Skip navigation.
Home

Jälkkärit

Olen aikamme rattaanpyörän syrjässä. Mutta olenko ainoa jolle työelämän vaativuustasoluokitukset, suoriutumispisteytykset ja kehyskeskustelut tuottavat vierauden kokemuksen. Ainoa, jolle päivämme uutisähkyn terminologia kilpailukykyineen, tuloskuntoineen, huoltosuhteineen, julkisen talouden kestävyysvajeineen ja kestävyystrategioineen tuottaa voimattomuuden tunteen. Aivan kuin elämän mieli ja arvoitus olisi lakannut olemasta finanssikriisin jälkeisessä maailmassa. Minun elämäni osa on olla tuloskuntoisuus osatekijä vailla poliittista äänivaltaa.

Tommi Melenderin Kunnian miehet -romaanissa sijoitusyhtiön salkunhoitaja Heikki Laiho, joka ei halua muistaa lapsuutensa lähiötä ja on yhteiskunnallinen nousukas sanoo:”markkinatalous on julmaa ja kaunista, koska siinä julmat ja kauniit voittavat". Varmaankin on niin, kuten Laiho todistaa, että ihminen. joka häpeää katsoa peiliin ei menesty rahoitusalalla. Ilmakos työpaikan kahvijonossa palkansaajat piilottelevat raateluhampaitaan tervehtiessään esimiehiään. Varmasti työurat pitenevät tässä kulttuurissa. Huraa!

Pörssissä pelataan odotusarvoilla, ja kuulostellaan mihin kannattaisi sijoittaa juuri nyt jotta sijoituksen arvo nousisi. Sitten vikkelin tai häikäilemättömin viheltää pelin poikki ja myy sijoitussalkkunsa ja iso joukko sijoituksen saalistajista jää nuolemaan näppejään. On se kumma. Suuri osa maailmantalouden varallisuudesta voi rakentua arvostuksiin, joilla ei ole mitään tekemistä reaalitodellisuuden kanssa. Onko tämä totta vai fiktiota? Elvytyksestä viis, voi kaksoiswee siis olla jo täällä.

Luin, että osakemarkkinoiden pitkän ajan tuotto-odotus on yhtä kuin talouden reaalikasvu plus infaaltio plus osingot. Auts. En ehkä hiffaa... sitten jalkani eivät enää kosketa maata. Nousen odotusarvona korkeuksiin kuin lapselta karannut vappupallo. Terveisiä anomiasta, vierauden ja arvottomuuden tilassa, josta Emile Durkheim kirjoitti aika päiviä sitten.

Finanssikriisissä pankit pelastettiin kansalaisten rahoittamilla tukipaketeilla. Vastuullisessa markkinataloudessa voitot yksityistettiin ja riskit sosialisoitiin. Toista miljardia euroa suomalaistakin rahaa on siirtynyt hiljaisuudessa veroparatiiseihin. Toisaalla huhuillaan, että Suomesta olisi tulossa veroparatiisi.
Toisaalla tahkotaan, että markkinoiden valvontaa ja ennustettavuutta voidaan lisätä. Vasemmisto on esittänyt EU:ssa markkinoita koskevia hallitustenvälisiä lakeja ja globaalia finanssitransaktioveroa, joka toimisi velkakirjoihin, osakkeisiin, valuuttoihin ja johdannaisiin. Luin, että 0,05 prosentin globaalilla finanssitransaktioverolla voitaisiin kerätä summa, jolla poistettaisiin äärimmäinen köyhyys maailmasta. Suomen pörssistäkin irtoaisi satoja miljoonia pantavaksi vanhusten huoltoon, koulutukseen ja terveyteen jos politiikassa niin tehdään.

Finanssikriisi osoitti sen että markkinat eivät pysty itse itseään korjaamaan. Taloustieteen liberalistiset tutkimusperinteet näyttivät toimimattomuutensa. Talous on politiikkaa vaikka vasemmisto uusliberalismin imussa lakkasikin vuosikymmeneksi niin ajattelemasta. Olisiko minussa miestä kapitalistisen pääoman solipsis-spekulatiiviseen tanssiin?

Kainuun aatelisen seurassa otetaan selvää perusasioista. Finanssikriisin jälkeistä markkinataloutta ja ihmisyyttä päivitettävät Tom Liljeström, toimitusjohtaja Tapiola Varainhoito Oy:stä, Kimmo Kiljunen, kansanedustaja sekä Esa Leskinen, ohjaaja.

Ohjelman alkupuolella odotan kuuntelijoilta teksiviesteja siitä, miten tavallinen tallaja puolustaa elämänsä arvoa globaalitaloudessa? Sortuvatko heikot Suomen siunatuilla markkinoilla?

