Skip navigation.
Home

Syyllistetäänkö sopimusrintamalla palkansaajaa?

Tässä globaalissa maailmassa tunnetaan työpaikoilla turvattomuutta ja epävarmuutta. Monikansallisen yrityksessä, jonka pääkonttori on Singaporessa eivät Yt-neuvottelut suin surminkaan suju kultaisen käytöksen oppikirjan mukaisesti. Finanssikriisin jälkkäreissä kouristelevilla markkinoilla on koko sopimusjärjestelmän toimivuus niin ja näin. Samaan aikaan paraatien juhlapuheissa skoolataan suomalaisen sopimisen hengelle.

Kun Nokia päätti sulkea Bochumin tehtaansa Saksassa ja siirtää sen tuotannon halvemman työvoiman Romaniaan, Saksassa nousi päätöksestä äänekäs vastarinta liittokansleri Angela Merkelin johdolla. Yhteiskunnan varoin rakennetun infrastuktuurin alasajo ja yli 2000 ihmisen työttömyys nosti äläkän. Nokia joutui maksamaan 200 miljoonan euron korvaukset. Miksi palkansaajien kokema epävarmuus ei kanavoidu toiminnaksi Matti Vanhasen ja porvarihallituksen Suomessa?

Nyt AKT:n lakkoilevat ahtaajat haluavat jäsenilleen muutosturvaa maahan, jossa palkansaajien irtisanominen on eurooppalaisessa verrannossa hyvin helppoa. Mediassa elinkeinoelämän edustajat, jotka ovat ahtaajien lakon takana eli toinen neuvotteleva osapuoli maalaavat pirua seinälle. Kansantalous kärsii, nousu viivästyy ja kilpailukyky ja kaikki menee persiilleen. EK pelkää, että jos se suostuu neuvottelemaan ahtaajien kanssa heille jo mahdollisesti luvatusta tai AKT:n hatusta vetäisemästä muutosturvasta tulevat muut liitot pian perässä. Osapuolilla on ristiriita siitä, mitä on sovittu ja luvattu. Tilanne on tuttu kodeista ja parisuhteesta, jossa osapuolet ovat voimakastahtoisia. Puhumattakaan perinnönjaosta sisarusten kesken. Siinä sitten Sibeliusta soittamaan ja Jylhän Kiirastulta lausumaan.

Kai jonkinlainen irtisanomissuoja tai muutosturva kuuluisi tulostavoitteisiin ja joustamisiin sitoutuvalle palkansaajalle jos tuotantoennätyksiä tahkova laitos ajetaan kuitenkin alas työtekijöiden ja paikallisen johdon tahdosta välittämättä. Työttömät palkansaajat jäävät porstuaan työttömyyseläkeputkeen pääsyä vartoamaan tai ansiosidonnaiselle joksikin aikaa. Tulotason romahdus on hyvin raju ja ravisuttaa ydinperheen voimatasapainoa. Samalla kuitenkin ylimmät johtajat pääsevät osallisiksi mahti-optiosta ja kultaisista kädenpuristuksista. Siispä Valse Triste soimaan!

Työmarkkinapolitiikassa eletään uusien vastakkainasettelujen ja poteroihin kaivautumisen aikaa. Jos yt-neuvotteluissa tehdään ohituksia niin miten mahtaa toimia paikallinen sopiminen kun neljäkirjaimista sanaa ei voi sanoa ääneen? Viime vuoden lopulla oli keskusliittojen raamineuvottelut pitkällä mutta EK pisti jääpalikan housuun ja hätäjarrun pohjaan kun media kertoi neuvottelutahdosta. Media-analyysin paikka.

Talvisodan henkeä on hehkutettu jo kuukausikaupalla eikä kyllästytä yhtään. (..hoh hoijaa. On aika sopia on aika riidellä kotirintamallakin mutta kuka edustaa ketäkin ja millä mandaatilla? Miten kuuluu suurissa ammattiliitoissa pienipalkkaisten pätkätyöntekijöiden ääni?

