Skip navigation.
Home

Poissa silmistä poissa mielestä

Vähän aikaa sitten oli potentiaalisia kaivoshankkeita vireillä lähes joka pitäjässä Suomen syrjäseuduiksi nimetyillä alueilla. Etsittiin rautaa, nikkeliä ja kultaa. Kunnanisät jo kerkesivät visioimaan verovarojen kasvusta, investointien ja työllisyyden lisäyksistä. Kaikista kasvu-urista ja kehityksen käppyröistä unelmoimaan muuttotappioiden ja ikärakenteen vinoutumisen sijaan. Sitten siinä rytäkässä raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat heilahtamaan ja maailmantalouden suhdanteet nytkähtämään. Ja hiljaista tuli taas: Potentiaalit jäivät konkkaan menneen korpihotellin fläppitauluille ja väki siinä taas vanhenemaan ja harmaantumaan entiseen malliin.

Kaipa se leipä vaikka leipäjunalla kun omaa väkeä ei riitä leipäjonoksi asti.

”Loistavaa ”, riemuitsi Kainuun luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja, Anneli Leinonen kun kanadalainen kaivosyhtiö Namura, jolla oli viritteillä valtaushankkeita Pohjois-Karjalan Enossa ja Kontiolahdella sekä Kainuun Paltamossa ja Kuhmossa veti pois uraanihankkeensa. Loistavaahan se oli Kajaanin ammattikorkeakoulusta valmistuville kaivosinsinööreille, jotka toivoivat pääsevänsä oman alansa töihin kotimaakunnassaan.

No meillähän syntyy työpaikkoja joka toiseen vesakkoon.

Ympäristönsuojelun nimissä sorrutaan tekopyhään kaksinaamaisuuteen. Ydinvoimaan turvautuvalle Suomelle sopii kyllä mahdollisimman kaukana louhittu uraani. Eikö olisi reilumpaa jos kotimaassa käytettävä uraani olisi myös täältä. Sotkamon Talvivaarasta Nikkelin sivutuotteena saatava uraanioksidi riittäisi kattamaan koko maan uraanin tarpeen. Eikö olisi reilua jatkojalostaa uraani riskeistä tietoisena kotimaassa eikä rahdata ulkomaille ilmatiiviisiin teräsastioihin pakattuna. Eikö olisi kestävän kehityksen mukaista myös hoitaa ydinjätteen loppusijoitus ”oman maan” kamaralle eikä heitellä takapihoille.

Voi olla, että ulkomaiset kaivosyrittäjät ovat väsähtäneet väijymään valtausoikeuksia viranomaisilta käsittelyaikojen venyessä kuukausista vuosiksi. Loistavaa. BKT sukeltaa rymisten alas. Suomi ei tarvitse metsä- eikä konepajateollisuutta. Turkistarhauksenkin voi ajaa alas koska se ei ole kivaa. Suomi jää odottamaan bioenergian ja vihreän teknologian ylösnousemusta, johon ei saa käyttää maaperästä saatavia mineraaleja, koska ne ei ole kivoja. Hyvinvointi syntyy virtuaalisesti eettisesti kestävissä kauppakeskuksissa kasvissyönnillä ja katsomalla muita nenän vartta pitkin.

Suurin osa Kalevan ja viiden muun maakuntalehden kyselyyn vastanneista ihmisistä piti uraanin talteenottoa Kainuun Talvivaarassa melko hyvänä tai erittäin hyvänä asiana. 66 prosenttia vastanneista piti uraanin talteenottoa melko hyvänä tai erittäin hyvänä asiana. Vain 12 prosenttia katsoi sen olevan melko tai erittäin huono asia. Missähän uutispimennossa nämä ihmiset elävät kun ajattelevat näin epätrendikkäästi.

Suomessa taitaa olla nyt seitsemän toimivaa metallikaivosta. Kaivannaisteollisuuden 1500 yritystä tarjoavat työtä 10 000 suomalaiselle ja pitemmässä kehässä parillesadalletuhannelle. Suomen kallioperässä on monenlaisia mineraaleja ja metalleja. Miksi se ei voisi olla meidän onneksi luontoon kuuluen?

Markku Heikkisen seurassa ovat kaivostyöpaikkojen ja ympäristön suhteesta keskustelemassa kansalaisaktiivi Tuomo Tormulainen Kontiolahdelta, kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen Talvivaaran kaivososakeyhtiöstä ja pääsihteeri Olavi Paatsola Kaivosteollisuus ry:stä.

kaivosten tuotto

Viittaan 17.06.2009 aamuTV:ssa klo 8.15 esiintyneen AREVAN Suomen edustajan Osmo Kaipaisen haasetatteuluun. Hän mainitsi Kanadan valtion osuuden määritellyksi 25% tuotoista. Mutta Suomen lakiin oli ainakin tuolloin oli prosentti määrittelemättä. Taasko meitä höynäytetään? Kyka pystyisi valvomaan valtion edun? Luottamus nykyisen hallituksen asioiden hoitoon on miinuksilla. Siis kuka pannaan asialle? Kuullaanko ylipäätänsä asiantuntijoita missään? Tuloksissa se näkyy harvoin. Eläkeläismummo/radioykkösfani

