Skip navigation.
Home

"Miljoona, miljoona, miljoona sinkkua. Tuoksua, tuoksua tuoksua rakkauden..."

"Kun mieheni kantoi omat tavaransa pois kodistamme, jäljelle jäi suuri lipasto. Kömmin istumaan sen taakse, piiloon. Tajusin, että voin istua siellä vaikka kuinka kauan, eikä kukaan tule välttämättä etsimään."

"Yksinäisyys tuntuu silloin, kun huomaa, ettei ole kenenkään elämässä tärkein."

"Tapasin kerran dementoituneen ja katkeroituneen vanhanpiian mummoni hoitokodissa. Kun osoitimme halauksin ja suukoin hellyyttä isoäidille, hän tuli suunnattoman vihaiseksi ja huusi hoitajalle, että tulkaa hakemaan nämä hullut naiset pois! Todellisuudessa hän oli vain katkera, kun jäi itse moisesta huomiosta paitsi. Häntä ei kukaan käynyt tervehtimässä eikä kukaan osoittanut hellyyttä ja rakastanut. Toivon sydämestäni, etten koskaan katkeroituisi, vaikka jäisinkin yksin, mutta kyllä tulevaisuus vähän pelottaa."

"En harrasta itsesääliä. Harrastan kulttuuria. Se auttaa yksinäisyyteen: jos ei muuta, niin koen kuuluvani ainakin ihmiskuntaan."

"Minulla on koira, joten en ole aivan yksin. Vain ihmisystävät puuttuvat."

Yllä olevat lainaukset on kerätty suomalaisilta naisilta, joita ohjelmani keskustelija, Arja Mäkinen analysoi väitöskirjassaan.

Helsingin Töölöstä löytyi viime viikolla muumioitunut nainen, joka oli maannut yksin kuolleena kodissaan kuukausikaupalla. Näitä sattuu silmiin. Kauhealta tuntui lukea lehdestä muutama vuosi sitten eräästä tunnetusta toimittajasta, joka oli ehtinyt myös maata kuolleena kuukausia kotonaan ilman, että kukaan olisi osannut etsiä tai kaivata. Minä tunsin tämän ihmisen. Olimme olleet samassa toimituksessa ja istuneet pikkujouluissa rinnakkain. Että näin voi käydä vaikka ihminen tuntisi kaikki maan tähdet.

Yksinäisistä tulee mieleen vanhukset, maaseudun ”peräkamaripojat” ja kaupunkien trendikkäät urasinkut, joilla menee lujaa ja joiden salaa uskotaan etsivän sitä ainoaa ja oikeaa. Koska joka viides suomalaisista elää yksin on kuva yksineläjistä paljon moninaisempi.

Kenestä vaan voi tulla yksinäinen kun elämä koettelee. Niin rikkaan kuin köyhänkin perhe voi kadota kuin tuhka tuuleen luonnonkatastrofin sattuessa. Silloin on kysyntää pohjoismaiselle turvaverkolle, joka toivon mukaan vielä on siellä.

Yksin elävistä puhuminen ei ole marginaalista käsin säälin kerjäämistä eikä surkuttelua. Yksin eläminen ei edes tarkoita välttämättä yksinäisyyttä. Mutta toisenlaista asennetta, vastuunottoa omasta ainutkertaisesta elämästä se vaatii. Jossain aikuisiän kynnyksellä kun ruusuisimmat parisuhdekyhäelmät on tarvottu läpi ja eletty todeksi näyttää yksin eläminen ihan realistiselta elämänarvoisen elämän. vaihtoehdolta. Siinä on myönteinen kasvun paikka. Ja koska suomalaiset naiset elävät miehiä pitempään joutuvat parisuhteen satamaan päätyneet naisetkin kohtaamaan elämänsä viimeiset vuodet enemmän tai vähemmän yksin.

