Skip navigation.
Home

Millainen turvallisuusriski on yksilöllinen uusavuttomuutemme?

Yhteiskunta on aiempaa haavoittuvaisempi. Uutta relettä ja herkkäpiirteistä elektronista ohjainta tulee työpaikoille, liikennevälineisiin ja koteihin. Ja katso: sähkökatkos uhkaa pysäyttää kaiken elämän. Mites sitten suu pannaan kun keskuslämmitysverkko rikkoutuu, radioliikenneverkko kaatuu, vesi-ja viemärijärjestelmä hajoaa, kännykkä ei skulaa? Hyvin pian meillä on vilu, nälkä ja paniikki kun emme tiedä mitä, missä ja milloin.

Noh, me peruskoulun kasvattamat tiedämme hakeutua sisätiloihin sikäli mikäli sähköinen koodiovi pelittää. Suljemme ikkunat ja avaamme radion, jos sellainen sattuu vielä olemaan (mielellään sellainen patteristoosa). Siinä vaiheessa lienee myöhäistä onkia kannettavasta fläppäristä yhteen hiileen puhaltamisen taitoa kun langaton verkko on kuin murrosikäisen märkä uni. Seuraa johtajaa!

Pendolinossa istuessa minua ei huolestuta Italian ihmeen pysyminen aikataulussa koska se ei jouduta matkantekoa millään muotoa. Talviolosuhteissa virransyöttö katkeili Kainuun matkalla vähän väliä ja juna siinä seisahtumaan taipaleelle ja toiselle. Konduktöörin jatkuvat pahoittelut keskusradiossa herättivät hilpeyttä. Hän yritti pitää junayhtiön brändiä pystyssä sutkin savolaisen voimin. " Ja pahoittelut taas täältä junan konduktööriltä. Paikannamme vikaa sähköjärjestelmästä...." Se ei ollut Peteliuksen käsikirjoitusta vaan elämän karheankiehtovaa draamaa. Seuratessani hämärtyvää korpimaisemaa mietin, miten kummassa täältä pendolinon elektronisista liukuovista pääsee ulos jos tulee oikea hätä.

Hallituksen sisäisen turvallisuudenohjelma nostaa maailmaa syleilevällä otteellaan hikikarpalot otsalle. Siellä missä henki liikkuu vetten yllä on turvallisuusriski siinä alla. Vähän samaan malliin hengellinen Saviruukku-laulu julistaa, että niin alhaalla ei kenkään kulje, etteikö Nasaretilainen siellä ois. Tiedäpä häntä. Mutta turvallisuus on useiden ministeriöiden toimesta haarukoitu uusiksi käsitteiksi ja periaateohjelmiksi, josta ei näe enää metsää puilta. Ohjelman luonnoksen lukeminen ei itse asiassa lisää turvallisuuden tunnetta. Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on 79 sivua ja 79 toimenpide-ehdotusta, joiden hinnaksi on arvioitu hotain 150 miljoonaa euroa. Korskeat luonnehdinnat riskien seuraamisesta ja kehittämisestä herättää pikemminkin oudon vierauden tunteen.

Onko siis se ja sama puhutaanko rajaturvallisuudesta, tullirikoksista, laittomista maahantulijoista, ihmiskaupasta, salakuljetetuista myrkyistä, ympäristöuhista, suurkatastrofeista, perhe- ja parisuhdeväkivallasta, tapaturmista, maahanmuuttajien syrjäytymisestä vai nuorista, jotka etsivät eri tavoin siipiään kantapäistään.

Tämän talven jäljiltä Kainuun aatelista kiinnostaa meidän suomalaisten superyksilöiden uusavuttomuus tässä pitkälle teknologisoituneen yhteiskunnassa, jonka peruspalveluit haavoittuvat herkästi. Heikkistä askarruttaa myös itseään rankastikin etsivien nuorten kutsuminen turvallisuusriskeiksi liikenteessä ja yhteiskunnan syrjäpoluilla. Kevään kohina lisää nuorten kaahaamista liikenteessä. Suomessa kuolee vuosittain 85 nuorta liikenteessä. Joka neljäs nuori on työttömänä. Kasvava nuorisotyöttömyys uhkaa lisätä etenkin nuorten miesten syrjäytymistä, mikä on korkealle kohotettu uhka sisäiselle turvallisuuden ohjelmassa.

