Skip navigation.
Home

Muista pyhittää lepopäiväsi

Pitkien pyhien jälkeen on hyvä pysähtyä muuttuvan pyhän merkitystä, pyhien ja arkipäivän välistä suhdetta.

Mistä tunnistaa arkipyhän? Pitäisikö kauppojen olla aina auki ja mitä se hyödyttää? Miten pyhän ja arjen rajalinjaa säädellään poliittisesti?

Markku Heikkisen vieraina keskustelemassa ovat oikeusministeri Tuija Brax, Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala, töölöläinen kenkäkauppias Esko Leppäkorpi ja SAK:n työehtoasiantuntija Nikolas Elomaa.

Mitä mieltä te olette: pitääkö pyhää säädellä yhteiskunnallisesti? Miten te tavoitatte kokemuksen pyhästä?

tyytyväinen kuuntelija

Olipa hyvä ohjelma. Braxin kommentti jatkuvista pyhänä aukiolosta oli,että hyvät ansiot tulisivat putoamaan. Näin on kaupan tarkoitus.
Ohjelma oli maltillinen, kaikkia osapuolia kuunteleva. Ei ollut päälle puhumista.
Parasta oli toimittajan loppukommentti Mikkelinpäivän merkityksestä. Se on enkeli Mikaelin hyvän taistelua pahaa vastaan. Ihanaa, kun näitäkin arvoja käsitellään. Olisikohan kansallamme vielä toivoa paremmasta?
Hyvä YLE. Lisää kiitos!

Minun pyhäni ei ole keskusjohtoinen

Mieluiten vietän vapaa-aikani silloin kuin se työprojektien ja perheen kannalta parhaiten sopii. Tuntuu todella oudolta ja teennäiseltä se, että joku kontrolloi vapaapäivien viettoani muutoin kuin omien töideni suhteen. Olen tottunut tekemään työtä minä viikonpäivänä tahansa - ja lepäämään sitten kun on sen aika. Se, että en pääse esimerkiksi sunnuntaina tekemään ostoksiani, jos minulla olisi siihen tarvetta, tuntuu väärältä. Miksi en saa säädellä elämääni itse tältä osin? Miksi Isoveli valvoo? Miksi lauantai, se tällä hetkellä viikon ainoa normaali vapaapäivä, pitää tunkea täyteen kiirettä ja stressiä siivouksineen, ostosten tekemisineen jne? Miksi en saa tehdä asioita omaan ja perheeni tahtiin?

"Harras loppiaishenkinen" kauppias voi mielestäni kaikin mokomin pitää kauppansa suljettuna loppiaisena, mutta miksi muut eivät saa toimia toisin? Minulle ja luultavasti valtaosalle nykysuomalaisista, esimerkiksi juuri olleella loppiaisella ei ole mitään merkitystä, ja minusta on kummallista, että yhteiskunta ympärilläni silti kontrolloi ko. päivän viettoa kauppojen aukiolojen osalta. Muutenkin sunnuntaiaukioloilla temppuileminen ei minusta kuulu modernin sivistysvaltion rooliin. Se tuntuu kummalliselta jäänteeltä jostain menneestä.

Se, että kirkollisia pyhäpäiviä ei säänneltäisi yhteiskunnallisesti, ei minusta vaikuta arvoihin sen enempää. Kysymys arvoista - ihmisarvosta, pyhästä, epäpyhästä, rahasta, hengestä - liittyy aivan muihin asioihin ja valintoihin kuin siihen, milloin teemme työtä ja milloin lepäämme, milloin teemme ostoksia ja milloin emme.

Minun tapani tavoittaa pyhyyden kokemus liittyy enimmäkseen taiteisiin, läheisiin ihmisiin, yhteydenkokemukseen toisten kanssa. Perheeni osaa ja haluaa joskus yhdistää taidenäyttelykäynnin myös ostosreissuun.

