(YLE Radio 1 ti 18.11. klo 9.06-10.00, uusinta toukokuulta 2008)
Kiinan maanjäristys on jättänyt kodittomaksi 4,8 miljoonaa ihmistä, kertovat paikalliset viranomaiset.
YK:n arvion mukaan Myanmarin hirmumyrskyn uhreja saattaa olla yli 100 000. Jopa 2,5 miljonaa ihmistä uhkaavat nyt nälkä ja taudit.
Luonnon voimat aiheuttavat ihmisen näkökulmasta mieletöntä julmuutta ja käsittämätöntä kärsimystä. Teologiassa ja filosofiassa ilmiötä kutsutaan teodikean ongelmaksi.
Jos Jumala on hyvä ja kaikkivaltias, miksi hän olisi luonut maailman jossa on niin paljon silmitöntä pahuutta ja käsittämätöntä kärsimystä?
Joukkoviestimet pauhaavat uhreista, näyttävät kärsimystä, mutta mihin tämä kuvasto oikein tähtää? Saavatko tsunamit ja maanjäristykset ihmisen polvilleen ja miettimään yksittäisen ihmisen elämän arvoa?
Vai nouseeko elämän arvon ja ainutlaatuisuuden pohdinta esille toiminnan ja tekemisen kautta, ei passiivisen tuijottelun ja tunteellisen reaktion?
Tiistaina Markku Heikkinen vieraineen kysyy, mitä maailman köyhien hätä meitä oikein liikuttaa?
Mukana keskustelemassa ovat teologian tohtori Jyri Komulainen ja Suomen Idäntyö UP ry:n toiminanjohtaja Upe Poutiainen.
Suomen Idäntyö UP on vuodesta 1994 auttanut kohentamaan lähialueitten ja Itä-Euroopassa elävien köyhien elinolosuhteita.
www.suomenidantyoup.fi
Maailma
Maailma on maailma ja ihminen on ihminen. Kumpikaan ei ole, ei ole koskaan ollut, eikä koskaan tule olemaan, täydellinen.
Idealistinen usko täydellisyyteen ei ole juutalais-kristillisyyden vika, vaan uusplatonismin, jonka pohjalta (muun muassa) keskiaikainen kirkko rakensi länsimaisen sivistyksen perustan.