Skip navigation.
Home

Vasen - yks - kaks!

Markku Heikkinen mittailee vieraidensa kanssa vasemmistopuolueiden ja nuoren vasemmistopolitiikan mahdollisuuksia Suomessa.

Tilanne ei ole kovin yksinkertainen, sillä poliittinen aloite on tällä hetkellä aivan toisaalla.

Kokoomus on brändännyt itsensä ajan biitin ytimeen. On ollut työväen presidenttiä, Korva-kahviloita ja nyt tehdään Toivon talkoita keräämällä mm. pari tuntia roskia.

Nuoret urhot, Katainen ja Stubb ovat poliittisen julkisuuden keskiössä.

Vasemmisto yrittää sitkeästi vastata mielikuvamainontaan asiallisella argumentoinnilla. Puhe kansainvälisen talouden uhista ja mahdollisuuksista johtaa tällä hetkellä n. 30 prosentin kannatukseen suomalaisessa politiikassa.

Itse puolueetkin ovat muuttuneet. Niistä on tullut vaaliorganisaatioita, jotka tähtäävät vaalivoittoihin. Politiikkaa tehdään Suomessa kerran neljässä vuodessa - hallitusohjelmaa kirjoitettaessa.

Politiikka tapahtuu eduskuntaryhmissä ja valtion virkamiehet lyövät tahtia. Sailas ja kumppanit lyövät valtiontalouden kehykset pöytään - väliäkö sillä kuka vuorollaan hallituksessa istuu?

Vapun alla Markku Heikkisen seurassa kaksi vasemmiston nuorta politiikkoa, Vasemmistoliiton Laura Tuominen ja Sosiaalidemokraattien Lauri Holappa yrittävät ottaa mittaa Kokoomuksen nuoresta toivosta Tuomas Nurmelasta.

Mikä ihmeen uusliberalismi?

Vasemmisto pelottolee uusliberalismin möröllä joka käänteessä. Mutta yhteiskunnassa, jossa noin puolet bruttokansantuotteesta syntyy julkisen sektorin kautta ja veroaste on melkein 50 prosenttia, on absurdia väittää, että maassa harjoitettaisiin politiikka, joka pyrkii romuttamaan hyvinvointivaltion. Tälle sumutukselle vasemmisto on antanut nimen "uusliberalismi", joka on kätevä sana käyttää, koska ei kuulija eikä varsinkaan puhuja ymmärrä mistä puhutaan.

Onko tämä sitä "asiallista argumentointia", joka toimittaja Heikkisen mielstä kuvaa vasemmiston politiikkaa?

Terve HEIKKIJUHANI,Hmmm...

Terve HEIKKIJUHANI,

Hmmm... kenenköhän veroaste on 50%?
Ainakin lääkärit, joilla jonkin tutkimuksen mukaan ei ole enää empatiakykyä ( sehän tekisi lääkärin työstä hyvin vaativan mitä se tietysto on jo muutenkin) pyörittävät tulojaan pääomatuloina yksityisissä firmoissa ja väistelevät veroja...juristitkin tekevät samoin joissain yrityksissä.

Joka tapauksessa. Yrittäminen on tärkeää. Kaikkien.

Vain verotuksen kautta voidaan turvata julkiset palvelut, jotka tutkimusten mukaan ovat turvanneet Suomen kilpailukykyä, ja jotka voivat tarjota hyviä palveluita koulutusta, terveydenhoitoa, perusinfrastruktuurin ylläpitoa jne. edullisestikin. Nämä ovat ideologisia valintoja. Onko systeemin muuttaminen viisasta, jos se voi tuottaa kilpailukykyä ja hyvinvointia, miten ne sitten määritelläänkään?

Jos kuuntelet ohjelman helmikuulta, jossa mm. Patomäki oli keskustelemassa tilaaja-tuottaja- mallin toimivuudesta yliopistomaailmassa niin uusliberalismi- käsite voi saada lisävaloa.

HYVÄÄ WAPPUA KAIKILLE!!!

Markku Heikkinen

En ole Heikki ollenkaan

Kun tuloveroa on alennettu tässä kai jo yli viidentoista vuoden ajan, tavaroiden ym kulutuksen verotus ei ole hävinnyt mihinkään, ja se ei ole progressiivinen vaan tasavero.
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että Suomella ei olisi varaa tuhota kaikkea sitä, mitä verotuksen varoin olemme saaneet aikaan, juuri mainitsemasi koulutus ja terveydenhoito ym. Terveydenhoidossa tuo hyvinvointi taitaa olla vain muisto, joudun itsekin kustantamaan itselleni leikkauksen jota saisin julkisessa terveydenhoidossa odottaa kohtuuttoman kauan.
Suomi on saanut mainetta juuri tasa-arvoisena maana, mm. koulutus ja terveydenhoito ovat luoneet osaltaan tätä tasa-arvoa, mutta kokoomus ilmeisesti häpeää tätä suunnattomasti, kun se haluaa tuhota myös koulutuksen.