Elisa Pesonen, Tuusula

sunnuntai pyhä keskustelusta

Kuulin tiistain radio-ohjelmasta vain lopun, mutta kommentoisin:
Olen maanviljelijä ja lypsän lehmiä sunnuntaisinkin.
En siis voi käsittää miten sunnuntaina joku vaatimalla vaatii kauppojen aukioloja kun kaikilla on jääkaapit ja lauantaivapaa yleisesti.
Jälkikasvu on jo sopeutunut siihen että äiti ei sunnuntaina shoppaile.
Yhteiskunnan viimeinen rytmi, sunnuntai lepopäivä olisi säilytettävä. Arkipyhätkin saisi minun puolestani jättää kalenteriin missä ovat. Riippumatta siitä onko ihminen uskonnollinen vai ei, hän EI ole vielä kone.
Siis aikaa ihmisyydelle edes kerran viikossa,
kyllä ne markkinarattaat sen kai kestävät.

Lapista mallia

Kummallista kun keskustellaan kauppojan sunnuntaiaukiolosta ettei koskaan mainita Lappia. En tiedä kuinka laajasti ja kuinka kauan Lapissa on kauppojen aukiolo ollut jo vapaata - ilmeisesti rajakauppasäännöksen nojalla. Ainakin Ivalossa ja Sodankylässäkin - ihan samalla perusteella voisi vaikka Heikkisen kotipaikka Kajaani olla rajakauppasäännösten piirissä. Venäläisiä on nytkin Kajaanin kaupoissa huomattavan paljon.
Eikä ole Lapista kuulunut mitään murinaa etteikö systeemi toimisi, ei työnantajan eikä työntekijöiden puolelta

PS Voisiko ohjelmasta poistaa sen täysin siihen kuulumattoman musiikin, vai onko Enbuske ainoa joka osaa toimittaa tunnin puheohjelman ilman välisoittoja

Miksi ihmisyys...

...olisi kiinni vain kauppojen kiinni/aukiolosta?
Eikö se juuri ole konemaista, että joku muu määrää, milloin rauhoitut ja milloin et?

Aukiolot vapaaksi

Meillä perheen arkea todella helpottaa sunnuntain aukiolot. Kesällä ja loppuvuodesta elämä on rauhallisempaa ja kiireettömämpää, kun saamme käydä kaupassa silloin, kun siihen on parhaiten aikaa eli sunnuntaina. Arki-iltana kauppareissu tarkoittaa kiireessä tehtyä huitaisua lasten nukkumaan mentyä ja lauantaina taas kaatuu muutenkin päälle kaikki se, mitä ei viikolla ehdi tai voi, kuten viikkosiivous ja saunassakäynti. Nyt taas ahdistaa, kun saa odottaa helpotusta arkeen monta kuukautta.

Sen ymmärrän, jos jouluna, juhannuksena yms. virallisina pyhinä kaupat ovat kiinni. Mutta tavallista "arkisunnuntaita" en käsitä. Turhaa venkoilua ja venkslausta, ei sitä sunnuntaita kuitenkaan vietetä hengellisesti, kauppasäännöstely ei asiaan vaikuta.

t. Työssäkäyvä pienten lasten vanhempi maalta ilman lähipalveluita

vuorotyöläinen

Suomessa on paljon vuorotyötä tekeviä ja sunnuntaisin ollaan töissä esim sosiaali-, ravintola- ja terveydenhoitoaloilla.
Minulla työvuorot saattavat sattua arkipäiviin tai arkipyhiin ja näiden lisäksi myös kirkollisiin juhlapyhiin...

On ulkokultaista rajoittaa joitakin aloja sunnuntaihin nojautuen. Ei maailma pysähdy sunnuntaisin tai pyhisin. Mielestäni kaupat saisivat olla rajoituksetta auki. Ilta- ja pyhälisät tietenkin kaikille.

Pyhä käsitteenä on ongelmallinen. Itse en kumarassa kirkollisia pyhiä vaan löydän "pyhyyttä" ennemminkin luonnon rauhasta.