(YLE Radio 1 tiistaina 8.4.2008 klo 9.06 - 10.00)
Tänäänkin tehdään Suomessa yli 10 milj. kulutuspäätöstä, ja ihmiset vastaavat galluptutkijoille, että ympäristöasiat ovat tärkeitä. EU-komission julkaiseman Eurobarometri-kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista asettaisi ympäristönsuojelun talouden kilpailukyvyn edelle. Kolme neljästä suomalaisesta pitää ympäristönsuojelua kilpailukykyä tärkeämpänä.
Missä se näkyy, kysyy Markku Heikkinen?
Vaihtoehtoista strategiaa jatkuvan elintason kasvun ideologialle ei kuulu eikä näy. Käytännössä kuluttava kansalainen on hyvä kansalainen.
Viimeksi PTT arvioi, että kotitalouksien luottamus omaan talouteensa on pysynyt korkealla tasolla eikä näköpiirissä ole tekijöitä, jotka heikentäisivät kulutuskysyntää nopeasti.
"Tulevien uhkakuvien maalailun sijaan on tärkeää huolehtia siitä, että kuluttajien ja muiden talouden toimijoiden luottamus säilyy korkealla."
Näin se homma kulkee. Kaikille lisää ja koko ajan paitsi köyhille, joilla ei ole varaa. Ideaparkin rakentaminen näyttää lyhyellä tähtäimellä lisäävän taloudellista hyvinvointia ja liikkuvuutta esim. kaupanalan työpaikkojen muodossa.
Timo Hämäläinen, Sitran tutkija kirjoitti raportissaan, että ihmisten omaan hyvinvointiin liittyvät päätökset ovat usein lyhytnäköisiä "mulle-kaikki-heti"-kulttuurissa. "Tämä tulee korostamaan henkilökohtaisen vastuun merkitystä kansalaisten hyvinvoinnissa."
Miten voin arvioida elintasoa tai kilpilukykyä elämämässäni? Koska Suomen poliittiset puolueet ovat jatkuvan talodellisen kasvun ja kilpilukyvyn puolueita jää elintason käsitteen uudelleen arvioiminen aktiivisten kansalaisten valintojen ja elämäntavan muutosten varaan. Sopisko vähemmän palkkaa ja roinaa ja enemmän aikaa?
Vaihtoehtoisen elintason mahdollisuudesta kansalaisten arjessa ovat Markku Heikkisen seurassa keskustelemassa projektikoordinaattori Eija Koski Kierrätyskeskuksesta, Suomen Luonnonsuojeluliitosta Leo Stranius, vegaani, jolle televisio on aikasyöppö, Helsingin kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta Mikko Jalas, joka on miettinyt kuluttamisen ja ajan suhdetta sekä Tuuli Hirvilammi, joka on tehnyt gradun "kulutuskarkuruudesta".
Linkkejä:
www.fiksu.net
www.ilmasto.org
www.ilmastonmuutos.fi
www.uusi-elama.info
vaihtoehtoja on
Miksi nämä kaupunkeja ekologisina elinympäristöinä mainostavat ihmiset kuulostavat aina sellaisilta, joita ei haluaisi naapurikseen?
Entäpä jos ei halua asua kaupungissa? Entäpä, jos asuu maalla ja kasvattaa niitä puita, jotka sitovat hiilidioksidia. Ja entäpä, jos kasvattaa oman ruokansa? Ja lämmittää puilla? Ja nauttii tilaviiniä eikä lentorahtina tullutta ulkomaalaista ekoviiniä. Elämäntapoja on monenlaisia.