Selviän,kun en ota velkaa

Selviän,kun en ota velkaa ja käyn ajottain hiljentymässä luostareissa.Iloista kevättä kaikille! (tekstiviesti)

Miksi elätellään

Miksi elätellään utopistista haavetta siitä, että maailmasta saataisiin täysin riskitön paikka? Nämä pahat markkinat pelottaisivat vähemmän, kun ihmiset olisivat aikuisia ja ottaisivat oman elämänsä paremmin haltuun.
(tekstiviesti)

Kokiessaan voimattomuutta

Kokiessaan voimattomuutta markkinataloudessa kansalainen voi muistella reaalisosialismin upeita aikaansaannoksia, huokaista helpotuksesta ja nostaa leuan rinnasta! (tekstiviesti)

Jumalatonta menoa,että

Jumalatonta menoa,että edelleen jaetaan käsittämättömiä rahakasoja yhdelle ihmiselle - Ollila, Lilius, Wahlroos ym. Onko kellään moraalia! (tekstiviesti)

Jätä virrenveisuut

Jätä virrenveisuut väliin, Jumala ei pyöritä sijoitusmarkkinoita. Vai pitäisikö? Raha on kaiken pahan alku ja juuri! (tekstiviesti)

Jos esim. aikanaan

Jos esim. aikanaan Fortumilta olis poistettu kaikki tavan työntekijät niin mistähän Lilius olis saanut optio rahansa?
(tekstiviesti)

Pienimmät eläkkeet tulisi

Pienimmät eläkkeet tulisi nostaa ihmisarvon mukaisiksi, jos eläkeläinen kokee olevansa arvokas, hän pysyy terveempänä. Jokainen - eläkeläinenkin - tarvitsee virkistymistä. Ja siihen tarvitaan vähän rahaa. Terveisiä köyhästä pohjolasta!
(tekstiviesti)

Odotan hyviä pitkäaikaisia

Odotan hyviä pitkäaikaisia sijoitusohjeita, mistä? eläkeläinen 40-työvuoden jälkeen (tekstiviesti)

Pienimmät eläkkeet tulisi

Pienimmät eläkkeet tulisi nostaa ihmisarvon mukaisiksi, jos eläkeläinen kokee olevansa arvokas, hän pysyy terveempänä. Jokainen - eläkeläinenkin - tarvitsee virkistymistä. Ja siihen tarvitaan vähän rahaa. Terveisiä köyhästä pohjolasta!
(tekstiviesti)

Odotan hyviä pitkäaikaisia

Odotan hyviä pitkäaikaisia sijoitusohjeita, mistä? eläkeläinen 40-työvuoden jälkeen (tekstiviesti)

Kuinka johtajat, jotka

Kuinka johtajat, jotka eivät osaa edes laskea tai eivät tiedä omaa palkkaansa, voisivat hoitaa kansantaloutta? Raha on nykyajan kultainen vasikka! (tekstiviesti)

Toivon epätoivoisesti,

Toivon epätoivoisesti, että teema yhteiskunnassa olisi ihminen ja elämä eikä pelkkä raha – miljardit, joita luetellaan jatkuvasti ja jotka eivät näy missään. Elämälle vierasta. (tekstiviesti)

Perjantaina Ylen uutisissa:

Perjantaina Ylen uutisissa: ahtaajien lakossa sopimus ja eduskunnalle esitys perhe- päivähoitajien työajoista. Arvostukset: tavara kontra ihmislapsi !! (tekstiviesti)

Pörssivero saadaan heti,

Pörssivero saadaan heti, kun SDP vaihtuu SKDL:ksi taikka mieluummin SKP:ksi tai vaikka vaan Sosiaali-ja kapitaalisolidaaridemokraattiseksi kansanliikkeeksi (tekstiviesti)

Miten te siellä

Miten te siellä lopettaisitte yhä pidemmät, häpeälliset leipäjonomme? (tekstiviesti)

Tällainen löysäilyyn

Tällainen löysäilyyn perustuva pohjoismainen satumaa on tullut tiensä päähän, mutta sitä ei rohjeta tunnustaa. (tekstiviesti)

Kysyppä siltä varainhoitajalta...

...onko hän koskaan hoitanut varoja huonosti? Onko hän koskaan neuvonut asiakasta väärin? Onko hän silloin joutunut vastuuseen vääristä päätöksistä? Ei varmasti. Toisten rahoilla on turvallista pelata ja rikastua provisioilla,

Kun ei ole valtaa vain 50

Kun ei ole valtaa vain 50 kansanedustajaa ja kaikki avustajat pois. Terv. eläkeläinen (tekstiviesti)

EDUSKUNTA ON 3 VUODEN AJAN

EDUSKUNTA ON 3 VUODEN AJAN säätänyt yli 1000 kapitalistista lakia. Rahaa kansanedustajat jakavat niiden mukaan. Suuryritykset ja turveparonit saavatlaillisesti kaiken! Ja suomineidon saappaat ovat uponneet suohon ja jalat ovat jo mädät! Suomi on jo pahoinvointivaltio. (tekstiviesti)

