Skip navigation.
Home

Vihreää hegemoniaa

KESKUSTELIJOINA Ville Rantanen, uuden Vihreän puolueen aktiivi,
Jarna Pasanen, Maan ystävät ry:n aktiivi ja tutkija,
Kaj Bärlund, entinen ympäristöministeri ja YK:n Euroopan talouskomission
ECE:n ympäristö- ja asuntoasiain entinen johtaja.
PUHELIMESSA Jyrki Kasvi, Vihreiden kansanedustaja

Kesän korvalla joka nurkka vihertää. On värikarttamainoksia lehdissä ja mediatempauksia puoluekokousten yhteydessä. Kylläpä oli sööttejä ne vihreäsävyiset polkupyöräkypärät tv-uutisten kuvissa. Hellanlettas! Nyt itseironian jalon taidon taitavan puolue kannattaisi kirmata puoluekokouksessaan pyörillä varustetuilla potkureilla. Se olisi todellinen neljän vuodenajan tykki! Sitten voisi nauraa paskaset naurut puolueiden polleille eleille, joista tulisi erottaa arkisemmin tai oikeammin vihreä.

Samaiset arkisemmin tai oikeammin vihertävät puolueet mahtuvat samaan hallitukseen ja harjoittavat yksituumaisesti yhdensuuntaista liberalistista talouspolitiikkaa. Kokoomuksen puisto-osastoksi mainitut Vihreät vaikuttaa ihan tavalliselta keskilinjan puolueelta, joka haluaa olla vallan kahvassa kiinni ja haluaa avartaa hyväosaisten keskiluokkaisten elämänlaatua. Se on ihan okei ellei välitä siitä, että rikas on suurempi kuluttaja ja isompi ympäristöriski kuin köyhä. Äänestämällä oikeiden asioiden puolesta saamme rauhoittaa omaatuntoa ja jatkaa kulutusta. Niin keskiluokkaista.

Mutta näinkö maailma pelastuu?

Ekologisemman elämäntavan ja kestävämmän kehityksen tuotantotalouden rakentamisessa on kyse vähän radikaalimmasta asiasta kuin voimajoogasta, vihreän teen juomisesta ja hyvisten eliittiin kuulumisesta. Ehkäpä kyse vallankumouksesta, joka tähtää yhteiskunnan rakenteiden, työn ja vapaa-ajan, elintason ja omistussuhteiden perusteellisiin uudelleen arvionteihin ihan globaalilla tasolla.

Maan ystävien aktiivi, Jarna Pasanen hahmottelee kansanvaltaisen kohtuujaon yhteiskuntaa yhdessä Marko Ulvilan kanssa kirjoittamassaan kirjassa: "Vihreä uusjako - fossiilikapitalismista vapauteen". Tiedä vaikka siinä olisi globaalikapitalismin" Uusi Forssan ohjelma" ?

Vihreää kapitalismia Pasanen ja Ulvila kuvaavat kirjassaan seuraavanlaisesti. ”YK:n ympäristöohjelman UNEP:n ja vihreiden Green New Deal ehdotuksia voidaan pitää keynesiläisen talousajattelun vihreänä muunnelmana: mittavilla julkisilla investoinneilla lisätään kulutuskysyntää ja palautetaan talous kasvu-uralle. Kapitalismia, suuryrityksiä, kasvupakkoa tai muita ongelmien rakenteellisia syitä ei näissä asiakirjoissa tyypillisesti lainkaan mainita, saati haasteta. Siksi tällaista suuntaa onkin alettu kutsua yhä useammin vihreäksi kapitalismiksi. Oma versiomme vihreästä uusjaosta sen sijaan on vallankumouksellinen kahdellakin tavalla. Ensinnäkin näemme, että valtasuhteiden rakenteellinen muuttaminen on tärkein kamppailujen kohde. Muutaman miljoonan ökyrikkaan joukko, joka hallitsee kasvotonta ja voitonnälkäistä pääomaa, ei kerta kaikkiaan kelpaa hyvän yhteiskunnan ylimmän vallan käyttäjäksi. Kansanvallassakin on omat puutteensa ja heikkoutensa, mutta nykyisen kaltainen pääomien ylivalta on vankeutta ja varma resepti kasvaviin kärsimyksiin. Tasa-arvoiset valtasuhteet kaikilla elämän alueilla, oli kyse sitten taloudesta, sukupuolesta, etnisyydestä, tiedosta tai lajeista, merkitsevät vallankumousta nykyjärjestelmään verrattuna.”

