Skip navigation.
Home

Kenelle vaatimukset rahoitusmarkkinoiden uusintamisesta ovat populismia?

Kreikan tukipaketin eduskuntakäsittelyssä hallituspuolueiden pääjehut syyttävät pääoppositiopuoluetta populismista, koska se ei ollut demokraattisen päätöksenteon sisällöistä ja tavoista aivan yksimielinen valtaapitävien porvaripuolueiden kanssa. Nähtäväksi jää realisoituuko oppositiosta kuulunut vieno toive saattaa myös riskejä ottaneet finassispekulantit ja pankit Kreikan kriisin maksumiehiksi?

Tokkopa oli luottamus ehtinyt edes palautua täysin rahoitusmarkkinoille finanssikriisin jälkeen, tuon torndaon jonka juuret olivat mm. Yhdysvaltojen asuntorahoitusmarkkinoilla, veroparatiiseissa, Kiinan valuuttavaraintopeleissä kun jo tummat epäluottamuksen pilvet nousivat markkinavoimien pesästä uhkaamaan EU: n orastavaa talouskasvua.

Vapaat kansainväliset rahoituspääomat ovat olleet vapaita mellestämään ja voimakkaita keinottelemaan ja keikuttamaan valuuttoja ja valtioitakin. Luin, että jopa 80% valuuttamarkkinoiden volyymistä on alle viikon pituisia nopeita valuuttakauppoja siis lähinnä keinotteluluonteisesta voitontavoittelua. Tässä virtuaalikapitalismissa osto- ja pikavoittoja tekevät osto-ja myyntiliikkeet ovat saaneet olla irrallaan reaalitaloudesta, joka perinteisesti on luonut työtä, toimeentuloa ja yhteistä jaettavaa eli hyvinvointia. Ja pankkijärjestelmän keskinäiset riippuvuudet ovat kehkeytyneet niin monimutkaisiksi, ettei rahoituspäätösten riskien suuruuksita ota selkoa se kuuluisa erkkikään.
En ymmärrä miten luottamusta voidaan taikoa jos edes riskien suuruudesta ei saada selkoa.

Voi markkinat, oi markkinavoimat kun en mä tunne teitä. HS:n päätoimittaja Mikael Pentikäisen kirjoitti sunnuntain lehdessä että markkinavoimista on tullut vallan todellinen vahtikoira. Minusta näyttäisi siltäkin, että markkinavoimista on tullut todellinen vallankäyttäjä, joka on sysännyt demokraattisen päätöksenteon ja politiikan porstuan kenkäkomeroon.

Viime viikolla laadittiin EU:ssa massiivinen Euro-alueen vakaus- ja kasvusopimus markkinoiden luottamuksen herättämiseksi. Se lienee ollut ihan välttämätön todisteltiin oppositionkin penkistä. Luottamusta, markkinoiden luottamusta on nyt rakennettu Euroopan rahaliittoon EU:n ja IMF:n massiivisella vakauspaketilla, jota toivon mukaan ei tarvitse suomalaistenkaan veromarkkoja käyttää. EKP on lupautunut jonkinlaiseen roskapankin osaan eli ostamaan valtioiden, yritysten ja pankkien velkakirjoja. Palatsien puhujainpöntöistä on julistettu, että julkisen talouden alijäämiä laitetaan nyt kuriin ja valtiovelkaa pyritään leikkaamaan. Mutta eikö olennaista ole miten hetkellinen alijäämä on aikaansaatu. Ei se sinälläään ole kauhistus eikä itkun paikka. Tiukka yksisilmäinen, oppikirjamainen leikkuriajattelu sensijaan voikurjistaa talouksia ja johtaa työttömyyteen. Kreikalle osoitettu tiukka leikkauspanta voi kurjistaa taloutta entisestään. No, ehkä markkinat leppyvät jos taseet tokenevat. Viis ihmisistä!

