Kirjailija Pentti Holapan mielestä Helsingin Sanomilla on liikaa valtaa suomalaisessa kulttuurielämässä. Helsingin Sanomien kulttuuriosasto on kääntynyt sisäänpäin, unohtanut muut tiedotusvälineet ja Helsingin ulkopuolisen Suomen, sanoo Pentti Holappa.
Holappa on huolestunut myös WSOY:n ja Sanoma Osakeyhtiön taloudellisen liiton vaikutuksista kulttuurin kentillä.
Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Saska Snellman ihmettelee, miksi taiteilijat suhtautuvat nimenomaan Helsingin Sanomien kulttuurikritiikkiin kuin Jumalan sanaan. Suomessa ilmestyy paljon sanomalehtiä, miksi kulttuuri-ihmiset lukevat pelkästään Helsingin Sanomia, hän kysyy.
Saska Snellmanin mielestä Helsingin Sanomien mahdollinen auktoriteettiasema ei voi olla lehden syy, vaan se on lukijoiden ongelma.
Ohjelma kuullaan YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 1.11.2006 klo 17.30 - 17.57, toinen lähetys torstaina 2.11. klo 14.03.
Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.
Ohjelma on kuunneltavissa ja ladattavissa (mp3) tämän sivun oikeasta palstasta noin kuukauden ajan.
Mitä mieltä itse olet? Onko Helsingin Sanomat liian voimakas kulttuurivaikuttaja? Kumpi voitti väittelyn?
Ei oikeutta täällä saa ken itse sit ei hanki
On aivan selvää, että HS:n valta on tosiasia - kulttuuritoimituksella on etulyöntiasema esim. sen määrittelyssä mikä on hyvää/huonoa kirjallisuutta ja mikä on 'merkittävää'.
Lukijat ovat viisaita eikä heillä ole ongelmia ymmärtää, että HS:n kirjallisuuskritiikki on usein matalamielistä ja paneutumatonta. Tämä ei kuitenkaan mitätöi sitä tosiasiaa, että Hesari vaikuttaa, tietenkin tällainen instituutio vaikuttaa.
On surullista, että ne joilla on valta ja voima, eivät käsitä vastuutaan.
Itse sain juuri lattean arvion kirjastani ja lähetin siitä vastineen HS:ään. Vastinetta ei kuitenkaan julkaista vedoten tilan puutteeseen.
Katri Tapola,
kirjailija.