Tänään Suomessa on jo miljoona sinkkutaloutta. Yksineläjien määrä on kahdenkymmenen viime vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut.
Yhteiskunnallisen tasa-arvon vinkkeleistä on ongelmallista, että yksineläjistä lähes kolmasosa on köyhiä. Jopa 70 % lakisääteisen toimeentulotuen saajista asuu yksin. Tulisiko yhteiskunnan suunnata yksinasuville erityisiä ennaltaehkäiseviä sosiaali- ja terveyspalveluita? Täsmätukea.

Yksin eläminen on kallista. Arkipäivän elinkustannukset muodostuvat korkeammiksi koska sinkku ei voi jakaa asumisesta, kodinkoneista, huonekaluista, sähköstä, vakuutuksista, tv-luvasta, lehtimaksuista, autosta jne. koituvia kustannuksia toisen kanssa. Kuinka oikein se on, että erilaiset julkiset palvelut ja tulonsiirrot on viritetty lapsiperheille, joita puolueet liehittelevät valtiollisissa vaaleissa. Lapsiperheiden ongelmat työllistävät tutkijoitakin. Eikä köyhän yksineläjän ääni kelpaa kenellekään? Miten eri tavoin yksineläjät ovat yhteiskunnan sokea piste?

Siitä miten sinkun tulee varautua yksin tai toisten kanssa hyvään elämään, toimeentuloon ja asumiseen ovat Kainuun aatelisen seurassa keskustelemassa Suomen Yksinelävät ry:n puheenjohtaja Raija Eeva, projektipäällikkö Arja Mäkinen sekä sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen.

Aihe on täyttä asiaa.

Olen > 50v syrjäytynyt mies. Töitä on turha edes hakea. Ilmais "töitä" on kyllä. Eli kursseja ja harjoitteluja yms. joutavaa. Jaksoin niitä aikani. Luovutin. Nyt elän juuri ja juuri sosiaaliturvan varassa. 415 euroa/kk. Sosiaalitoimisto kampeaa kaikessa vastaan, turha yrittää saada euroakaan lisää jos vaikka pesukone laukeaa. Sain veronpalautusta 260 euroa. Se jaksotettiin joulu, tammi ja helmikuulle siten että ko.415 eurosta vähennettiin 86 euroa per kuukausi!

Hammaslääkäriin ei ole varaa. Kaupungin jono on 7 kk. Viimeksi olin sairas juuri sinä päivänä ja nyt saan odottaa uudet 7kk. jne.jne.

Eli käytännössä elän täysin rahattomana.

No luulisi että surkiaa on. Ja mitä vielä. Koska rahaa ei ole ollut vuosikausiin lainkaan on ollut pakko sopeutua. Kierrän listan mukaan ruokajonoissa jne. Tunnen hyvin kaupungin kaikki ruoanjakelupaikat, mistä saa vaatteita jne. Kaltaisiani ihmisiä tunnen kymmenittäin ja usein jaamme vähiä ruokatavaroita ja muuta apua keskenämme.

Luojan kiitos olen päässyt viinasta eroon 4v sitten. Ilman uskontoa tai hoitoja. Aikani rimpuilin kunnes totesin että huonosti käy jos jatkan. Siihen on moni tuttavani kuollut, viimeksi viime kesänä 45v nainen, mielenterveys ei kestänyt ja tappoi itsensä. Se tuntuu raskaalta kyllä.

Asun pienessä puutaloasunnossa, sen onneksi omistan itse. Ostin sen sijoitusasunnoksi hyvinä aikona. Aikoinaan avioliittojen aikana pidin sitä vuokralla. Vaikka onkin pieni, viihdyn hyvin ja tässä on kaikki tarvittava. Kelan asumistukea täytyy kiittää.

Hengen ravinnon puolella tärkein on musiikki. Soitan itse useita instrumentteja ja yhtyeessä myös. Lisäksi luen paljon, varsinkin historia on alkanut viime vuosina kiinnostaa.

Nainenkin on, hänkin samanlainen köyhä ja tapaamme muutaman kerran viikossa. Asuu kävelymatkan päässä. Teemme kävelyretkiä ulkoilualueilla. Hänellä on auto.