Tähän asti rahaliiton jäsenyyden peruskriteerejä on rikottu EU:ssa ihan kaikessa rauhassa. Talouskurista on saanut varsinkin Välimeren rantavaltiossa lipua kuin purjevene kimmeltävillä aalloilla. Julkinen velka on kasvanut ja budjettivajeet perässä. Samaan aikaan toisaalla on samaisessa monenlaisten valtioiden rahaliitossa on euro tuonut Suomelle vakautta ja Euroopan alhaisimpia korkoja eli virtaa talouteen. On niin nuori tää mun euro-rakkautein. Sen siedän.

Kiinnostavaa on, että finassikriisin ja Kreikan kriisin jälkeen markkinatalouden oikeista ongelmista puhutaan nyt vastuullisemmin. Tiedä vaikka puhuminen johtaa myös politiikkaan, jolla EU:n rahoitusmarkkinoita uudistetaan. Kaikki maailman hedge fundit tulkaa ulos kaapeistanne! Tiistaina on agendalla esim. rahoitusmarkkinavero sekä Ruotsin mallin mukainen pankkivero. Keskustelun aiheina ovat myös pankkien vakavaraisuussääntöjen tiukentaminen, johdannaismarkkinoiden riskikasautumien parempi hallinta. Millä välineillä rahoitusmarkkinoiden uusintaminen voisi tapahtua EU:ssa -entäpä globaaleilla finassimarkkinoilla?

Kera viisaiden vieraitteni eli finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesalan,
kansanedustaja Erkki Pulliaisen ja tutkija Lauri Holapan minä Kainuun aatelinen yritän tässä Euroalueen kriisin jaloissa käydä läpi rahoitusmarkkinoiden säätelyyn liittyviä perusasioita, jotta edes hitusen verran pääsisin lähemmäksi vapaita kansainvälisiä rahoituspääomia, jotka ovat pienelle ihmiselle jääneet etäiseksi.

Sääliksi käy näitä

Sääliksi käy näitä setiä, jotka uskovat virallisia tiedonantoja. On vain inhimillistä, että tilaisuus EDELLEENKIN tekee varkaan ja ahneella on #¥§ loppu!!
(tekstiiesti)

BBC HAASTTELI GEORGTAWNIN

BBC HAASTTELI GEORGTAWNIN YLIOPISTON TALOUSTIETEEN PROFESSORIA JONKA MUKAAN ILMAUS "KREIKAN JULKINEN TALOUS"EI MERKITSE MITÄÄN KOSKA 75% RAHOISTA ON MUSTASSA AUKOSSA JA KYSE ON USA JOHTOISESTA EURON VASTAISESTA OPERAATIOSTA JOSSA KREIKKA ON PALAPELIN OSA (tekstiviesti)

Vapaamuurariveljet

Vapaamuurariveljet globaalisti kahmii voittoja ja suojelee toisiaan!(tekstiviesti)

Rappio alkoi lepsuilusta:

Rappio alkoi lepsuilusta: "Ei nauriinvarasta hirtetä". 0 – toleranssi teki Suomen rehelliseksi vuosisadoiksi. Rehellisyys auttaa, vaikka nyt vaikeaa. (tekstiviesti)

RAPPIO JO NIIN PAHA ETTEI

RAPPIO JO NIIN PAHA ETTEI PYSÄHDY. AINA LÖYTYY UUSIA AHNEITA JA PORSAANREIKIÄ SÄÄDÖKSISTÄ. terv, aina veronsa maksava (tekstiviesti)

Pankkiirit vs. valtio

Miksi pankkiirit saavat periä proviision käymästään kaupasta, mutta valtiot eivät saisi verottaa kaupankäyntiä? kyselee Petteri Lohjalta

hetekan kitisevä kutsu

Sivistetty ihminen on onnistunut luomaan talousjärjestelmän, mikä perustuu luontaistaloudesta tuttuun, vahvimmasta huokuvaan uhkaan. Ainoa vastalääke tälle löytyy eläinkunnasta, heittäydy selällesi ja nauti! Nautinto loppuu aikanaan, joten hetkeäkään ei kannata uhrata toisarvoisissa toimissa.

