YLE Radio 1 tiistaina 4.8.2009 klo 9.05 - 9.58
Mihin vie asiallinen keskustelu kirkosta ja rekisteröidyistä parisuhteista?
"Nyt on aika asialliselle keskustelulle. Eri kantoja edustavien tulisi nyt toimia toisiaan kunnioittaen ja kuunnellen etsiä ratkaisuja, joiden takana he voisivat yhdessä olla."
Näin kutsui kansaa Jukka Paarma puhuessaan maanantaina 16.3.2009 Kirkko ja rekisteröidyt parisuhteet -mietinnön luovutustilaisuudessa.
Miten käy kansankirkon ja löytyykö yhteistä maailmankuvaa tai teologis-eettistä tulkintaa kun "vanhoilliset" ja "uudistusmieliset" keskustelevat seksuaalisuudesta ja parisuhteista?
Päällisin puolin näyttää siltä, että homoliittojen siunausmahdollisuuksia pohtinut työryhmä olisi päätynyt työssään laihoihin lopputuloksin. Pikasilmäyksellä mietintö muistuttaa vaikkapa taloustieteen teoriasta käytyä keskustelua. Hienolla teorialla voi "siunata" jo vallassa olevan käytännön.
Joka tapauksessa piispainkokouksen asettama parisuhdelakityöryhmä on selvittänyt mietinnössä parisuhdelain rekisteröinnin seurauksiin liittyviä teologian, psykologian, jumalanpalveluselämän, sielunhoidon, hallinnon, sosiologian sekä juridiikan näkökulmia, sekä selvittänyt muiden kirkkojen käytäntöjä. Istu ja pala!
Monipäisen kirkon piirissä on ainakin kaksi maailmankuvaa, joista toinen tutkii ihmistä ja yhteiskuntaa ja eettisiä kysymyksiä myös kulttuuri-historiallisina ihmisten tekoina, ja toinen puoli voimallisemmin Raamatun sanan kirjaimellisen lukemisen kautta. Käsitykset ihmisen osasta ajallisena, parisuhteissakin elävänä seksuaalisena olentona eroavat osapuolien kesken.
Arkkipiispa Jukka Paarmalle luovutettu kiinnostavan monipuolinen työryhmämietintö Kirkko ja rekisteröidyt parisuhteet on vasta viimeisin etappi debatissa, jonka seitsemän vuotta sitten voimaan tullut laki rekisteröidystä parisuhteesta sysäsi osaltaan liikkeelle.
Keväällä 2004 piispainkokous käynnisti laajan projektin, jolla pyrittiin hahmottamaan parisuhteen rekisteröinnin seurauksia kirkollisessa toiminnassa. Nyt uunituore mietintö ehtii jo syyskuiseen piispainkokoukseen ja lähetekeskusteluiden ja valmistelujen kautta mahdollisesti kirkolliskokoukseen, joka käy omat lähetekeskustelunsa ja valiokuntavaiheensa.
Hyvin optimistisesti ajatellen 2010 marraskuussa voimme nähdä pystyykö kirkolliskokous ottamaan kantaa rekisteröityihin parisuhteisiin vai siirtyykö pallo seuraavalle. Seuraavan kirkolliskokouksen kokoonpanoon kansa voi vaikuttaa seuraavissa seurakuntaneuvostovaaleissa 14 - 15.11.2010. Ja sitten matka jatkuu.
Mitä työryhmän kannat ja esitys tarkoittavat itse kullekin? Miten tulkita ihmisen seksuaalisuutta ja parisuhteita historian tai Raamatun tulkintojen valossa? Miten siunata homoa? Mitä kirkon valtarakenteissa oikein tapahtuu, kun rekisteröityjen parisuhteiden siunaaminen näyttää olevan nyt suuri ongelma?
Suorassa Markku Heikkinen radio-ohjelmassa 17.3.2009 etsivät yhteyttä eri maailmankuvien välillä
Kalervo Salo, parisuhdelakityöryhmän pysyvä asiantuntija, Liisa Tuovinen, rovasti, Leif Nummela, Uusi Tie -lehden päätoimittaja ja kirkolliskokousedustaja sekä Anna Moring, jonka väitöstutkimus käsittelee perheideaaleja yhteiskunnallisissa ja oikeudellisissa keskusteluissa Suomessa ja Ruotsissa 1990- ja 2000-luvuilla.
(Ohjelma on uusinta maaliskuulta 2009)
homoliitot
Jos kirkko hyväksyy kuitenkin rahat sekä homoilta että naisilta eiköhän silloin ole hyväksyntä jo tapahtunut esim. homoliittoihin. Jos näin ei ole, niin kannattaa erota kirkosta. Terveisin agnostikko