Kainuun aatelisen neuvottelupöydässä suomalaisen työelämän sopimuskulttuurin tilasta ja työelämän uusista vastakkainasetteluista keskustelevat EK:n työmarkkina-asiantuntija Simopekka Koivu, SAK: n päälakimies Timo Koskinen ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Vaikuttaa siltä, että

Vaikuttaa siltä, että ammattiyhdistykset voi vaatia mitä mielikuvituksellisempia asioita. Kohta varmaan poliisit menee lakkoon ja vaatii, että joka toinen päivä on oltava palkallinen vapaa. Olen sitä mieltä, että ay valtaa pitäisi rajoittaa. Ammattiyhdistykset ovat itsekkäitä. (tekstiviesti)

Kyllä AKT ahtaajien asioita

Kyllä AKT ahtaajien asioita ajaa, kuskeille pelkät perskat.. Taitaa pelätä tosissaan venäjän uusia satamia. Kohta suomessa ei ole yhtäkään tehdasta ja ahtaajaa. (tekstiviesti)

Ymmärtäisin lakossaolevia

Ymmärtäisin lakossaolevia paremmin, jos he olisivat oikeasti pienituloisia - niinkuin esim. alipalkatut, heikosti arvostetut MONET nais(parat)alat ovat. Esim. siivoojat, koulunk.avustajat ym.
Milloin Suomessa saadaan oikeasti epäoikeudenmukaisia palkkaeroja/arvostuksia oikealle tolalle? (tekstiviesti)

Vuokratyöntekijällä

Vuokratyöntekijällä minimioikeudet ja ay-liike hampaaton.Kyllä houkuttelee sairaseläke! (tekstiviesti)

Satamalakko on

Satamalakko on paperiteollisuuden hämäys työsululle, raukkamaista.
(tekstiviesti)

Ahneus ja oman edun

Ahneus ja oman edun tavoittelun sijaan tarvitaan köyhyyden poistoa ja siihen on lääke: lähimmäisen huomioiminen!
(tekstiviesti)

Olen ahtaajan

Olen ahtaajan tyttöystävä, akateemisesti koulutettu yläasteen lehtori. Ihmettelen akt:n antamia palkka-arvioita. Mieheni tienaa noin 6000 euroa kuussa. Kummallisia lisiä ahtaajilla, iltavuoro alkaa klo 15.30 mutta päättyy usein jo 19.30. kerran kuussa yksi lauantai vuoro. Ek edustaja on täysin oikeasa palkoissa. Ahtaajat ovat ahneita porvareita! (tekstiviesti)

Jos olisi tehty tupo niin

Jos olisi tehty tupo niin atk olisi rivennyt rintamasta ja tilanne olisi sama kuin nyt. (tekstiviesti)

Tekstiviestejä

Lakko -oikeus pitäisi poistaa välittömästi ja samoin optiot sekä ylisuuret palkat. Nämä tulisi lailla säätää.

Eikö palkkoja pitäisi tarkastella myös siitä käsin, että jokaisen ihmisen pitäisi saada työstä sen verran palkkaa, että pakollisten menojen jälkeen jäisi hiukan virkistykseenkin. Jääkö 1100e/kk palkasta? Tuskin! Nämä palkat epätyypillisissä työsuhteissa ovat yleisiä - ainakin pohjoisessa.

Onhan leipäjonokansan elätettävä 20 ministeriä ja 200 kansanedustajaa. Miksi ei ahtaajille rahaa?

Oswald Spengler sanoo lakkoilun olevan väkivaltaista sisällissotaa yht.kunnan hajotessa. Spengler on teoksen länsimaiden nousu ja tuho kirjoittaja. Ajankohtaistako?