Ainoa asia jota kaipaan menneestä elämästä on vene kesäksi. Aikonaan minulla on ollut monenlaista purkkia mutta nyt ei siihen kyllä ole rahaa.

Että kevättä, toivottaa eräs köyhä.

Tätä ei tarvitse julkaista, kunhan kirjoitin, hyvä että joku jaksaa meitä köyhiäkin muistaa mediassa.

yksinäisyydestä

Itsekin yksin asuvana olen katsellut tätä asiaa. Ihmetellen asiassa sitäkin miksi se on yleensäkin ongelma ?
Olen päätynyt siihen että kuten perheessäkin, niin se, joka on irrallaan, on UHKA olemassa olevalle.
Näin yksin olevakin on sillä tavoin uhkana tälle yhteiselle järjestelmälle. Hehän asuvat usein vuokralla, käyttävät rahansa itseensä jne. Eli, tällä tavoin he eivät astu siihen normaaliseen hallittavaan uraan jossa puoli elämää maksetaan asuntolainaa ja sitten huolehditaan tästä omaisuudesta jne.

Samalla tavoin he ovat uhka myös parisuhteisille?
Tästäpä olen päätellyt että yksinäisyydessä onkin itse asiassa IMUA !

terveisin: Risto, Kuopiosta.

ps. anna sinä markku ihmisten enempi sanoa sanottavansa loppuun asti siellä ohjelmassasi. Hyvää ohjelmaa sinä teet, kiitos siitä.

t: sama

Hyvinvoiva ihminen on

Hyvinvoiva ihminen on perimmiltään laumaeläin ja lauman ulkopuolisena yksinäinen desperaato tai häikäilemätön saalistava tunteidensa tappaja..(tekstiviesti)

Miksi yksinäinen mies on hylätty

Olen aina ihmetellyt, että esimerkis sosiaalitoimistossa hylätyt päätökset koskevat yksinäisiä miehiä. Varsinkin alkoholisoituneet yksinäiset miehet saavt jopa lainvastaisia päätöksiä, eik heillä ole mahdollisuutta puolustautua. Sen sijaan naiset eivät. Tämä on sosiaalitoimeen sisäänrakennettu. Sosiaalijohtaja voisi kuunnella esimerkiksi naispuolisten sosiallityöntekijöiden arvioitu näistä miehistä, roistoja pultsareita jne, ei heille mitään kuulu. Joskus ajattelin, että pitäis näyttää sosiallityöntekijälle kuvaa ja kysyä paljon toimeentuloa kuuluu. Väitän, että parrakkaan huonosti pukeutuneen mihen toimeentulotuki on huomattavasti rajoittunut verrattuna keski-ikäisen naisen, jo valokuvnkin perusteella.

Perheellisen vastakohta on

Perheellisen vastakohta on perheetön. Ei tarvita vanhapiioittelua -pojittelua. Terv. Anneli (tekstiviesti)

Kuka ymmärtäisi

Kuka ymmärtäisi ulosheitettyä äijää joka on ahkera, raitis ja rehellinen - eikä ole rikas; omat lapsetkin halveksii. (Syntisten) Naisten lehdet lietsoo rikkauden ihannetta, epäisänmaallisuutta ja hörhöä hepsankeikkamaisuutta. Kärsimme ahneesta, rasistisesta akkavallasta, joka tuhoaa valkoiset. (tekstiviesti)

Pienituloisten yksinelävien

Pienituloisten yksinelävien veroprosenttia tulisi laskea. Eläminen on hyvin kallista Hesassa. T.Pirjo (tekstiviesti)

Kannattais puhua aina

Kannattais puhua aina toimeentulosta. Suomessa halutaan painaa vähätuloiset maanrakoon. T. Sike (tekstiviesti)

Yksinäisiä puolisoita

Yksinäisiä puolisoita elää myös perheisssä - avioliitossa. Välit on menneet huonoksi. Silloin ystävät etsitään ulkopuolelta, mutta kulisseja pidetään yllä.
(tekstiviesti)

