Skip navigation.
Home

Onko meidän uskonto parempi kuin teidän?

(YLE Radio 1 ti 27.5.2008 klo 9.06-10.00)

Suorassa lähetyksessä esiintyi ongelma, minkä vuoksi osa Pekka Yrjänä Hiltusen haastattelusta jäi valitettavasti kuulumatta. Oheisessa nettiaudiossa tämäkin osuus on mukana.

Markku Heikkinen kysyy tällä kertaa, kuinka eri uskonnot käyvät vuoropuhelua Suomessa.

Rauhan ja yhteiskuntasovun kannalta olisi tärkeää, että eri uskontojen ja kirkkojen kesken toimisi rauhanomainen dialogi ja rinnakkaiselo moniarvoistuvassa Suomessa ja Euroopassa.

Viimeistään 11.9.2001 traagiset tapahtumat New Yorkissa panivat ajattelemaan uskontojen välisiä valtasuheita, vaikka kysymys politikan, vallan ja uskonnon suhteista on silti ikiaikainen.

Mitäpä sitten isojen poikien sotaretkiin ja hegemoniataisteluihin on sanomista tänään ruohonjuuritason ihmisillä - heidän jotka kohtaavat elämässään monien kulttuureiden ja uskontojen edustajia naapureina, työkavereina, rakastettuina?

On valittavissa rakkauden tai vihan tie.

On mahdollisuus kunnioittaa erilaisuutta ja moninaisuutta, tai rakentaa esteitä ja rajamuureja, vahvistaa vastakkainasettelua ja varustelua.

Markku Heikkinen on valinnut keskustelukumppaneikseen suoraan lähetykseen kolme kansalaista, jotka haluavat edistää eri uskontojen välistä vuoropuhelua, dialogia meillä ja maailmassa.

Anas Hajjar toimii Suomen Islamilainen Neuvosto (SINE) ry: n hallituksen puheenjohtajana, Marja-Liisa Laihia on Kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri ja Heidi Rautionmaa, joka luo arjen vuoropuhelua eri uskontojen välille.

Uskonnot kehityksen tulppana

Uskonnot ovat suurin este ihmislajin kulttuurisen kehityksen kannalta. Suurimmalla osalla väkivallan, syrjinnän, terrorismin, sotien ym. ym... taustalla on uskonnolliset ristiriidat. Kuvaavaa on kuinka suurena saavutuksena ohjelmankin vieraat pitivät sitä, jos eri uskontojen edustajat on joskus saatu rauhanomaiseen dialogiin keskenään.

T. Ateisti Heikkine

Jälleen pohdiskellaan uskontoja.

Selvästi tomittaja on itse etsijän paikalla, kun käsittelee niin ahkerasti tätä aihetta. Viime ohjelmassa ateisti löysi Jumalan. 2 Aik.kir. 15:2, Jos ihminen vilpittömästi haluaa löytää Jumalan ja uskon, Herra antaa löytää itsensä. Saa vaikutelman - etsii, etsii, mutta ei soisi löytävänsä.

Löytänyt

uskontojen takana on henkimaailma

Jokaisen vakavasti otettavan uskonnon takana on aina henkimaailma.Jos tätä ei ole sisäisesti kokenut ja ymmärtänyt, on naivia yrittää istuttaa maailman uskontoja sievästi ja sopuisasti yhteen piiriin.
Inhimillisellä tasolla, lähimmäisen rakkautta toteuttaen,
voidaan hyvinkin saavuttaa rauhaa rakentavia tuloksia,mutta
silloin ei kuitenkaan tiedetä mitä kunkin uskonnon sisäisissä maailmoissa tapahtuu.Älkää antako huijata itseänne.
Uskonnot eivät ole pelkästään tapakulttuuria, vaan myös todellisen ( usein pahan) henkimaailman "kaunisteltua"
vaikutusta maailmassamme.
Ohjelmassa esiintyneen uskontofriikin(?)selitykset olivat kyllä liikuttavia,mutta kuten sanoin,naiveja.Ehkäpä ne edustivat käynnissä olevaa globaalia kehitystä:yksi maailma, yksi "kieli", yksi uskonto (eli markkinataloutta).

Samaa kehää...

Olen samaa mieltä, toimittajan aihevalikoimat pyörivät kovasti oman elämänarvojen etsimisen ympärillä. Kuulija joutuu ikäänkuin seuraamaan prosessia - kiusallista.

Toivottavasti saamme syksyllä tähän ohjelmapaikkaan uutta näkemystä. Maailma on aiheita täynnä, nyt pyöritään vain vähän muuntuvilla otsakkeilla kovin samankaltaisten teemojen parissa. Siitä toisesta lempiteemasta Eija Irene onkin jo aiemmin rankasti tänne mieltään purkanut.