Talousasiantuntijoiden puhekieli on hupaisaa kuunneltavaa. Tarkoitukseen, oli sitten kyse hyvästä tai pahasta, on perustettava rahasto. Vakausrahasto on mitä sattuvin nimike herrasväen lihottamiseen. Pankit on verolle pantava, jotta tilinomistajiksi houkutelluilta voidaan kerätä pienen pieni lomakolehti hyvälle veljeskunnalle, jotta veronmaksajat eivät joudu syyttä suotta kärsimään ailahteluista.

Missä on kissan ydin?

Kuten Milton Friedman kerran totesi:
"Tunnen vain muutaman ihmisen, joka ymmärtää miten talous toimii."

Panelin keskustelijat näyttävät kuuluvan tähän ryhmään.

Valtioiden taloutta ei hoida politiikot tai hallitukset - eivät ole tehneet näin
enää viimeiseen 100-vuoteen, vaan yksityiset pankit ja rahoituslaitokset ja
politiikasta irroitetut keskuspankit.

Pankkien riskinsäätelyä valvoo jä määrää BIS (Bank for International Settlements, Sveitsi), kaikkien maailman keskuspankkien keskuspankki, joka on maailman rahaeliitin hallitsema salaseura.

BIS on määritellyt pankkien "turvatalletusten" rajaksi 8% ulos annetuista lainoista. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pankilla on arvopapereita/talletuksia esim. 100 mrd €, pankki voi luotottaa yrityksiä, valtioita, yksityisiä henkilöitä 1250 mrd € edestä.

Jos oletetaan, että yhtiö (tai valtio) A tarvitsee 1250 mrd € lainan esim. 4% korolla yhdeksi vuodeksi, pankki luo tämän summan numerojonona tietokonepäätteellä ja siirtää summan vastaanottajan tilille.
Mutta pankki ei luo korkoon tarvittavaa summaa (4% = 50 mrd €).

Kun yhtiö (valtio) A maksaa vuoden kuluttua velkansa (1250 mrd €) pankille, pankki poistaa numerojonon päätteeltään, eikä summa näy kierrossa olevassa rahamäärässä mitenkään.

Yhtiö A maksaa myös sovitun 4% lainan koron (50 mrd €). Koska pankki ei luonut tätä summaa päätteellään, on tämän rahan tultava lisälainoituksella jostakin (esim. yhtiö B haluaa ostaa yhtiö A:n tuotteita ja joutuu ottamaan pankista lainaa hankintaa varten. Kierre on valmis).

Rahaa ei ole koskaan tarpeeksi kierrossa (inflaation ydin).

Tässä on nykyisen talousjärjestelmän probleema. Maailmassa ei ole koskaan saatavilla sitä rahamäärää, joka tarvitaan korkojen maksuun (korot ovat pankkien ja rahoituslaitosten toimintaan tarvittava raha).

Tästä johtuen ajaudutaan määräajoin talouskriiseihin, koska ainoastaan omaisuuden arvonalentumien ja konkurssien kautta voidaan pöytä 'puhdistaa' seuraavaa kriisiä varten.

Niin kauan kuin valtiot eivät ota hallintaansa rahanpainamista, eivät maailman talousongelmat pääty,
vaan lisääntyvät ja syventyvät ( dynamiikka lisääntyy, huiput ja kuopat etääntyvät).
Mm. kaikki USA:n murhatut presidentit ovat pyrkineet muuttamaan lakeja siten, että valtiolla olisi
oikeus painaa rahaa. Valtioidenhan ei tarvitse tuottaa voittoa.

Kreikan kohdalla komissio (ei kansanvalitsema salaseura) sopi IMF kanssa Kreikan 'haltuun' otosta
lainajärjestelyillä. Tavoitteena ajankohtaan soveltuvan hämmingin synnyttäminen, jotta keskustelu
uudesta maailman taloushallinnon keskittamisestä voitiin saada alkuun. Lisäksi dollarin ja euron kurssi
on saatava samaksi kun aloitetaan puheet maailmanvaluutan tarpeellisuudesta (esim. Amero).