Yleislakko (jonka N:liitto

Yleislakko (jonka N:liitto määräsi lopetettavaksi Hertta Kuusisen suulla) v. 1956 alkoi heti, kun Kekkonen oli nimitetty presidentin virkaan. Satamalakko haisee myös poliittiselta, Kuka on lakon arkkitehti ja taustapiru? (tekstiviesti)

Ammattiliitoille samanlaiset

Ammattiliitoille samanlaiset kartellisäännöt, kuin yrityksillä on. (tekstiviesti)

Lakkoilusta ja voimankäytöstä

Mitä Spengleriin tulee, onko Kreikan tie Suomen tie?
Siellä ollaan vähän pidemmällä jo, mutta perässä mennään,
velaksi eletään, veroja alennetaan, rikkaat rikastuvat,
köyhät köyhtyvät. VT:n profeetta Aamos erittäin relevantti
nyt. Lukaiskaapas, jollette saa kulttuurihistorioitsija
Spengleriä käsiinne. Ahneus määrittää kulttuuria kaikilla
tasoilla. Vinoutunut pankkisysteemi, setelipainot,
super-hyperinflaatio tulossa kultakannasta luopumisen
seurauksena ja kirjanpitorikkeet, taseiden kaunistelu,
omanvoitonpyynti, toisten kustannuksella hyötyminen, siinä
päivän sana. Rehellistä työtä pidetään typeränä, pitäisi
kaikkien keinottelemalla rikastua ja asuntoa vaihtamalla,
siitä seuraa kupla, jossa heikoimmat kärsivät.
Lakkoilua käyttävät vahvat ryhmät, joilla on joukkovoimaa,
vanhainkotien asukkien alkeellisista ihmisoikeuksista
ei välitetä. Köyhät eläkeläiset eivät voi lakkoilla,
eivät pätkätyöläiset jne pienipalkkaiset naiset. jonkinlainen perustulo olisi oikeudenmukaisempi kuin
isotuloisten tulojen kasvattaminen ja kultaiset kädenpuristukset sunmuut johajienoptiot, ja avustukset
niille, jotka pärjäävät ilmankin.

Ahtaajat saa minun

Ahtaajat saa minun (1500€/kk) puolestani ansaita niin paljon kuin onnistuvat irti saamaan, rahahan ei ole pois "yhteisestä pussista" vaan satamakapitalistin taskusta, ja sinne se jääkin, jolleivät ahtaajat sitä sieltä pois ota. Pakko jonkun on riistäjää verottaa, kun hallituksen linja on vain verojen alentaminen.

On tietenkin väärin, että toisilla sektoreilla tämä "verotusmahdollisuus" on parempi kuin toisilla, mutta vallitsevan järjestelmän oloissa asia ei korjaannu sillä, että ahtaajat (tai muut) jättävät rahat työnantajiensa taskuun..

Näemmä fasistejakin on liikkeellä, kun eräs edellisistä kirjoittajista näkyy kannattavan lakko-oikeuden "ja optioiden ja ylisuurien palkkojen" poistoa.. jälkimmäinen on kai sitä "tasapuolisuutta" varmaan, mutta se vaan ei millään tavoin koske siihen, että työpaikalla säilyy omistajan diktatuuri..

En ymmärrä Heikkisen asennetta kateuteen

Meidän kansantaloutemme on sen verran tasa-arvoinen, että jonkun palkansaajaryhmän kohtuuton palkka on muilta pois. Tasa-arvoajattelun kannalta on myös mielivaltaista ajatella että joku ammattiryhmä saisi kiristää kohtuuttomia etuja.

SAK:n edustaja on väärässä kun puolustaa menneitä tupoja matapalkkaisten edulla: SAK ei ole de facto ajanut matalapalkka-asiaa kuin kosmeettisin nais- ja matalapalkkaerin, jotka ovat olleet merkityksettömiä muuten kuin johdon propagandan kannalta.

Itse kannatan reilua tupoa, missä sovitaan ensi sijassa ansiotasoista solidaarisuuden hengessä, tulojen sopiminen paikallisesti tai liittokohtaisesti johtaa inflatoriseen ja epäsolidaariseen kehitykseen mikä pitkän päälle vie oloissamme talouden kustannuskriisiin.