas koko kansa, niin palkansaajat kuin omistajat ja heidän etunsa. Erilaisethan ne on ja tällä hetekellä puuttuu vahva "proletariaatti" ja taitaa puuttua niin pitkään kun ns. suuret ikäluokat omistavana luokkana tukkii "pullonsuun"? Ehkä niin?

T. Pönni

Eettinen vastuu!

-
Suuren pankin pääjohtaja määritteli tehtäväkseen
"pitää pyörät pyörimässä, asiantuntijat vastatkoot eettisestä puolesta".

Liekö toimenkuva muuttunut sillä alalla. Toivottavasti.
Eettisyyden ammattituntijoita tarvitaan yhä, neuvonantajina, mutta vastuun sysääminen eettisyyden toteutumisesta heille olisi järkyttävää. Sehän jättäisi asiatason päättäjän koneen asemaan. Missä silloin on ihmisyys?

Eettisyyttä ei ihmisyyden nimissä ei voi jakaa, saati kokonaan luovuttaa. Jokaisen on vastattava toimintansa moraalista yksilönä, itse. Asiantuntija voi auttaa antamalla tietoa, ei vapauttamalla ketään ihmisvastuusta.

"Jos otatte toiselta hänen vastuunsa, hän käyttäytyy vastuuttomasti. Odotimmeko muuta?" (A.Niemelä: Peilikuvasi valehtelee?")
A.L.

Harvinaisen moraaliton keskustelu

Ikäänkuin paha olisi keskustelijoiden ulkopuolella, jossain ahneessa rahamaailmassa.

Ei voi olla erilaista etiikkaa eri tilanteisiin ja yksilön on vastattava teoistaan, kuten vastuullisesta kulutuksesta - vai tuleeko jonkun komissaaritädin lyödä näpeille karttakepillään.

Parasta etiikkaa on tosiasioihin perehtyminen. Esimerkiksi pääomatulona palkkansa nostava lääkäri maksaa luultavasti enemmän valtion ja kunnan veroja kuin vastaavalla kokonaissummalla palkatun kunnanlääkarin palkasta menisi, vähintään kuitenkin 26 %, mikä on enemmän kuin ansiotulon keskitulosta (24 %).

80-luvulla diplomimerkonomit synnyttivät ahneuden kulttuurin katsottuaan Michael Milkenistä kertoneen elokuvan, jonka tarkoitus oli päinvastainen. Ei tätä kulttuuria tarvitse kenenkään hyväksyä sen enempää kuin sellaista mukayleishyödyllistä kulttuuria, missä köyhän edun nimissä nostetaan ansiosidonnaisia ylietuuksia muiden kustannuksella.

Sen sijaan liikevoittoprosentin nostaminen kahdestatoista neljääntoista ei ole hullumpi elämäntyö, itse asiassa suurimmalla osalla ponnistelut riittävät vain tason ylläpitämiseen. Liikeyrityksen kannattavuuden ylläpito on samalla tavalla arkista tarpeellista aherrusta kuin vaikka kainuulaisen terveysaseman lattian siivoaminen - ei siitäkään hautakiveen rivejä kirjoiteta päinvastoin kuin runoilusta ja säveltämisestä.