IMF toimii kuten yksityiset rahalaitokset. Sillä on oikeus luoda rahaa rajattomasti (joka ei ole pois keneltäkään) takuuna nimellisesti pidetään sen jäsenmaiden bruttokansantuotteiden yhteenlaskettua 'takuutalletusta'.
Jotkut suomalaiset kansanedustaja-asiantuntijat puhuivat, ettei IMF:n Kreikalle antama laina ole mielekästä johtuen kurssivaihdon epäedullisuudesta. Ei asialla ole mitään tekemistä kurssien kanssa koska IMF voi luoda minkä maan valuuttaa tahansa suoraan tietokonepäätteellään.

2011

Tulossa ovat oman aikani ratkaisevimmat vaalit. On paha, jos ei valta vaihdu. Yhtä paha on, jos se siirtyy toisiin vääriin käsiin.

Pelkään, että tänäistä hallitusta verrataan seuraavaan otsikolla "Kataiseen kurkotti, persulleen pelmahti".

hetekan kitisevä kutsu

Missä on kissan ydin? "Tässä on nykyisen talousjärjestelmän probleema. Maailmassa ei ole koskaan saatavilla sitä rahamäärää, joka tarvitaan korkojen maksuun (korot ovat pankkien ja rahoituslaitosten toimintaan tarvittava raha)."

Juntataanpa jalkapohjat maan kamaralle. Raha on vain vaihdon väline. Korko on vain vetelien kiskurien keksimä harha. Lomaa ja eläkettä ei ole ilman korkoa. Täydellisesti toimivassa taloudessa eletään kädestä suuhun lomitta ja eläkkeittä. Kun voimat eivät riitä vastapalvelukseen, on aika poistua.

Olemme etääntyneet varsin kauas täydellisyydestä. Se taisi käydä liian työlääksi, muodikkaasti tulkittuna stressaavaksi.

Tässäkin ohjelmassa oli populismia riittämiin

Muun muassa Holapan väite, että Kreikan uhrikohtalona on ollut toimia Saksan markkinana, on pöyristyttävän yksipuolinen. Kreikka on tietoisen rikollisesti väärentänyt taseitaan joten markkinoilla ei ole ollut edes kunnon mahdollisuutta reagoida aiemmin. Vastaavaa väärentämistä on harrastettu yhtiötasolla amerikoissa taseen ulkopuolisilla erillä.

Samaa populismia on transaktioveron vaatiminen. Sehän olisi sama jos joutuisimme maksamaan veron kun vaihdamme satasen kahdeksi viiskymppiseksi.

Hallintarekisteri on eduskunnan luomus: juuri säädettyään kotimaisten osakeyhtiöiden omistustiedot täysin julkisiksi eduskunta antoi mahdollisuuden omistuksen salaamiseen hallintarekisterin kautta!

Kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla on vain muutamia suuria toimijoita, joten markkinat ovat oligopolistiset: siksi tarvitaan rautaista säätelyä. Markkinavalvojilla tulee olla Säteilyturvakeskuksen oikeudet ja tahto puhaltaa pilliin tarvittaessa. Myös myrkylliset instrumentit on karsittava käytöstä hygienia- ja terveyssyistä. - Viime kädessä suuri osa suurista ongelmista syntyy poliittisen populismin kautta: liian moni hyötyy esimerkiksi asuntojen hintojen noususta jotta politikot sitä pistäisivät kuriin vaan päinvastoin ryhtyvät jakamaan asumistukea köyhimmille.

Missä on Karl Marx?

Minua hämmästyttää kerran toisensa jälkeen, miksi näistä talouspoliittisista keskusteluista puuttuu kokonaan marxilainen analyysi. Erityisesti Marxin Pääoman kolmas kirja on rautaa.

Marxin mukaan kapitalismin kriisi olennoituu kahden tekijän eli 1) tuotantovoimien ja 2) tuotantovoimien omistussuhteiden väliseen ristiriitaan. Määrätyssä kehitysvaiheessa ensiksi mainitut (tuotantovoimat) eivät enää "mahdu" vallitsevien omistussuhteiden sisälle. Jotta ne saataisiin edelleen mahdutettua noihin ahtaisiin omistuksen puitteisiin, niitä täytyy valtavassa mittakaavassa tuhota.