Like julkaisee kirjan ensi syksynä. Mutta tiistain ohjelmassa Tampereella asuva Jarna Pasanen kertoo minkälaista vallankumousta hän toivoo maailmalta fossiilikapitalismin jälkeen. Onko demokraattinen tie todellinen vaihtoehto?

Viimeistään finanssikriisi on herättänyt porukat miettimään onko kasvutalous kaikkia hyödyttävä siunaus tai onnellisuuskone. Tutkimukset kertovat, että suomalaisten kokema onnellisuus ei ole lisääntynyt sitten 1970-luvun vaikka talouskasvu- ja kilpailukyky ideologia on tuonut vaurautta alemmalle ja ylemmälle keskiluokalle ja varsinkin siitä ylöspäin. Talouskasvu on hyväksi sille, joka halajaa kasata lisää pääomaa mutta ei se loihdi elämään onnellisuutta. Mitä korkeampi on bruttokansantuote per kansalainen sitä suurempi on myös ekologinen jalanjälki. Mitä suuremmat tulot sitä suurempi saastuttaja. Eikö siis ylikuluttavan luokan tulisi maksaa vaikkapa verotuksen progressiivisuutta lisäämällä? Entäpä jos talouslaskun purkaminen onkin hyvä tapa vähentää ympäristönkuormitusta.

Maamme ympäristöjärjestöt ovat nimittäneet tämä eri tavoin vihertävän porvarihallituksen, historian ympäristökielteisimmäksi. Nyt porvarihallitus puhuu aluehallinnon uudistamisesta ja ajaa ympäristöhallinnon resursseja alas. Lähetykseen osallistuu myös Porvoossa vaikuttava Kaj Bärlund, joka oli ympäristöministeri Holkerin sinipunahallituksessa 80-luvun lopulla. Kaj Bärlund, joka oli ympäristöministerinä vuosina 1987–1991 Harri Holkerin sinipunahallituksessa tulee lähetykseen Porvoosta käsin kertomaan minne hävisi ympäristöministeriön synnyttäneiltä demareilta kyky pitää meteliä ekologisista kysymyksistä.

SDP laati Suomen ensimmäisen ympäristöohjelman vuonna 1969. Siinä oli esillä mm. vesistöjen suojelu, Itämeren pilaantumisen estäminen, vesilainsäädännön kehittäminen, ilmansuojelu, meluntorjunta ja jätehuolto-kysymykset unohtamatta maapallon väestönkasvua, luonnon, erityisesti metsäluonnon tasapainon säilyttämistä ja kemiallista ja biologista sodankäyntiä. HUH! Ei mitään uutta auringon alla, toteaisi Saarnaaja.

” Sosialidemokraattisen puolueen tavoitteena on ihmisen valinnanvapauksien lisääminen. Luonnon arvot kuuluvat kaikille eikä niistä nauttiminen saa riippua omistuksesta eikä jäädä suurituloisten etuoikeudeksi. Ihmisen tulevaisuus riippuu olennaisesti siitä, miten hän käyttää, hoitaa ja suojelee luontoa. Kaikki raaka-aineet ovat peräisin luonnosta; eläimistä, kasveista, maasta, vedestä ja ilmasta. Luonnon käytön, hoidon ja suojelun on oltava suunnitelmallista ja yhteiskunnan säätelemää. Vain siten voidaan luonnon riistoa ehkäistä ja säilyttää luonnossa tasapaino. Luonnon tasapaino on ihmisen elinehto.”

