(YLE Radio 1 ti 24.6. klo 9.06-10.00)
Ympäristöjärjestöjen, kaupallisten toimijoiden ja lobbareiden välillä on pidempään kytenyt arvovaltakiista - kiista siitä, kuka se oikein on ympäristöasioissa oikeassa.
Ilmiliekkeihin keskustelu on roihahtanut europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan ja professori Atte Korholan Helsingin Sanomissa julkaistun kirjoituksen jälkeen.
Mutta mistä oikein keskustellaan - asioista vai asemista? Asiantuntijuus ympäristöasioissa tuntuu olevan kuuman keskustelun perusteella sukua oikeaoppisuudelle, kun eri osapuolet taittavat peistä vaikkapa ilmastonmuutoksesta.
Mutta hukataanko arvovaltakiistoissa kallisarvoista aikaa luonnon ja ihmisen tilan kohentamiseksi?
Markku Heikkisen seurassa suorassa keskustelussa ovat mukana Namura Finland Oy:n malminetsinnän johtaja Toni Eerola, Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius, WWF:n ilmasto-ohjelman päällikkö Karoliina Auvinen ja Espoon ympäristölautakunnan jäsen Kari Kuusisto.
Eija-Riitta Korhola ja Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta ovat mukana lähetyksessä puhelinhaastattelussa Brysselistä ja Raumalta.
Vastuuta
Kyllä, ympäristöjärjestöt liioittelevat ja ovat varmasti myös joskus väärässä.
Tämä ei ole kuitenkaan asian pointti. Eri tahot (teollisuus ja heidän edustajansa politiikassa) ovat vuosikymmeniä väittäneet, että kaikki ympäristöstä huolehtiminen on vouhotusta, ilmasto ei lämpene, Suomenlahti ei likaannu, öljy riittää ikuisesti. Nyt on vellit housussa kun asiat kärjistyvät - öljyn hinta nousee, energiasta tulee kovempi kilpailu ja ilmastomuutos näyttää entistä selvemmältä, ketä nämä menneeseen maailmaan jämähtäneet syyttävät? No, kansalaisjärjestöjä tietysti.
Porkkanaa jyrsivä hamppupaitainen piipertäjä on helppo karrikatyyri, ja usein naivi, liioitteleva ja väärässä. Mutta vakaville asioille pitää hakea ratkaisuja, eikä vältellä vastuuta työntämällä sitä muiden syliin.