Taakse jäävänä talvena moni lienee miettinyt, mitä virkaa on Vanhasen monisanaisella sisäisen turvallisuuden ohjelmalla kun pelkkä lumisade saa yhteiskunnan infrastruktuurin sekaisin? .

Tiistaina keskustellaan pitkälle teknistyneen ja yksilöityneen yhteiskunnan turvallisuusuhista ja meidän yksilöllistyvien kansalaisten kriisitaidoista. Turvallisuutta ovat puimassa sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen,komisario Jyrki Haapala sekä Suomen Pelastusalan Keskusliiton toimitusjohtaja Kimmo Kohvakka.

Mikä turvallisuudessa on se ykköskysymys sinulle?

Olen lapsena joutunut 2

Olen lapsena joutunut 2 kertaa pakenemaan pommituksia. Nyt asun alueella, jossa Sisäasiainministeriö antaa erillisohjeita ydinsäteilyonnettomuuden varalle. Ne voi lukea puh.luettelon alkusivuilta!? Miksi ei jaeta koteihin?!! (tekstiviesti)

Suomalaisen ja länsimaisen

Suomalaisen ja länsimaisen yhteiskunnan kulttuuri ja politiikka ovat suurin trevallisuusriski minulle.
(tekstiviesti)

Pelottaa köyhien

Pelottaa köyhien syrjäyttäminen kaiken turvan ja palvelujen ulkopuolelle. (tekstiviesti)

Itsekkäät ja ahneet,

Itsekkäät ja ahneet, muista ja luonnosta piittaamattomat ovat vaarallisia jopa maapallolle!? (tekstiviesti)

Huolestuttaa miesten

Huolestuttaa miesten väkivaltaisuus ja SUBJEKTIIVINEN, itsekäs hallitsemisen tarve. Ovat RAUHAN esteenä. Eivät halua nähdä kokonaisuutta. (tekstiviesti)

Yksin asuminen lisääntyy.

Yksin asuminen lisääntyy. Kun sairauskohtaus tai tapaturma sattuu, et pysty soittamaan ja ovikoodiovesta eivät pääse edes ambulanssimiehet. Se pelottaa. (tekstiviesti)

Suomi täysin suurten maiden

Suomi täysin suurten maiden armoilla, ollaan riippuvaisia. En pelkää, luotan kuollessakin Jumalaan. (tekstiviesti)

Eniten huolestuttaa ihmisten

Eniten huolestuttaa ihmisten pinnallisuus ja yhteiskunnallisen keskustelun puuttuminen. Epäolennainen tunnepitoinen tuntuu olevan tärkeämpää. (tekstiviesti)

Jos tapahtuu ydinvoimalassa

Jos tapahtuu ydinvoimalassa onnettomuus eikä siitä tiedotetakaan heti, vaan pantataan tietoa.(tekstiviesti)

Pelottaa lähinnä

Pelottaa lähinnä politiikkojen pöljät ja lyhytnäköiset päätökset, kuten lisäydinvoima ja ns. maahanmuttokriittinen ääntenkalastus.(tekstiviesti)

Turvattominta on, että

Turvattominta on, että tästä vuokrakaksioni nurkalla olevalta terveysasemalta on yöpäivystys viety 130 km:n päähän Jyväskylään, eikä rintakipujen lisääntyessä jaksa odottaa hokemaa: "KIITOS KUN JAKSATTE ODOTTAA, PALVELEMME TEITÄ HETKEN KULUTTUA." 75-vuotiaana ongelmajätteenä koen hidastettua eutanasiaa! (tekstiviesti)

Vantaan kaupunki esti ns.

Vantaan kaupunki esti ns. Kekkosen kiven poiston, vaikka tulvia on ollut ja home tuhoaa mökkejä. Juuri nyt pihalla vettä 10 - 20 cm ja edelleen nousee!!(tekstiviesti)

Eiköhän suurin "uhka" ole

Eiköhän suurin "uhka" ole omien aivojen/ajattelemisen käytön heikkous ja "liiallisten" valmiiden palveluiden tuoma helppous sekä ihmisten itsekkyys!(tekstiviesti)

Resurssit kohdentuu

Resurssit kohdentuu eliitille ja osakerikkaille vaan ei luuserikansalle!(tekstiviesti)

