Insesti ja pedofilia ovat asioita, joista emme halua kuulla ja joita emme halua nähdä. Juuri siksi siitä tulisi puhua avoimesti.
Aika harva haluaa tulla julkisuudessa tunnetuksi pedofiilin sukulaisena tai insestiä harjoittaneen ystävänä. Ei, ei, ei. Ei meillä, ei meidän perheessä, suvussa, seurakunnassa, kaupungissa, maakunnassa eikä armaassa Suomen maassa. Näin lahjakkaasti työnnämme päämme pensaaseen pelätessämme nähdä ja vaikenemme kammotessamme sitä kipua ja häpeää jonka seksuaalisuuden, lasten viattomuuden ja vallankäyttö ajatteleminen rinnakkain herättää. Lapsikin on seksuaalinen olento, joka oppii läheisyyttä toisten ihmisten kautta. Aikuisten välinen seksuaalinen kanssakäyminen on toista maata. Seksuaalisen hyväksikäytön ajatteleminen kouraisee syvältä. Aihe on herkkä ja hankala. Se on ollut ikiaikainen tabu. Ihmiskuntaan ja ihmisyhteisöön kuuluva ilmiö tahdoimme tai emme. Se on täällä, sukupuissa. Ei pahuutta voi ulkoistaa.
Pietarsaaressa, ruotsinkielisessä Rauhan Sana –lestadiolaisseurakunnassa lestadiolaisjohtajan ympärille kasvoi omanlaisensa sisäpiiri, joka salli saarnaajan käyttää 1970–80-luvuilla jatkuvasti seksuaalisesti hyväkseen 11 lapsenlastaan, jotka kaikki olivat poikia. Näyttää siltä, että tässä hengellisessä yhteisössä lasten vanhemmat suojelivat mieluummin uskonnollista johtajaansa, isäänsä kuin omia lapsiaan. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin riikoksen vanheneminen estää poliisitutkinnan aloittamisen. Skutnäsin ruotsinkielisen Rauhan Sana -lestadiolaisseurakunnan nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jan-Eerik Sundqvist ei pidä insestistä kiinni jäänyttä saarnaajaa suojelleiden aikuisten erottamista tarpeellisena seurakunnassaan. He tarvinnevat ammattilaisten apua.
90-luvun lopulla tein dokumenttia ”Yhteinen salaisuutemme ” Jämsän pedofiliatapauksesta, jossa oli mukana kymmeniä poikia. Se oli raskas työ, joka pani miettimään pahuutta. Tässä yhteydessä kuvasimme pedofiilia vankilassa. Yhteisöpatologian näkökulmasta rikollisuuden tai sairauden tarkasteleminen on vaativaa ja kiehtovaa. Hämeenlinnan vankilan entinen pastori, terapeutti Markku Yli-Mäyry täsmensi sitä, että meidän tulisi olla tarkkoja, jotta emme tekisi suojattomista ihmisistä yhteisen pahuuden kantajia, syntipukkeja. Kuinka kerkeästi näemmekin pahuutta muualla ja toisissa, mutta emme malkaa omassa silmässämme. ” Meissä kaikissa asuu murhaaja. Ja kuule se on suuri ilosanoma”, Yli-Mäyry jylisi.
Meillä Suomessa on oikeuden käsittelyyn tullut lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia vuosittain noin 250. Kuulostaa aika hurjalta luvulta, vaikka kaikki tapaukset eivät tietenkään tule viranomaisten tietoon. Olisiko se hyvä vai paha jos tulisi?
Vaikenemisen vankkuus, hiljaisuus on se hankaluus, joka mahdollistaa lasten niin sanotun seksuaalisen hyväksikäytön, joka on terminä eriskummallisesti kalskahtava.
Kainuun aatelisen seurassa seksuaalisen hyväksikäytön maailmasta niin uhrin kuin tekijänkin näkökulmasta keskustelevat suorassa lähetyksessä Rita, 52 -vuotias kahden lapsen äiti, Pertti Hakkarainen, Helsingin vankilan vankilapsykologi sekä rikosylikonstaapeli Marja Vuento. (YLE Radio 1 tiistaina 19.1.2010 klo 9.05-10.00)
Mitä tehdä isälle joka
Mitä tehdä isälle joka neuvoo kädestä pitäen pieniä lapsiaan seksin salaisuuksiin?