Minun mielestäni se juuri

Minun mielestäni se juuri on ohjelmassa kiinnostavaa, että toimittaja on itse läsnä etsimässä vastauksia asioihin, jotka meitä askarruttavat. Toimittajan henkilökohtaisuus on tässä hyvä ja hienoa, ulkokultainen kiilto on kaukana.

Pidän kovasti tästä ohjelmasta.

ulkokultaisuus - objektiivisuus - sisäsiittoisuus

Kiitos palautteista. Tää kommunikaatiohan kantaa hyvää hedelmää vaikkei jokainen suora lähetys aivan perillä olisikaan.

Nyt puhutaan asiaa eikä aidan seipäästä.
Missä maailmassa oikein olemme ja mitä kieltä me puhumme?
Onko maailmamme yksi ja korvamme kaksi?
Kuulemmeko sitä mitä haluamme ja toivomme, oman maailmakuvammme tai horisontin läpi?
Tämä on mielenkiintoista.
Keitä ovat me ja keitä nuo muut?

Kun etsintä ja kysyminen lakkaa, elämä sakkaa.
Miltähän tuntuu olla elossa ja perillä?

Olen ilahtunut nimettömien palautteesta:)

Markku Heikkinen

Voisiko uskontoa luokittaa

Voisiko uskontoa luokittaa näkemyksellä tulevaisuudesta: kaikki pelastuvat, (henkivalloista, kuolleista tai elävistä) x% pelastuu, Jeesukseen uskovat pelastuvat, y:ismi pelastaa, kaikki tuhoutuvat jne. ? Johtaako näkemys tulevaisuudesta erilaiseen käytökseen nykyisyydessä eli mitä halutaan ?

Kiitos jälleen

Kiitos jälleen mielenkiintoisesta keskustelusta. Hienoa, että jos missaa varsinaisen ohjelman, se on kuunneltavissä jälkikäteenkin.

Minusta toimittajan omakohtainen ote ohjelmaan on nimenomaan mielenkiintoinen pointti, vaikka pidän aihevalintoja muutenkin mielenkiintoisina.

Kaikkien meidän pitäisi olla etsijän paikalla. Niidenkin, jotka luulevat jo löytäneensä jotain. Jos etsintä lakkaa, jotain oleellista katoaa.

Itse olen löytänyt uskon kristittyjen Jumalaan. Se ei estä etsimästä edelleen. Vaikka olenkin uskossani lujalla pohjalla, niin etsijän paikalla koen silti edelleen olevani.

Uskoni ei estä minua olemaan kiinnostunut myös muista uskonnoista, ei vähiten siksi, että olen ollut kibbutsilla vapaaehtoistyössä. Israel tuntui toiselta kotimaalta heti, kun sen maaperälle astuin.

Ohjelmassa oli varsin sovinnollinen islamin edustaja. Itse suhtaudun varauksella siihen, että maahanmuuttajien joukossa on niin suuri määrä islamin uskoisia. Tulee mieleeni lukemani, jonka mukaan erään saksalaisen tutkijan näkemys on, että 20 vuoden kuluessa Saksassa on voimassa sharia. No, näkee ken elää.

Exkajaanilaisena nuoruuteni kasvuympäristö oli vieläkin auvoisempi kuin mitä toimittajalla, sillä olen lähtenyt Kajaanista ennen kuin toimittaja on syntynyt. Ei ollut vielä tv:stä tietoakaan, joten elämä oli helppoa ja rauhaisaa.

Nyt Helsingissä asuessani joudun tekemisiin monien kulttuurien edustajien kanssa jo kotitalossani. Täytyy sanoa, että ihokarvat nousee pystyyn ja koen loukkaavana, kun näen hunnutettuja lapsia ja mustiin, vain silmät paljastaviin pukeutuneita naisia. Tai kun kohtaan musliminuoren, joka suhtautuu minuun vähättelevästi siksi, että olen nainen ja vielä kristitty.

Exkajaanilainen

Nimettömät palautteet

Kieli poskessa taisi olla "ilahtuneisuutesi nimettömien palautteesta".
Vaan kerropa miksi tämä keskustelupalsta on tehty tällaiseksi, että on kenttä otsikolle ja viestille - MUTTA EI KIRJOITTAJAN NIMELLE.
Toisekseen näistä viestiketjuista ei näe kuka on vastannut kenellekin. Viestipuun rakenne pitäsi näkyä.

Parannusta kiitos, jatketaan sitten molemminpuolista irvistelyä :)

Onko ateismin,

Onko ateismin, tieteellisenajattelun, talousteorian yms. vuoksi käyty sotia eli voiko niitä verrata uskontoihin ? Miten evoluutio toimii ajattomuudessa eli voisiko Jumala olla ja luoda ajattomuudessa ?