Olen koulutettu yksin

Olen koulutettu yksin elävä virkanainen. Naimattomuus on Suomessa harmillisen voimakkaasti sidoksissa asumismuotoon. Olenko yksinäisyyteni takia tuomittu ikuisesti pikku kaksioon? Suomeen yhteisöllistä asumista pientalouksille!
(tekstiviesti)

Yhtään äkkilähtöä ei

Yhtään äkkilähtöä ei ole sinkuille. Matkailija (tekstiviesti)

jos "ystävän laulu" on

jos "ystävän laulu" on kriteerinä', ei kukaan kelpaa ystäväksi! (tekstiviesti)

Mihin perheelliset

Mihin perheelliset joutuisivat ilman meitä sinkkuja, jotka joskus hoivaavat jälkikasvuaan ja muutenkin ovat tarpeen tullen pieneksi avuksi? Täti 27v. (tekstiviesti)

Joku sanoi hyvin,naiset tosi

Joku sanoi hyvin,naiset tosi ronkeleita,kòyhàtkin! Ei se parisuhdkaan aina niin auvoista ole! Täyttä helvettiä voi olla!(tekstiviesti)

Sinkkumiehet hakee 10vuotta

Sinkkumiehet hakee 10vuotta nuorempia naisia - koulutetut naiset samanikäistä ja -vertaista. Siinä yksi syy, ettei toista löydy. (tekstiviesti)

Eivät kaikki maaseudun

Eivät kaikki maaseudun vapaat miehet ole peräkammaripoikia, nimittelyllä vahvistetaan kielteisiä asenteita. (tekstiviesti)

Yksin eläminen on ajoittain

Yksin eläminen on ajoittain mukavaa, ja gjoittain ei. Samoin on parisuhteessa. Joten lopettakaa kitinä. (tekstiviesti)

Saa nainen syrjäkylällä

Saa nainen syrjäkylällä yksin olla. Uhka perheelle, kukaan ei kysy tarvitsetko apua, huijataan jos mahdollista. Terv.Terttu.(tekstiviesti)

OLEN 56 JA ASUN YKSIN UKKO

OLEN 56 JA ASUN YKSIN UKKO VAIVANEN! UUS TALO AUTO JA TALOUS OK. TULE SEURAKSI EI VAATIMUSTA. O5O 36884O5 UUNO. (tekstiviesti)

Tästä asiasta haluaisin

Tästä asiasta haluaisin puhuttavan enemmän. Olen n. 30 vuotias nainen, jolla ei lapsia,miestä. Huomaan perheellisten syrjintää ja tytöttelyä. Maksan yksin isoa asuNtolainaa ja asunto on yksiö. Isompaan ei ole varaa, koska on vaikeampaa maksaa yksin kuin kaksin. Mielummin yksin kuin alistetussa suhteessa. Olen toisaalta ylpeä, kun saan toimia itsenäisesti ja lähetän lentosuukon esiäideille, jotka pakon edessä joutuivat naimisiin ja perheenäideiksi,joka on arvokasta, mutta, joka on jokaisen oma valinta kysymys. Muistakaa se arvon naiset. (tekstiviesti)

Ettehän unohda puhua

Ettehän unohda puhua siitä, miten paljon kalliimpaa yksin eläminen on. Turkulaiset ovat laskeneet, että ero on noin 30 pros., lehdet, sähköt, mahd. auto, jotka kaikki ovat "perhehyödykkeitä". Yhden tuloilla on vaikea rakentaa kummoistakaan elintasoa. Vielä kovempaa on elää yksin pakosta. (tekstiviesti)

Paavali oli yksinäinen!