Nuorena Enossa...Kontiolahdelta terveisiä

Olin nuorena miehenä ohjaamassa uraanimalmin louhintaa maanalaisessa kaivoksessa Enossa. Olen terve enkä ole kuullut muidenkaan uraanista sairastuneen. Matti Tyni

Kontiolahdelta terveisiä! Uraani on aivan eri asia kuin muu kaivostoiminta. Meidän pohjavedet voisi tuhoutua. Sitä riskiä ei voi ottaa. Puhdas vesi on korvaamattoman arvokasta.

Tuomo pidä pintasi vastusta vain!

Tuomolla tuhansien tuki. Simo Waari

Kansallisomaisuus

kysymykseni on: Kuka omistaa Talvivaaran tulot? Yrjö

Kaivoksia ei voi viedä Kiinaan. Elinkeinotoiminta nälkämailla veronmaksajien sormijuottoja = ikuisen tuen kankkulan kaivoja. Myös matkailu, valitettavasti. Terveisin Armi

Kaivoslain salliessa nykyään ulkomaisten yhtiöiden vapaan mellastuksen, hyödyt kansallisomaisuudestamme valuvat valtaosin pois suomalaisilta. T. Eki

Ulkomaalaiset vievät työpaikat. Miten kävi Olkiluodon rakennustyömalla? Verotulot jäävät saamatta.
Sitten kun jokin katastrofi sattuu, me veronmaksajat ollaan maksumiehiä. Kansallisomaisuus karkaa ulkomaille!
Kuka kustantaakaan rautatiet/tiet yms.?

Talvivaaran kaivos

Talvivaaran kaivos on vuotanut jo nyt. Uraaninikkelikaivos pilaa myrkyllisyydellä Oulujärven vesistön ja kaloihin jää jäämiä.

On erikoista, että Talvivaaran ympäristöluvassa ei ole uraani-sanaa.

Käykääpäs haastattelemassa Talvivaaran naapurustoa niin saatte käsityksen mitä "taivaanlahja" paikallisille tarkoittaa. Kaivosjohtajat päätyvät kyllä matojen ruuaksi mutta ympäristörikos ei vanhene koskaan.

Luontomatkailu

Ei matkailija ole stereotyyppistä massaa. Matkailulla voidaan kehittää maaseutua. Matkailu on suuren muutoksen kourissa. Luontomatkailun avulla voidaan työperäistä maahanmuuttoa edistää ja pitää maaseutua elävänä. Kaivosteollisuus on kestämätöntä kehitystä. Pohjois-Ruotsin kaivoksiin 1970-luvulla lähteneet työntekijät ovat nyt Suomessa työttöminä olleet jo 20 vuotta.

Luonto(myös malmit)on kansallisomaisuutta. Niitä ei voi missään nimessä myydä bisnes-miehille. Terveisin Mies Joensuusta

Ilman maaseutua ei ole lähiruokaa eikä uusiutuvia energiamuotoja. Ei Pohjois-Karjalassakaan!

Harjavallassa on suomen saastuneimmat alueet, jotka eivät varmaankaan ole seurausta matkailusta?

Ketä kiinnostaa katella kaivantoja kahdesti. Toista se on puhdas ja käyttökelpoinen luonto.

Uraanin riskit

On eettisesti kestämätöntä että Suomi tuottaa ydinaseteollisuuden raaka-aineen.

Teollisuus sanoo että uraanin riskit hallitaan. Mutta kun niitä ei ole missään päin maailmaa kyetty hallitsemaan. Ja jos luonto saastuu niin ongelmat pysyvät sata tuhatta vuotta. Radioaktiivisuuden hallinta on illuusio.

Pohjavedet saastuu. Ranskassa 21 kaivosta suljettu. Säteily jatkuu. Uusia ei saa rakentaa.

Kansainvälinen atomiteollisuus

Kansainvälinen atomiteollisuus on hoksannut Suomen kuuluvan ns. alkuperäiskansoihin. Tämä on helppo nakki uraanikaivoshankkeelle. Suomi toimisi kaikinpuolin pelastusenkelinä jäteluolineen ja OLsusi Kolmosineen...

Satumaista ydinuskovaisten hauskanpitoa. Aivan samoin kaupattiin jäteluolaa Olkiluotoon (nim.nallekarhut lykkäsi hunajapurkkeja kellariin). Niin on vaaraton tämä ydinteollisuus meillä lintukodossamme.?!

Kertokaan yksi esimerkki uraanikaivoksesta koko maailmasta, jossa uraanin poisviennin jälkeen ei ole syntynyt vuosikymmeniin yhtään pöly-, radon- tai pohjavesiongelmaa?