"Sosiaalidemokraateilla ja nykyvihreillä ei ole muuta eroa kuin se, että sosiaalidemokraatit ovat vähemmän ympäristövihamielisiä kuin Vihreät", latasi Ville Rantanen, joka kokoaa porukoineen Uutta Vihreää puoluetta, joka haluaa kyseenalaistaa kuluttamisen kasvattamisen ja talouskasvun ideologian vapaassa markkinataloudessa. Ville Rantanen tulee tiistain lähetykseen Oulusta.

Kainuun aatelisen seurassa tutkaillaan ekologisen ajattelun poliittisuutta. Onko kaikki mikä näyttää vihreältä ekologisesti kestävää?

Kenelle kuuluu vihreä hegemonia- eilen ja tänään?

Kuuntelijoilta kysymme, miten on mahdollista että ihmisten onnellisuus ei ole noussut sitten 1970-luvun päivistä vaikka yleinen varallisuus ja elintasoerot ovat?

kalakannat

miten niiden käy?

Kuka tuettu?

Mietitäämpä. Kuka on tuettu? Maanviljelijä? Olisikohan kuluttaja? Tuilla kompensoidaan elitarvikkeiden hintaa.

Ymmärrän Linkolaa (Tekstiviesti)

Usko demokraattisiin vaikutuskeinoihin ympäristön puolesta horjuu pahasti. Ymmärrän Linkolaa

Hallitusinnokkaat vihreät (tekstiviesti)

Hallitusinnokkaat vihreät paljastivat oman arvomaailmansa jo ministerivalinnoissaan. Ympäristösalkku meni maataloussaastuttajapuolueelle ja siten myös Ympäristöministeriö Pokan johdolla käskytetään täysin sieltä. Nyt vihreät ovat jättäytyneet päähallituspuolueiden sylikoiriksi ja työttömien asiaa hoitaa kyvytön ministeri. En myöskään ole nähnyt vihreiden vaihtoehtoraporttia uusiutuvasta energiasta. He ovat vain hiljaa. Osaisivat edes hävetä 2 uuden ydinvoimatouhun seassa! T.I.B.

Työministeri (tekstiviesti)

Työministeri on vihreiden koko kuva, puhuu, puhuu, ei saa mitään aikaan, kunhan nostaa liksat.:-)B-)

Perustetaan uusi puolue

Perustetaan uusi puolue,johon löytyy kann ajia joka puo lueesta, myös nukkuvista. Voitte ottaa yhteyttä viestin lähettäjään.

Suolatonta (tekstiviesti)

Vihreät käyneet "suolattomaksi" - vihreys tänään näkyy vain kateutena. Terveisin "Päiväperhonen"

Tultais toimeen vähällä (tekstiviesti)

Onko ylipäätään mahdollista siirtyä tuloneuvottelusta menoneuvotteluun? Tultais toimeen vähällä. Näinhän sodan jälkeen elimme.

Valintoja (tekstiviesti)

Valintoja voivat tehdä ne, joilla on siihen varaa. Kyykyssä elävät voivat vain ottaa vastaan sen mitä ylhäältä annetaan

Vihreitä arvoja (tekstiviesti)

Vihreiden arvojen pirstominen useamman "vihreän" puolueen kesken hyödyttää kaikkia muita paitsi vihreitä itseään, koska muut puolueet osaavat kyllä jo nykyään noukkia vihreyden rusinat politiikan pullasta.

Keskustaa ja Kokoomusta (tesktiviesti)

Onko keskusta ainoa pahis Suomen politiikassa, mitä luontoystävällisyyteen tulee? Ohjelma nääs kuulostaa kepun piiskajaisilta. . Muuten, kun puhutte vapaaehtoisesta palkan pienennyksestä, ottakaa huomioon pienimmät palkat, joilla tuskin elää edes!