Paavali oli yksinäinen! Hän sanoi: lyh.SOISIN KAIKKIEN IHMISTEN OLEVAN NIINKUIN MINÄKIN,MUTTA JOS EIVÄT VOI ITSEÄÄN HILLITÄ,NIIN MENKÖÖT NAIMISIIN,SILLÄ PAREMPI ON NAIDA KUIN PALAA. 1Kor.7:7-9!MATT.16:17 (tekstiviesti)

Minä ainakin olen

Minä ainakin olen tyytyväinen nykytilanteeseeni sinkkuna ja työkyvyttömyyseläkeläisenä - mielenterveyskuntoutujana ryhmineen ja edunvalvojineen, joka pitää huolta tärkeimmistä talousasioistani. Olen tyytyväinen elämääni, mutta huolissani nuorten tulevaisuudesta tässä taloustaantumassa, kun tätä ikää jo on. (tekstiviesti)

Tunnen Helsingissä paljon

Tunnen Helsingissä paljon eri-ikäisiä yksinäisiä jotka muuttaisivat heti vuokra-asuntoyhteisöön, jos kohtuuhintaan sellaisia olisi tarjolla. Nämä ihmiset ovat vähätuloisia monet, muita ongelmia ei kummemmin ole.
(tekstiviesti)

Nykyaikana on valtavat

Nykyaikana on valtavat vaatimukset puolison suhteen eikä uskalleta sitoutua. Kahden sinkun äiti (tekstiviesti)

Puhumisesta

Hyvä ja erittäin ajankohtainen aihe. Keskustelussa kuitenkin pisti korvaan toimittajan päällepuhuminen, nimenomaan juuri naisten kohdalla. Miehet saivat puhua lauseensa aivan rauhassa loppuun. Tämä on vielä ikävän yleistä.

Yhteisöllisyyden vaarat

Kun rakennatte yhteisöllistä taloa, ottakaa huomioon, että talon asukkaat ovat yksilöitä ja voivat muuttua ajan myötä. Kokemuksesta voin sanoa, että esimerkiksi senioritaloissa voi tulla kiusaksi jatkuvasti oven takana soittelevat puhekaveria kaipaavat, jotka eivät edes kysy, sopiiko tulla vaan istuvat pitkän päivän, illan höpötellen. Pelkät seinät eivät ole ratkaisu, vaan on otettava huomioon ihmisten erilaisuus ja muuttuminen,nyt ja myöhemmin.

sinkkuudesta

En usko omavalintaiseen sinkkuuteen, koska se on periaatteessa luonnonvastaista, eikä liiallisesti ilmenevänä edes toimi yhteiskuntaa rakentavana.Sinkkuuden valinneethan eivät halua saada omia(biologisia) lapsia(?).
Se johtaa pitkällä tähtäimellä väestöpohjan romahtamiseen
(ainakin teoreettisesti).
"Onhan maailmassa lapsia, liikaakin",sanoo joku sinkku,
"kyllä niitä riittää".Ehkä, mutta selittelyä se kuitenkin on.
Jos sinkku (mies tai nainen)kuitenkin haluaa lapsen,hänen täytyy adoptoida se (voi olla ihan hyvä ajatus) tai aviottomana "teettää" se,mikä on ongelmallista yhteiskunnallisesti, ainakin niissä piireissä, joissa määrättyä moraalia vielä arvostetaan.Toisaalta, jos näitä
arvoja ei kunnioiteta(muka esim. vanhanaikaisina),silloin olemme jo uuden, kauaskantoisen ongelman äärellä.
Sinkkuutta voi kyllä ymmärtää, mutta sitä ei pidä perusteettomasti suosia.

Perheellinen

Huomauttaisin verotuksesta. En kuunnellut kaikkea, joten en tiedä puhuitteko tästä vai tiedättekö edes.

Perheellinen, joka on perheessään ainoa palkansaaja, elättää perheen palkallaan (niin kuin minä). Kuitenkin verotetaan aivan samalla asteikolla kuin jos asuisin yksin. Eikö silloin ole yhtä henkeä kohti vähemmän rahaa käytettävissä? Emme saa asuntotukea (olen kai sitten keskituloinen), ei ole omaa asuntoa, vuokra on korkea, mies on sairas, muttei kai sitten tarpeeksi, kun ei saa eläkettä. Ainoa sos.apu on lapsilisä, jonka saavat kaikki "lapselliset".

Ei kannata kadehtia.

Huomio sinkkuihin!