Me eläkeläiset kuulumme

Me eläkeläiset kuulumme siihen joukkoon, jotka ovat liikolaisia tässä hyvinvointi-Suomessa: Kulutamme verorahoja, joita tarvittais tärkeämpään! Eläkeläinen, 520e/kk (tekstiviesti)

kysyn,mikä maa ottaisi

kysyn,mikä maa ottaisi hoiviinsa ja tarjoaisi turvapaikan SUOMALAISELLE mielipiteensä vuoksi vainotulle? (tekstiviesti)

Eläkeläiset, jotka

Eläkeläiset, jotka elävät yksin ovat lainsuojattomia,kaikki viedään. (tekstiviesti)

Lisää perehtymistä asiaan, se auttaa

Jos ei ymmärrä sitä, miksi julkisten osakeyhtiöiden omistus ja arvonmääritys on järkevää hoitaa osakkeilla joita voidaan vapaasti ostaa ja myydä pörssissä, kannattaisi ensin pyrkiä ottamaan asioista selvää ennen kuin tekee siitä pelkän kateusperustaisen kolumnin ja keskustelun.

Oikeudenmukaisuutta etuisuuksiin

Miksi Sata-komitea ja poliitikot eivät halua yhden luukun periaatetta sosiaalietuisuuksiin ? Ilmeisesti siksi, että rahaa säästyy kun vanhukset, köyhät ym. etuisuuksiin oikeutetut eivät OSAA, JAKSA tai KEHTAA hakea heille kuuluvaa tukea.
Pakolaisilla ja turvapaikanhakijoilla on kädestä pitäen ohjaajat ja avustava henkilökunata neuvomassa heille kuuluvia "oikeuksia"...Suomalaisille ei tarjota tätä apua. Päinvastoin heitä yritetään estää saamasta heille kuuluvia oikeuksia... Heidän on huomattavasti vaikeampi saada mm. harkinnanvaraista sosiaalitukea kuin esim. pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden.
Muistettakoon vain että Suomessa on 60 000 omaishoitajaa ja heistä vain 38 000 saa jonkinlaista korvausta.
Itse en tarvitse mitään, mutten hyväksy turvapaikanhakijoiden hyysäämistä suomalaisten jäädessä vaille oikeuksiaan.
Paljonko Kimmo Kiljusen mainitsema Suomen 10%:n pakolaisväestö saa valtion verorahoja etuisuuksina. Kiljunen kertokoon meille faktat.

Uusliberalistin virsi

Pörssi on minun paimeneni,
ei minulta mitään puutu.
veroparatiisiin "hän" vie minut lepäämään;
virvoittavien rahavirtojen tykö "hän" minut johdattaa.
"Hän" kirvoittaa minun nieluni.
"Hän" ohjaa minut ääri-oikeistolaiselle tielle nimensä tähden.
Vaikka minä vaeltaisin työttömien laaksossa,
en minä pelkäisi pitää rahaa,
sillä "sinä" olet minun kanssani;
sinun vitsasi ja sauvasi köyhiä lohduttakoon.
"Sinä" valmistat minulle pöydän minun vihollisteni piikkiin.
"Sinä" voitelet minun arvopaperini ökyllä;
minun osakesalkkuni on ylitsevuotavainen.
Pula, syvyys ja apeus seuraavat työläisiä kaiken heidän elinaikansa;
mutta MINÄ saan asua Pörssissä aina ikuisuuteen saakka.

E.K.

Masentavan tasoinen keskustelu

Suomen hyvinvointivaltio paisuu kuin pullataikina, mutta kun toinen derivaatta jossain kohdassa hieman pienenee, katsoo teatterimies meidän siirtyneen Friedmanilaiseen talouteen (on lukenut Naomia!) koska dramatiikka edellyttää kurjistumisen teoriaa. Tämä kurjuuden profetia on yksi fasismin siemen.

Kiljunen vertaa varainsiirtoveroa arvonlisäveroon, mutta varoja siirrettäessä ei synny uutta arvoa, mitä voisi verottaa paitsi mahdollinen voitto, jota kyllä jo verotetaan.

Juuri demarikansanedustajat ovat olleet hyväksymässä hallintarekisteriä sekä muita pankkilobbareiden syöttämiä asioita, joita heidän ei olisi pitänyt niellä vastuullisina päättäjinä.

Markkinatalous toimii kuin unelma lukuunottamatta suurten pankkien järjestämiä eksoottisia transaktiota instrumenteilla joita ei tarvita. Tämän lisäksi pankeissa loisii Liljeströmin kaltaisia varainhoitajia, jotka eivät pysty tuomaan asiakkailleen minkäänlaista todellista lisäarvoa.

Samanlaisia varainhoitajia ovat demokraattiset hallitukset, jotka brittihallituksen tavoin toivovat pankkijärjestelmän tekevän ihmisten puolesta sen työn mikä on kumminkin tehtävä ellei tahdo intialaisten sitä tekevän. Tai jos on niin solidaarinen, että toivoo hyvää intialaisille ei pidä valittaa oman maitotilin hupenemista.