Tämä lama tai taantuma on ruuhkauttamassa Suomen sosiaalipalvelut toimeentulotukihakemuksilla, joita jätetään nyt rajusti enemmän kuin vuosi sitten. Lain mukaan toimeentulotukihakemuksen käsittelyaika olisi seitsemän arkipäivää. Härmässä käsittelyajat ovat venyneet jopa 30 vrk:n mittaisiksi.
Toimeentulomaksujen viivästykset ovat tuoneet pienituloisille eläkeläisille ja sairaille, työttömille ongelmia esim. lääkkeiden ja ruuan ostamisessa, laskujen maksamisessa. Leipäjono ja pelastusarmeijan ruokakassi ovat olleet tarpeen.
Lääninhallitukselle oli tehty Turun toimeentulotukihakemusten käsittelystä lähes 30 kantelua. Elokuun lopussa lääninhallitus antoi huomautuksen Turun kaupungille toimeentulotukihakemusten käsittelyn viivästymisestä. Kuopiossa, jossa aikuissosiaalityöntekijöitä uhkaa kahden viikon lomautus repesi toimeentulotuen käsittelyaika elokuussa 30 vrk:ksi.
Kainuun maakunnassa toimeentulotukea on voinut hakea toukokuusta lähtien netissä verkkolomakkeella käymättä sosiaalitoimistossa. Tämä kuten toimeentulotuen siirtäminen Kelan luukulta maksettavaksi herättää kysymään, missä vaiheessa sosiaalityö ja asiakkaan elämäntilanteen kohtaaminen kasvokkain sitten tapahtuu?
Toimeentulotuen tulisi olla meille veronmaksajille iloinen asia, jokaisen oikeus, yhteiskunnan viimeinen perälauta, joka estää ihmisiä putoamasta. Tuntuu siltä, että toimeentulotuen nostaminen nolostuttaa ja kirjallisen hakukaavakkeen täyttäminen ja liitteiden ja lippusten hankkiminen tuntuu kyykyttämiseltä. Aivan kuin Matti Meikäläistä ei toimeentulotuen, sosiaalituen kohdalla pidettäisi lähtökohtaisesti rehellisenä ja kelvollisena ihmisenä, jolla on ensisijaisesti oikeus etuuteen ellei viranomainen tai hakija itse muuta osoita.
Suomessa sanotaan olevan 700000 köyhää. Köyhiä ovat etenkin toimeentulo- ja asumistuella, työmarkkinatuella ja pelkällä kansaeläkkeellä elävät ihmiset. Taloudellisen kasvun vuosina vähimmäisturva on jäänyt meillä roimasti jälkeen ansiotason kehityksestä. Köyhyys voitaisiin tutkija Seppo Sallilan mukaan poistaa Suomesta lähes kokonaan panostamalla kunnolla toimeentulotukeen n. 1,5 miljardia euroa vuodessa. Miten kauan meillä on varaa köyhyyteen?
Toimeentulotukiluukulla ovat Kainuun aatelisen seurassa keskustelemassa sosiaalisesti sosiaalityön arvostuksesta läntisen sosiaaliosaston päällikkö, Tuula Kuusisto, EK:n sosiaalipolitiikan asiantuntija, Vesa Rantahalvari sekä THL:n tutkija Jouko Karjalainen.
(YLE Radio 1 tiistaina 8.9.2009 klo 9.05 - 9.58.)
Kuin tervatulla katolla räpistelyä
...on elämä silloin kun rahasta tekee tiukkaa.
Tässäkin ohjelmassa Tuula Kuusisto sanoi että sukulaiselta saatu laina on tuloa joka vähentää sosiaalietuja, ja toisaalta kehotti tukeutumaan lähipiiriin jos etujen saaminen kestää sen kuukaudenkin, niinkuin nykyään voi käydä.
Mitäs tuloa se sellainen laina on joka on maksettava takaisin?
Ja miksi ihmeessä juuri ne ihmiset ovat suurennuslasin alla rahaliikenteineen, joilla on kaikkein tiukinta? Sehän on vain päätetty asia, eikö niin? Eikö päätöstä voisi muuttaa?
Vaikuttavatko sukulaisilta saadut lainat lapsilisiin, palkkaan, optioihin? Miksi ne vaikuttavat juuri niihin ihmisiin joiden elämä voi olla niistä muutamasta lainaksi saadusta eurosta kiinni? Ja erityisesti yksinäisiin ihmisiin, joilla henkinen taakka on muutenkin suurempi kun ei ole kumppania vierellä tukea antamassa - eikä ruokalaskua maksamassa.
Köyhänä oleminen on kallista, sen tietävät ne joilla on tai on ollut pulaa rahasta. Henkilökohtainen käynti sosiaalitoimistossa voi maksaa nyt kuntaliitosten jälkeen bussilippuineen 20 euroa, kun ennen lähimpään toimistoon käveli vartissa. Mitä jos ei satu olemaan sitä kaksikymppistä - sitä varten kun on löydettävä tienposkesta aika monta tyhjää pulloa...
Rahaton joutuu myös joskus ottamaan lainaa jos tulee äkillisiä kuluja - lääkärilaskuja tai muuta yllättävää. Sittenpä elätetäänkin lainan koroilla vakavaraisia luottoyhtiöitä kun jokainen euro olisi kipeästi tarpeen omassakin elämässä.
Miksi järjestelmä on suunniteltu pitämään köyhä ihminen varmasti tasaisen köyhänä - kun kunnon tuki jolla kerrallla saisi asiansa kuntoon ja elämänsä taas sujumaan voisi auttaa hänet omille jaloilleen ja pois sosiaalitoimiston jonoista? Tuskinpa siellä kovin moni aivan ilkeyttään ja ahneuttaan rahaa anelee.