Valtion itsehallinnollisista tilivirastoista, julkisoikeudellisista yliopistoista esitetään lakiuudistuksella tehtäväksi valtiosta irti olevia, itsenäisiä, yliopistoyhteisön itsensä omistamia organisaatioita. Mitä tämä meinaa demokratian, tieteen vapauden ja tulosvastuun kannalta?
Uusi yliopistolaki korvaisi vuodelta 1997 peräisin olevan lain ja tulisi voimaan vuoden 2010 alusta. OPM:n ja yliopistojen johdon taholta porvarihallituksen esityksen on suitsutettu edistävän yliopistojen taloudellista autonomiaa. Toisaalla sanotaan että muodollisesti autonomia kasvaa mutta toisaalla katsotaan että se käytännössä supistuu.
Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto edellyttävät, että lain eduskuntakäsittelyssä ei nyt sivuuteta yliopistolaisten perusteltuja mielipiteitä. Liitot ovat pettyneitä yliopistolakiluonnoksen lausuntokierrokseen. Opiskelijoita ja laitosten henkilökuntaakin kyllä kuultiin mutta näkyykö se hallituksen esityksessä?
Yliopistolain esitykseen on kaavailtu toive siitä, että yliopistojen hallitusten jäsenistä puolen pitäisi olla yliopistoyhteisön ulkopuolisia. Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto totesivat tästä: “Emme vastusta ulkopuolisten määrän lisäämistä, mutta yliopistolaisilla tulee säilyä enemmistö. Miten ulkopuolisten käsitys yliopiston edusta voisi olla parempi kuin yliopistoyhteisön.
Ylimmät laillisuusvalvojat kuten oikeuskansleri, korkein hallinto-oikeus ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies olivat samalla kannalla lausunnoissaan kaikkien yliopiston henkilöstöjärjestöjen kanssa siitä, että virkasuhde on yliopistoissa työsuhdetta sopivampi palvelussuhteen muoto. Porvarihallitus esittää toisin eli työsuhteita yliopistoväelle 1.1.2010 alkaen. Jos pätevyysvaatimusten asetuksesta luovutaan niin silloin yliopistojen henkilökunnan pätevyydestä voidaan päättää jokaisessa yliopistossa johtosäännöllä erikseen. Olisi kiinnostavaa nähdä, miten se vaikuttaa henkilökunnan vapaaseen liikkumiseen jos yhtäläistä vaatimustasoa ei ole eri yliopistoissa. Milten demokraattisesti johdetaan suomalaista yliopistoa ja sen 370-vuotista akateemista traditiota huomenna?
Kainuun aatelisen seurassa sivistyksen ja hallinnon suhdetta aprikoivat Antti Jauhiainen, opiskelija, Heljä Misukka, poliittinen valtiosihteeri, Laura Kolbe, Euroopan historian professori, Patrik Scheinin, Helsingin yliopiston dekaani.
(YLE Radio 1 tiistaina 31.3.2009 klo 9.05 - 10.00)
Lihamyllyn uloste
Kuka lihamyllyn pyörityksen maksaa,
se jauhelihan värin ja maun määrää.
Valitettavasti.