Keskustelussa otettiin esille tärkeä pointti eli miksi mediassa ei kiinnitetä huomiota siihen, kuinka esim. jokin lakiuudistus vaikuttaa yksineläjän arkeen. Näkökulma on mediassakin liian perhekeskeinen. Myöskään ei käydä riittävästi keskustelua siitä, kuinka paljon kalliimmaksi yksineläjän arki väkisinkin tulee.

Markku Heikkisen ohjelma otti esille tärkeitä näkökulmia. Jatkoa, kiitos!!

YKSIKKI

Joku ehdotti männä vuuosina yksikkiä yksinelävien nimeksi. Tuleehan siitä mieleen lypsikki - siis "lehmä, jolta saa lypsää kaiken irti". Sellainen on monen yksineävän elämäntehtävä, jos haluaa olla merkityksellinen jollekin.

Yksinelämisen surullinen puoli paljastuu juuri silloin, kun antaa ajatuksiin tulla sen tosiseikan "ei kenenkään mielessä tänäänkään" , "ei kenellekään tärkein - toiseksikaan tärkein" - "kukaan ei kaivannut kuukauteen". Myös silloin, kun tarvitset apua - ei ole keneltä pyytää, vain rahalla jotain palvelua saa, jos varaa on. Sitenkin yksineläminen on kallista.

Yksineläjä on tärkeä toisille, vain kun siltä saa palvelua - jopa sukulaisille vain silloin. Sellainen harha vallitsee, että yksineläjällä on aikaa. Yksineläjällä ei ole aikaa enemmän, kun hänen pitää tehdä kaikki itse - niin roskien vienti kuin kauppa-asiatkin. Ei voi pyytää ketään avuksi.

Kirjassa "Ei minua kukaan tarvitse" joku johtava sosiaalitoimen viranhaltija totesi, ettei saanut selkäleikattuna apua, koska ei ollut vanhus tai lapsiperhee jäsen.

Tuo kirjan nimi voi olla hiukan toisinkin. Kyse on Väestöliiton tutkimukseta joku vuosi sitten. Esitin kuntani sosiaalitoimeen, että lukekaapa se. Kukaan ei sanonut lukeneensa, kun myöhemmin sitä kysyin. Kirja ei ole saanut julkisuutta - ei yksin elämisen kokemukset kiinnosta!

Olen usein huomannut syrjinnän olevan totta ja hyväksyttyä. Ykisneläviä on monella tavalla lupa syrjiä. Kukahan uskaltasi viedä syrinnän oikeusprosessiin tai tasa-arvovaltuutetulle?

yksinäisyydestä

Terveisiä Markulle ja osallistuneille hyvästä keskustelusta.
Ja aiheestakin.

Kuunnellessa tuli mieleeni että näitä yksinäisiä tulisi
käsitellä kuten perheitäkin. Jaotellen.Ja yhteiskunnan ytimenä.

Oma tilaneeni on talutellut minut puhumaan omastani.

Olin huoltajuuden menetettyäni oikeudessa "sopimassa" lapsen elatuksesta. Se meni suurinpiirtein kuten pitikin. Mutta...

Lapsen huoltaja nosti asian oikeuden ratkaistavaksi, ilman kuluja.Yhteiskunnan avulla, oikeusavun turvin. Ok.
Minulla sattui olemaan kotivakuutuksen oikeusturva jolla olemassa olevaa, tehtyä sopimusta muuttamaan varten olin oikeutettu omavastuun jälkeen saamaan kuluja sinne. Ok.

Yllätys oli melkoinen kun oikeuden päätöksellä minut tuomittiin maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut ?

Missä on siis tasavertaisuus oikeuden edessä ? Tässähän se onkin ? Mutta yhteiskunta tukee Oikeusministeriön ohjeella jo kovasti elätettävää. Ja hävinnyt maksaa ! (ylisuurilta elatusmaksuiltakaan ei nykyisin kovinkaan moni välty)

Eroamisen jälkeisissä tunnelmissa on aika vaikea keskittyä lakiteksteihin, varsinkin kun samalla keskustellaan huoltajuudesta ja lapsen tapaamisista. Uusi asunto pitää etsiä, järjestää elämisensä kokonaan uudelleen.