Uhanalainen laji on

Uhanalainen laji on tulevaisuudessa - ja jo tänäpäivänä - vanhukset. Jo nyt meitä suuria ikäluokkia katsotaan kieroon. Miten meitä mahdetaan hoitaa sitten kun emme itse pysty itsestämme huolehtimaan!? Apua! (tekstiviesti)

Atomiteollisuus pitää

Atomiteollisuus pitää sisällään satojen pommien tuhovoiman rauhan aikana-järjetöntä-lastenlasten puolesta huolestunut mummi."puretaan pois tuhoelementit" (tekstiviesti)

Kyllä kasvatus on kaiken A

Kyllä kasvatus on kaiken A ja O puhuttaessa nuorten syrjäytymisestä ja uusavuttomuudesta. Lapsia ei kasvateta ja vanhemmilta ja opettajilta on viety osa kasvatusvälineistä. Ei nykyään kuritonta oppilasta saa heittää ulos luokasta. Kaikki ovat niin tasa-arvoisia ja kaikkia pitää paapoa. (tekstiviesti)

Turvallisuutta edistää

Turvallisuutta edistää parhaiten hyvä tiedotus. Ei tarvi soittaa hätäkeskukseen, jos joku kertoo mitä tapahtuu ja kuin kaua kestää! (tekstiviesti)

Haloo! Nokian vesikriisi

Haloo! Nokian vesikriisi tapahtui talvella (järvet jäässä) ja "herrat" panttasivat tietoa niin kauan, että puolet kaupunkilaisista ehtivät sairastua, että kuka tai ketkä olivatkaan avut- tomia ja milläs torilla täällä huudeltiin? Hyvää vointia kaikille! (tekstiviesti)

Turvallisuusuhka on

Turvallisuusuhka on muukalaisia, naisia ja ylipäätään erilaisuutta pelkäävä kovaääninen ääriryhmä, jonka myrkynkylvö ei jää ilman vaikutuksia.
(tekstiviesti)

Viranomaisten

Viranomaisten asenteellisuus, kuten poliisin ja tuomarien oikeistolaisuus on turvapoliittinen katastrofi. Itäuusimaalla pikkukylän talojen omaisuutta 5 vuotta tuhonneen poikajengin tekoja selitellään ja silotellaan ja meidän omaisuustuhoja vähätellään tosi irvokkaasti.T.I.B. (tekstiviesti)

Kotiin ilman vastinetta

Kotiin ilman vastinetta maksettu raha luo uusavuttomuutta! (tekstiviesti)

Turvattomuutta lietsoo

Turvattomuutta lietsoo ipv-lehtien lööpit juuri turvaa eniten kaipaaviin lapsiin ja vanhuksiin. Syrjäytyneet juo turruttaakseen aistinsa. (tekstiviesti)

Meitä on niin monia, joiden

Meitä on niin monia, joiden toimeentulo on koko ajan, vuodesta toiseen, epävarmaa: kotiäitejä, viransijaisia, yrittäjiä mutta ei meille mietitä tukiverkkoa niinkuin esim lopetettavan tehtaan työntekijöille. Jokainen murehtii yksinään tai perheenä, päivästä toiseen. Monet kovasti työtä tekevätkin joutuvat elämään taloudellisessa turvattomuudessa koko elämänsä, se on rankkaa. (tekstiviesti)

Rajan takana idässä on

Rajan takana idässä on pullollaan tulijoita, kurjat olot, apu ja koulutus sinne. Sota-ajan vanhus(tekstiviesti)

Ratkaisu kaikkeen on

Ratkaisu kaikkeen on todellinen SATSAUS mielenterveyden hoitoon. Mm. päihderiippuvuus johtuu pahoinvoinnista(tekstiviesti)

muutamia pelottavia uhkia

Sillä ihmiset ovat... itserakkaita, rahanahneita...ylpeitä
...herjaajia...kiittämättömiä...rakkaudettomia...hillittömiä, raakoja...pettureita...pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia; heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta
he kieltävät sen voiman.

Raamattu

Kiinnostava aihe

Olipa jokaista koskettava aihe. Sitä, minkälaisten turvallisuusuhkien alla nykyaikainen yhteiskunta on, tulee harva miettineeksi.