Nyt on tuhottu niin sellu- kuin autotehtaitakin ja myös valtiojohteista omaisuutta (valtioenemmistöisiä yrityksiä). Terveitä yrityksiä on tuhottu sairaan kapitalismin alttarille. Marx totesi, että kuvitteellinen pääoma (fiktives Kapital) tuhoaa yksityisteollisuuden, vernichtet die Einzelindustrie.

Tässä on ongelman ydin eli kuvitteellinen virtuaalitalous tuhoaa reaalitalouden sitä mukaa kuin kuvitteellista taloutta (josta pankit ovat ratkaiseva osa) pönkitetään miljardisatsauksilla. Valtio on tukenut pankkeja tähtitieteellisillä summilla. Nyt kysytään, kuka tukisi valtiota. Valtio hapuilee liittoa muiden korviaan myöten veloissa olevien valtioiden kanssa. EU ei kuitenkaan pysty kurkottamaan kohti liittovaltiota, sillä kapitalistit juonittelevat toinen toisiaan ja valtiota vastaan. Euro sukeltaa. Vain työväenluokka voi käydä yhtenäistä kamppailua tukahduttavaa järjestelmää vastaan. Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Leninin mukaan valtiomonopolistisen kapitalismin ja sosialismiksi sanotun järjestelmän välillä ei ole väliaskelmia.Entä jos joku EU:n jäsenmaa saa päähänsä valita sosialismin vaihtoehdon. Pankit yhteiskunnan valvontaan jne.? Siksikö Kreikka halutaan pitää leikkausten kuristusotteessa, että muuten sosialismi saattaa kurkkia nurkan takana? Mikseivät keskustelijat puhu mitään todellisista asioista?

Jukka Vesalakin toisteli vain joitakin Helsingin Sanomien artikkeleista lukemiaan kliseitä. Pulliainen lähestyi välillä asioiden ytimiä, mutta vihreänä perääntyi sitten omia johtopäätöksiään säikähtäen. Lauri Holappa yritti, mutta poti jonkinlaista rimakauhua.

hetekan kitisevä kutsu

Missä on Karl Marx?

Karl on kuollut. Aikansa kukin elää, niin myös nykyinen talousjärjestelmä. Kuka tahansa osaa esittää ihanteellisen talousmallin unohtaen, että ihmiset on luotu taistelemaan toisiaan ja muita eläimiä vastaan. Meillä ei ole ollut eikä tule olemaan yhteistä etua, joten proletaarit eivät tule liittymään yhteen, vaan he liittoutuvat perisuomalaiseen tapaan liittoutumattomiakin uhkaillen.

Kotimaisen kapitalismin päivän tilanne on seuraava. Minä en halua elättää sinua, sanoo jo työläinen työttömälle. Sinun on tultava tekemään osa töistäni työttömyysturvalla ilman minulle kuuluvia palkollisen etuja. Jos et suostu, valtio evää sinulta toimeentulon.

Suomessa toimitaan aivan avoimesti vastoin perustuslakia. Kaikki eivät ehkä tiedä tätä, koska virkamiehet ovat vaitiolovelvollisia. Yksilöön kohdistuva laiton päätös voi tulla julkisuuteen vain yksilön itsensä kertomana. Laiton on laiton vasta, kun oikeus on lakia tulkinnut. Lakia tulkittaessa virkamies on vahvoilla. Kaltoin kohdellut yksilöt voivat käytännössä valittaa yhdessä vain eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Työ vaikuttaa pienen pohdinnan jälkeen olevan Suomessa kaiken muun yläpuolella. Kuinka ollakaan, YLEradio 1:n Tuomas Enbusken ohjelmassa joku totesi juuri, että töittä olevat ovat usein onnettomia. Miten niin? No, jokaisella lienee yhä oikeus mielipiteeseen.