Skip navigation.
Home

Suomi - hiljaisimmin korruptoitunut maa?

(YLE Radio 1, ti 11.8.2009 klo 9.05-10.00)

Transparency Internationalin korruptiovertailun indeksi kertoo, että näillä lakeuksilla ei viranomaisia suoranaisesti lahjota. Jos korruptio on julkisen aseman väärinkäyttöä yksityisen edun tavoittelemiseen, voidaan se tehdä sekä laillisesti että laittomasti.

Suomalaisen korruption ominaispiirre on hyvä veli -verkostojen hiljaisuus. Se ei välttämättä näy korruptio-indekseissä.

Raha liikkuu hiljaisuudessa kuin suurempi vonkale vedessä. Suomalainen vaalirahoitus synnyttää pääministerillekin muistinmenetyksiä ja puolueiden johdolle henkistä poissaoloa, mitä kutsutaan inhimilliseksi erehdykseksi.

Uutta tämän hetken vaalirahoituskeskustelussa on se, että aikaisemmin julkista keskustelua ei ole käytännössä käyty. Itse ilmiö on vanhempi.

Talouselämällä aina ollut ymmärrettävät intressinsä julkisen vallan edustajien suhteen. Kylmän sodan aikainen Neuvostokommunismi lihotti idänkaupallaan suomalaisten sinivalkoisten vuorineuvosten omaisuustilejä.

Suomen tavan mukaiset symbioosit eivät näytä aiheuttaneen suurempia moraalista närkästystä. Nyt siunauksellisen kaavoituksen jäljissä ABC-huoltamoita, Prismoja ja Citymarketteja nousee kuntien laitamille kuin sieniä sateella. Samaan aikaan ruoan hinta kallistuu.

Osa vielä muistaa Metroskandaalin, Salora-sotkut ja rakennusliikkeiden ja kunnallispoliitikkojen väliset kytkökset. On sitä siis osattu ennen Kehittyvien maakuntien Suomeakin.

Jotakuta hämmästyttää Nova-groupin liikeidea eli rahan ja lahjojen jakaminen ympäriinsä tai puolueelle rahaa keräävän yrityksen toimiala.

Vakuutusyhtiö Sammon johtaja ja suuromistaja Björn Wahlroos päätti 75 000 euron vaalituesta kokoomukselle viime eduskuntavaalien alla. Sampo-konsernin hallitukseen vuodesta 2006 kuulunut VM:n ylijohtaja Jukka Pekkarinen ei tiennyt kokoomukselle tehdystä lahjoituksesta, jota hän ei pidä yleishyödyllisenä.

Kainuun aatelisen Markku Heikkisen seurassa maan tapaa etsivät arkkitehti Kaarin Taipale, historioitsija Niklas Jensen-Eriksen, valtiotieteiden tohtori Jarkko Vesikansa sekä Transparency Finlandin puheenjohtaja Santeri Eriksson.

Hyvä aihe

Rupesin oikein miettimään. Puolueiden tukeminen rahalla on laillista, siitä kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä, niin poliitikot kuin puhujat tässä ohjelmassa, ainakaan he eivät sitä pahemmin kritikoineet. Ja totta kai, jos jollain on ylimääräistä rahaa, niin miksei panna sitä "hyvään tarkoitukseen". Avoimuudesta vaan on kyse.

Ajatellaanpa tarkemmin. Joku poliitikko (mahtoiko olla Katainen, en muista?) sanoi, että tukijat antavat rahaa sellaisille puolueille, joitten, oliko se nyt ajatusmaailma vai ideologia, on lähellä heidän omaansa. Ja juuri tässä on pointti, tarkoitan vaara demokratialle. Jos ajatellaan loppuun saakka, niin sellaiset puolueet saavat rahaa, jotka ajavat rahamaailman (sellaisten, joilla yleensä on rahaa jaettavaksi asti) etuja. Ja tähän voidaan nyt sitten lukea myös ay-liike, ettei puhuttaisi vain porvaripuolueista. Vaikka toki esim. Vasemmistoliitto tuskin varsin suuria summia sieltä saa.

Karkeistaen: ne, joilla on rahaa, saavat mieleisiään kansanedustajia ja muu kansa jää ilman. Jos esim. minä haluaisin kansanedustajaksi, minulla ei olisi mitään mahdollisuuksia tulla valituksi (en ole julkkis tai muuten tunnettu, sillä vain olemalla julkkis tai sitten oikein rikas, että voi itseään mainostaa, saa näkyvyyttä).

Parempi olisi, että kansalaiset olisivat jäseniä puolueissa, tekisivät talkootyötä ja maksaisivat jäsenmaksuja, että puolueet saisivat rahaa. Se ehkä ei olisi paljon sekään, mutta voisiko olla niin, ettei tarvitsisi niin paljon rahaa? Miksi aina sitä? Toimintaa muuten.

Vaalit on menny liian kaupalliseksi. Tai sitten missikisoiksi. Puunattuja valokuvia lehdissä. Tai no. Se lienee sivuilmiö, kyllä siellä asiaakin puhutaan. Ja kaikista suurin demokratiavaje on, ettei suuri osa ihmisistä äänestä. Tällä systeemillä heitä ei ole saatu äänestämään. Pitäisi keksiä muuta. Jotenkin olisin taipuvainen tähän puoluetalkootyöhön, mutta kun puolueet ei miellytä kansaa. Perustakaa ihmiset uusia puolueita, vai miten tämä ratkaistaan?

mummu

Hienosta ohjelmasta/mista kiitos

Minulta jäi kuulematta kun valtionlaitosten tai osakkaana omistamien laitosten vaalituista puhuitte, niin selvisikö ovatko kaikki vaaleissa olleet puoleet saaneet yllä mainituilta laitoksilta tai yrityksiltä tukea.
Mielestäni jos sitä jaetaan niin kaikille saman suuruisena.

Terveisin

Matti Sarkki

Mielenkiintoinen aihe

Ei Suomessa ole kansan valtaan perustuva demokratia, vaan suomalainen demokratia perustuu rahan valtaan. Ikävä kyllä. Ja jäljet näkyvät.