Mikähän noista Kokoomuksen vihreän sävyistä on se paljon hoetun viherpiipertäjän vihreä? Mahtuuko mukaan ollenkaan?

maallista höpötystä

"Ville Rantanen, joka kokoaa porukoineen Uutta Vihreää puoluetta, joka haluaa kyseenalaistaa kuluttamisen kasvattamisen ja talouskasvun ideologian vapaassa markkinataloudessa" ei näemmä halua antaa maailmaan putkahteleville uusille ihmistaimille mitään. Enempinä kulutamme enemmän pelkästään perustarpeemme tyydyttämällä.

"Maan ystävien aktiivi, Jarna Pasanen hahmottelee kansanvaltaisen kohtuujaon yhteiskuntaa". Maailma pelastuu varmasti, kun siirrämme osan suurituloisten ostovoimasta pienituloisille. Vihertävät ja nuoret naisaktivistit ovat ihastuttavia, ei siinä mitään.

Mihin ex-ympäristöministeri Kaj Bärlund on siirtänyt sen töryn, mikä pilasi muinoin vesistömme? Metsäteollisuuden tuotanto ei varmasti ole kasvanut ympäristön kustannuksella. Aika fakiiri.

Aikakin on aika tempuntekijä. Moni muistelee kadonnutta nuoruuttaan suupielet mutrussa. Sellaista elämä on, sää käy onnellisuuden mittarista.

Sanonta 'kaikki on korvien

Sanonta 'kaikki on korvien välissä' ei näytä enää pätevän vihreisiin vaan kaikki on kypärässä. Kaikki vihreys on jo ulkona. Näytti takkikin olevan tyhjä! Samoin reppu, jossa odotin heillä olevan 5000 sivua paksun mietinnön Suomen tuuli-, aurinko-, ilma- ja maaenergioista EU-DIREKTIIVIEN mukaisesti; juuri sopivan näyttävästi puoluekokoukseen ennen eduskunnan ydinvoimapäätöksiä kesäkuun lopulla. Eipä ollut mietintöä. Tuskin YDINASIAA EDES SIVUTTIIN. Taas on Suomen maankamaralle ilmestynyt yksi turha puolue! Eivät aja kenenkään asiaa, vain omia intressejään PR-toimiston avulla. Valta söi lapsensa! Yksinarrilauma lisää Arkadianmäen Sirkus Finlandiin. T.I.B. Ps." Vallankumos syö lapsensa"/taideteos; ja sanonta ylestyi Ranskan vallankumouksen jälkeen, kun vallan kansandemokratian nimissä anastaneet ja yläluokan teurastajina ansioituneet muuttuivat yhtä vallanhimoisiksi kuin edeltäjänsä. (tekstiviesti)

Ihmiskunnan suurin ongelma on väestönkasvu.

Mutta kun se suvunjatkaminen on ihmisille niin tärkeää, mutta miksi ?. Koska se on kuolemattomuuden tavoittamista maallisessa mielessä ja kuolemattomuuden tavoittaminen on ihmisen syvin pyrkimys.

Energia Suomessa ei ole köyhille halpaa.

Jyrki Kasville energia voi olla halpaa ja muille, joilla on hyvä tulotaso.

BKT:n kasvu ei ole välttämättä materiaalista

Päinvastoin kuin keskustelija väitti kyllä hiustenleikkuukin on tuottavaa toimintaa enemmänkin kuin monen materiaalisen turhakkeen valmistus. Kunpa vihreätkin maksaisivat toisilleen vaikkapa sentin joka sanasta sen sijaan että maksattavat ne muilla tai vaativat ilmaisia metromatkoja perusoikeutena.

Aito vihreä lähtee vuorotteluvapaalle ilman palkkaa! - Itse olen valmis huussikulttuuriin, mutta kuka nuori tyhjentää makkiastian vai tarvitaanko siihenkin joku moottorikauha? – Ei ihminen voi paeta omaa vastuutaan "rakenteisiin". Ei naistenlehtiä ole pakko lukea vaikka niitä on olemassa.