Itselleni konkretisoitui vuosia sitten se, mitä voisi tapahtua, jos tietojärjestelmät pettäisivät. Olin tuolloin eläkelaitoksessa töissä. Päällikkö totesi kerran, että kriisitilanteen varalta jokaiselle työntekijälle on varastossa lyijykynä. Ihan hyvä niin, mutta yhä harvempi - jos nyt enää kukaan - osaisi lyijykynällä mitään eläkelaitoksessa tehdä. Se kun on niin, että nykyisin eläkkeiden laskennan suorittaa tietojärjestelmä, työntekijältä riittää vain muutaman luvun syöttäminen systeemiin eikä eläkelaskennasta tarvitse olla hajuakaan.

Vastaavia juttuja on läpi hallintokoneiston ja kai voi sanoa, että läpi jokaisen viraston. Yhteiskunta lamautuisi samaa tahtia kuin tietojärjestelmät pettäisivät syystä tai toisesta.

Ei siis olisi paljon tehtävissä, vaikka niitä kumisaappaita kuinka kinttuihin vedettäisiin, kuten joku keskustelijoista taisi ratkaisuksi ehdotella.

Varsinaisen ''viisauden'' päästi jälleen kerran yksi keskustelija suustaan, kun alkoi puhua velvoitetyöstä nuorille työmarkkinatuen vastineeksi.

No, tuo velvoitetyöhän on jo olemassa eikä se koske vain nuoria, vaan myös ikääntyneitä, pitkän työuran omaavia ja koulutettujakin. Ja tuo on varmasti suurin syy huonon kohtelun ohessa siihen, että nuoria katoaa niin sankoin joukoin kaikista rekistereistä - toimittajan mukaan tällä hetkellä heitä on n. 23 000. Kuinka paljon on vanhempia rekistereistä kadonneita, se ei taida paljon ketään kiinnostaa, vaikka pitäisi.

Yhtä kaikki, jos on työtä tarjolla, täytyy olla myös työstä asianmukainen palkka. Lainaan otteen eräällä keskustelupalstalla olleesta kirjoituksesta. En laita linkkiä, koska työttömien palstoilla kirjoituksia sensuroidaan aika rankalla kädellä - lukuunottamatta tietysti työttömiä solvaavia ja väheksyviä kirjoituksia - ja lainaamani kirjoituskin häviää hyvin nopeasti, kun se näkyviin laitetaan. Isoveli siis valvoo.

[quote=x]Miksi sitten tällainen yhä lisääntyvä palkattoman työn teettäminen on sallittu ja vieläpä poliitikkojen ja viranomaisten suosiollisella myötävaikuttamisella?

Siksi, koska kun köyhältä ei voida enää mitään viedä niin varastetaan sitten vaikka työpanos.

Ja tämähän on sallittua korruptoituneessa Suomessa ja on ns. ”maan tapa”. On paljon mahdollista ja jopa erittäin todennäköistä että tuokin ”maan tapa” on saanut alkunsa jostain työnantajapiireistä jotka ovat antaneet vaalirahaa ja poliitikot ovat sitten säätäneet lain jolla nuo ihmioikeusrikokset on tehty ”laillisiksi”.[/quote]

http://www.tvy.fi/forum/viewtopic.php?t=16

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/02/31083

Kuulin radiosta tänään, että kiinnostus vapaaehtoistyöhön on vähentynyt. Mitenhän paljon tuohon on vaikuttanut se, että työttömät pakotetaan suurin joukoin palkkatyöhön, jossa palkka on 0 e. Ei varmasti tuollaisen jälkeen enää kiinnosta vapaaehtoisesti lähteä vapaaehtoistyöhön.

Holhousta vai omaa vastuuta

Koita nyt Markku hyvä saada päätettyä, pitääkö yhteiskunnan pitää huolta ihmisen kaikista tarpeista, vai ei.
Ensin peräänkuulutat yhteiskunnan vastuuta ihmisten kaikista elämänvaiheista, ja sitten jaksat jeesustella siitä, kun nämä turvautuvat viranomaisiin liian helposti.
Ja mistä ihmeestä repäiset nämä keskustelijat? Nyt oli ydinvoimaturvallisuudesta kommentoimassa joku tamperelainen politiikkatutkija, ja aiemmassa ohjelmassa oli talouden rakenteista puhumassa teatteriohjaaja! Kompetenssin puute näkyy ja kuuluu todella räikeästi, kun ennakkoluulot ja mutu korvaavat faktat!

Virhe edellisessä

Oho tulikin virhe, se tamperelainen dosentti olikin ajankohtaisessa ykkösessä. Menee nämä punakoneet sekaisin.