Kokoomuksen mainoksissa viime eduskuntavaaleissa oli "korva-kampanja". Minulle siitä tuli (tahattoman?) koominen vaikutelma: mua kuunnellaan, sillä seinilläkin korvat on... Eli salakuuntelu.
Sopii hyvin kokoomuksen nostalgia-aiheiseen aatevalikoimaan, viittaa suoraan kolkytluvulle.
Orvokki Tanttu

Kuuntele miten?

Jos kuuntelet ohjelman helmikuulta, jossa mm. Patomäki oli keskustelemassa ..."

Voisihan tuota harkita, jos tietäisi miten.

En tiedä, mihin lainkohtaan, tekijänoikeuskysymykseen, laskelmointiin tai laiskuuteen perustuu se typeryys, että YLE:n ohjelmia ei voi kuunnella kuin noin kuukauden lähetyspäivästä, jonka jälkeen ne katoavat verkosta.

Mukava olisi, jos ne ohjelmantekijät, jotka haluavat pitää ohjelmansa arkistoituina lupamaksun maksaneiden kuunnella nousisivat kapinaan ja vaatisivat muutosta. Olisihan se sankariteko, jos saisi ne tuhannet tunnit hyvää radio-ohjelmaa verkkoon vähän kuin kirjat kirjastoon. Markku Heikkinen, myöhempäin aikain Helle Kannila ;-)

Ohjelmasta sen verran, että josko kannattaisi kuitenkin antaa vieraidensa puhua loppuun puhumatta itse arrogantisti päälle? Eikä antaisi oman maailmankuvansa paistaa niin ilmiselvästi läpi, että kuuntelija tuntee välillä myötähäpeää, kun isännän on naureskeltava toisten vakaumukselle tyyliin "kuka nyt oikeasti kertoisi Kokoomukselle yhteiskunnallisista epäkohdista"? Kokoomus on kunniakas kansanliike, kaikki hyvä ei ole vasemmalla.

Muuten käsitykseni ohjelmasta on parantumaan päin. Muutaman jakson kuunneltuaan alkaa ymmärtää, että kyllä sieltä hiukan jäsentymättömän oloisen haahuilun takaa pilkistää ihan virkistävä näkemys.

Itse kyllä olen aika varma, että asiat ovat edelleen menossa kohtuullista vauhtia parempaan päin. Vaurastuva Suomi pystyy maksamaan yhä suurempia summia hyvinvointivaltion tarpeisiin - tosin rahoille saatava vastine ei kasva talouden lainalaisuuksista eli palvelujen, erityisesti julkisten palvelujen, hitaasta tuottavuuskasvusta johtuen samaa vauhtia. Työttömyys, ehkä pahin onnellisuuden este, on poistunut siinä mielessä, että jokainen pääsee töihin jos haluaa ja kykenee. Pahasti huono-osaisillakin on olot selvästi paremmin kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Viinakaan ei maistu nuoremmalle polvelle kuin ennen; nyt vappunakaan taidettu saada yhtään ketään puukotettua.

Ilman paria hälyttävää ympäristöuhkaa nukkuisin yöni hyvin. Toivottavasti ihmiskunnalla on älliä torjua ne -- mikä, muuten, käsittääkseni onnistuu vain lisäämällä kulutusta ei vähentämällä sitä, but let's not go there, sano meiän mummo, kun pornoluolan näki ...

kiitosta ja paatosta

Tervehdys,

kiitos ansiokkaasta kirjoituksestasi.

Radiotyöhän on roolityötä. Haahuilua on minun vaikea välttää mutta voin yrittää. Tämähän on puhe-ohjelma. Mutta tosi kiva kuulla jos valöon pilkahdus loistaa heinäsuovasta.

Kokoomus on ansiokas kansanliike kuten muutkin puolueemme.

Joo, eipä ollut tammikuun lopun ohjelma enää kuunneltavissa. En tiedä miksi näin on. Kysyn asiaa YLEmmiltä.

28.1 jutun juoni meni näin

"Julkishallinnossa ja yksityisissä organisaatioissa on parina viime vuosikymmenenenä sovellettu yritysmaailman oppeja.

Uuden julkisjohtamisen oppi pohjaa yksityisten markkinoiden ihailuun. Julkista sektoria yksityistetään ja ulkoistetaan. Yliopistoissa tehottomuudesta rangaistaan ja menestyksellisiä yksiköitä palkitaan.

Tänään Markku Heikkinen vieraineen kysyy, tehostaako markkinoiden matkiminen kunnan palveluja ja yliopiston toimintaa? Vai ovatko managerialismi ja kilpailuttaminen lopulta uhka kunnalliselle demokratialle ja tutkimuksen vapaudelle?

Markku Heikkisen seurassa ti 29.1 klo 09.06 uutta ja uljasta julkisjohtamisen ideologiaa ruotivat professorit Markku Temmes ja Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta, Jyväskylän kehitysjohtaja Sakari Möttönen sekä projektijohtaja Jaakko Kuusela Valtiovarainministeriöstä."

ps. UIMASTADION AVATAAN TÄNÄÄN: JIPPII!

Markku Heikkinen