Sanasta "kaaderi" tulee tosi pelottava olo: taas joku kuvittelee kuuluvansa etujoukkoon ja oikeuttaa itsensä ajattelemaan muiden puolesta kunhan muut uhraavat ruumiinsa. - Trotskin ja Leninin eloonjäänet perilliset likaavat Itämerta. Ovatko nämä nuoret totta? Taistolaisten inkarnaatio! Luovat vastustajan (kapitalistinen yhtiövalta) voidakseen taistella sitä vastaan sen sijaan että puuttuisivat rohkeasti karavaanarisosialistien kulutuskulttuuriin ja viljelijöiden, metsästäjien ja kalastajien ekoterroriin.

Prog. verotus on epäreilu.

Sitä minä vain kun oli tätä ympäristöasiaa ja hyvää ja kaunista, mihin sitten oleellisesti liittyy progressiivinen verotus ja sen kauneus kaikille.

Muistutan siitä matemaattisesta tosiasiasta ilman suurempia intohimoja itse asiaan, että progressiivisen verotuksen oikeudenmukaisuus totetutuu vain yhdelle vuodelle, ei koko työuralle. Ja tämä taas johtaa siihen, että progressiivisen verotuksen oikeudenmukaisuus toteutuu parhaiten silloin kun on optimaalinen työura. Eli on se vakituinen duuni vuodesta toiseen koko työuran ajan.

Epäreiluus kasvaa sitä suuremmaksi mitä enemmän työura poikkeaa optimaalisesta. Karmeimmillaan se on ojanpohjan ihmeellä, joka muutamaksi vuodeksi tulee isoksi tähdeksi ja myy paljon musiikkia, kirjoja, taidetta tai mitäkin ja sitten muutaman suosionvuoden jälkeen painuu unholaan alkoholisoitumaan työttömänä. Hänen kohdallaan progressiivinen verotus ei ole ainoastaan epäoikeudenmukainen vaan se on suorastaan ihmisoikeuksien vastainen.

Tällainen epäkorrekti ajatus, anteeksi vain.

VEROTUKSESTA

"Muistutan siitä matemaattisesta tosiasiasta ilman suurempia intohimoja itse asiaan, että progressiivisen verotuksen oikeudenmukaisuus totetutuu vain yhdelle vuodelle, ei koko työuralle. Ja tämä taas johtaa siihen, että progressiivisen verotuksen oikeudenmukaisuus toteutuu parhaiten silloin kun on optimaalinen työura. Eli on se vakituinen duuni vuodesta toiseen koko työuran ajan."

Mielenkiintoinen ajatus ja nykyaikaa. Nyt muistelen vähän menneitä. Vuoden 1979 joulukuussa synnytin lapsen: 3 kk sain peruspalkkaa ja sitten seuraavilta äitiysloman kuukausilta äitiyspäivärahaa, joka oli niin pieni, ettei riittänyt edes vuokraan, muusta puhumattakaan. Elätin myös miestäni. (Hän täysin ilman palkkaa). Menin pyytämään asumistukea. En saanut, koska edellisen vuoden tuloni olivat olleet niin suuret, että estivät sen saamisen. Tai minulle sanottiin muistaakseni, että veroni olivat olleet niin suuret, etten saa.(Olin opettaja, enkä suinkaan suuripalkkainen.) Oli otettava pankista lainaa.

Tämä nyt ei ole suoraan vastaus progressioon, mutta sen se kumminkin tuo esille, että oikeudenmukaisuus, ei aina verotustiedoissa toteudu - ne kun kulkevat aina jälkijunassa. Ja varsinkin nykyaikana, kun on yhä enemmän näitä pätkätöitä.

Nuorille vaan tiedoksi, että oli niitä pätkätöitä ennenkin. Itsekin aloitin urani sijaisena ja väliaikaisena milloin missäkin. Sitten kyllä sain vakitöitä ja jatkoin vielä opiskeluakin. Vaikka alun perinkin olin kyllä pätevä. En koskaan ollut ns. epäpätevänä, niin kuin opettajia ennen ja kuulemma nykyäänkin vielä on. Tämä nyt ei ole mitään kerskailua, mutta halusin vain sanoa, ettei päteväkään aina ennenkään helposti töitä saanut. Tiedä sitten, miksi epäpätevät saivat.