Ja tapahtui mitä tahansa, kulujen maksaminen, jälleen kerran, kääntyy yllättäen aina sen yksinasuvan suuntaan.

Suomen sosiaalitoimi, kuten tämä hyvinvointivaltio muutenkin on viritetty palvelemaan perhettä.

Se murros joka on tapahtumassa eläkkeensaajien kasvussa ja sen tuomissa vaikeuksissa talouteen on samoin tämän perhe ytimen kanssa, näin näkisin, matkalla kriisiin.

Minusta on hyvä muistuttaa ihmisiä siitä että ne ratkaisut joita tehtiin mm. lasten asemassa edellisen laman aikaan ovat tavallaan taas edessä. Kun ihmiset ulostetaan töistään, siis siitä yhteiskunnan tärkeimmästä perustasta, työntekemisestä, he ovat todellakin ulkona. Vähän kaikesta.
Siis yksin.

Näitä ongelmia sitten maksetaan monin eri tavoin
ja hyvin pitkään. Eikä vähiten masennuksina.

Minun vastaukseni on : huonoa politiikkaa. Lyhytnäköistä.

Pyrittiin selviytymään lamasta. Ok. Lamasta selvittiin ?
Mutta silläkin on hinta. Ja siihen seuraamukseen ei sitten enää keskityttykään politiikassa.

Ihmiset selviävät. Jopa Hra.Niinistö on kiinnittänyt huomiota siihen kuinka pitkä-aikaistyöttömien "hyväksytty" määrä
kasvaa tasaisesti ?

Virkamiesten valta on hirmuinen. Oikeuden päätöksellä minut määrättiin maksamaan 1850 € asianajokuluja. Oman lapseni elatuksen päättämisestä. Viivästyskorkoineen.

Näin tavallisena tehtaantyöläisenä kalkyloin sen olevan lapsen vuotuisen elatuksen suuruinen raha. Kerralla.

Tästä saisi aiheita vaikka vuoden kestävään sarjaan. Valitusta ei tästä maasta puutu. Liekö sitten niin että, se pitääkin paikkansa. Aihetta olisi.
Valitusta on, asiat vain tuppaavat menemään eri suuntaan kuin halutaan. Se on sitä politiikkaa se.

Kuten alussa mainitsin, on yksinäisyys joillekin hyvää ?
Kun joukot on lyöty hajalle, on yksilöitä helpompi
paimentaa. Virkamiesmääräyksinkin.

Mutta kenen eduksi se sitten tapahtuukaan ?

Mutta varmaa on kuitenkin se, että hävinnyt maksaa.

Kaikenlaista hyvää !

ei kannata kadehtia

Sinkku välttyy ainakin perhehelvitiltä. Sitä aina luulee, että muilla on paremmin.

Nyt kannattaisi järjestää asiat sillä lailla, tarkoitan esim. VEROTUSTA ja SOSIAALITURVAA, että otetaan huomioon toisaalta IHMISEN tilanne ja toisaalta PERHEEN tilanne. Sekä sinkuissa että perheissä on sekä köyhiä että rikkaita. Ei ole yksinäisyydestä eikä moninaisuudesta kiinni. Ei luulisi olevan vaikeata, kun yliopistoissa opiskellaan taloustieteitä ja kansantaloutta. Suuri syy siihen, ettei ole tarpeeksi rahaa yhteiskunnalla huono-osaisille, on veronkierto, jos sekin nyt ensin saataisiin kuriin, niin olisi paljon se. Pimeät firmat kuriin.

Ota riskejä yksinäinen

Yksinäisyys, yksinäisen, joskus siihen hermostun, mutta en siis aina, kun tiedän minkälaista helvettiä parisuhdekin voi olla ja sen miten yksin parisuhteessakin voi olla.

Itse olen yksinhuoltajaisä eli siis kohtalaisen harvinainen, vaikka elämmekin uudessa modernissa Suomessa, kuten meille halutaan uskotella ja joku siihen jopa uskoo. Sen verran on tässä systeemejä tullut ihmeteltyä, että olen selvästikin olemassa vain lapseni kautta. Kun joskus asun yksin, niin silloin yhteiskunnan kannalta on ihan sama mitä itselleni teen. Voin rauhassa hankkia metabolisen oireyhtymän tai vaikka vetää itseni hirteen.

Meillä ajatellaan paljon asioita lähtökohtaisesti perheen kannalta. Ehkä hyvä niin, mutta mitä toisille jää? Asiat esitetään yhdensuuntaisina ilman, että niillä olisi kääntöpuolta. Kun perheitä painotetaan, niin on itsestään selvää, että siinä häviävät urasinkut, jotka suhteettomasti joutuvat perhemyönteistä politiikkaa rahoittamaan, mutta heitä ei ikään kuin ole koskaan olemassa, kun puolueet hamuavat ääniä.

Ja kun olet perheellinen, niin sitten sinulle tehdään hyvin selväksi, että arvosi riippuu lapsista. Lapset sitä ja lapset tätä ja kuka ajattelisi lapsia ja oletko hyvä vai huono vanhempi? Mitä on hyvä tai huono vanhemmuus? Ei kai vain lapset joudu kärsimään? Sitähän se perhe-elämä on. Ja jos nostat kätesi pystyyn ja yrität varovasti kysyä entäs minä, niin sitten tuomitaan narsistiseksi häiriköksi, joka ei ajattele lapsia. Kannatan pelastakaa vanhemmat yhdistyksen perustamista.

Eli niin tai näin ja usein asiat ovat silti väärinpäin. Siksi kehotankin ihmisiä olemaan rohkeampia. Ottamaan enemmän riskejä ihmissuhteissaan tai niiden hankkimisessa. Silloin asiat voivat mennä eteenpäin tai voi vapautua umpikujassa olevasta parisuhteesta tai ystävyydestä ja etsiä itselle sopivampaa. Internetin treffipalstoja voi käyttää, vaikka niiden huonoin puoli onkin se, ettei ihminen voi rakastua profiiliin, vaan ihmiseen itseensä ja aika heikosti useimmille tulee itselle sopivia kumppaneita vastaan, koska ihmisen kokeminen on aivan eri asia kuin hänestä lukeminen. Varsinkin kun ihmisten heikko itsetuntemus, idealismi ja lapsellisuus kukkii treffipalstoilla. Varaudu siis useisiin kokeiluihin. Ja muitakin keinoja on. Ehkä hymy sille, josta mielesi askartelee ja jota et tunne? Kohtaamisia ei kannata koskaan aliarvioida. Siitä kuitenkin toimivimmat suhteet syntyvät. Varsinkin, jos ei ole umpikännissä.

Minusta olisi hyvin tärkeää tuntea itseään. Se on paras suoja sille, ettei tule pettymyksiä, kun seuraa hakee, koska itsetuntemuksesta seuraa vahva käsitys siitä minkälaista seuraa kaipaa ja usein tämä käsitys on oikeaan osunutta. Yksinolo on mielestäni parempi kuin huono pari- tai ystävyyssuhde. Ei ole niin paljon suuria hetkellisiä murheryöppyjä, vaan tasaisempaa kolotusta. Ja ihan liian paljon on miehiä, jotka menevät sinne minne muna johdattaa eivätkä muuta näe ja he ovat oikeastaan aika säälittäviä. Mitäköhän he tekevät naisensa kanssa silloin, kun ei ole seksiä? Sitä olen joskus ihmetellyt? Kyllä seksiä saa helpommalla ja halvemmalla kuin huonosti toisilleen sopivien ihmisten parisuhteesta.

Tärkeintä on lähteä. Sitä on vaikka mitä yhdistyksiä, työväenopistoja, seurakuntatoimintaa ja sen sellaista.

Jotain ajatuksenvirtaa tämä siis...