Skip navigation.
Home

Napit vastakkain

Miksi kaupat on kohta lähes aina auki?

Eduskunta päätti jälleen laajentaa kauppojen sunnuntaiaukioloa. Miksi kauppjen pitää olla auki lähes aina? Haluavatko kuluttajat oikesti sitä? Mitä hyötyjä ja haittavaikutuksia laajennetulla aukiololla on? Viettävätkö perheet yhä useammin sunnuntain shoppailemalla?

Väittelemässä ovat kristillisdemokraattisen puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Bjarne Kallis ja Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Erotuomarina toimii Pentti Peltoniemi.

Kumpi oli vakuuttavampi, Kallis vai Pekkala?

Kuuluuko isoäiti Suomessa perheeseen?

Viime aikoina on keskusteltu siitä kuuluuko isoäiti Suomessa perheeseen. Jos yksi mummo saa tulla pysyvästi tänne maahanmuuttajalastensa luo, niin tuleeko tänne heti perässä 10 000 muuta huivipäistä mummua kuormittamaan suomalaista terveydenhoitojärjestelmää. Pitääkö maahanmuuttolakia muuttaa vai onko kyse harkinnanvaraisista yksittäistapauksista?

Napit vastakkain maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio ja Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton puheenjohtaja Vappu Taipale, erotuomarina Terttu Lensu.

Kumpi keskustelijoista oli vakuuttavampi?

Kuka vastaa ns. itse aiheutettujen sairauksien hoidosta?

Mikä on yksilön vastuu ja mikä yhteiskunnan vastuu, kun suomalainen esimerkiksi juo liikaa tai syö liikaa, ja sairastuu? Voidaanko yleensä määritellä, mitkä sairaudet ovat itse aiheutettuja ja mitkä eivät?

Kokoomuksen kansanedustajan Arja Karhuvaaran mielestä yhteiskunnan ei tarvitse kantaa koko vastuuta sairauksista, jotka voidaan laskea itse aiheutetuiksi.

Lääketieteen tohtori Mikko Salaspuro puolestaan sanoo, että yhteiskunnalle kuuluu kaikkien sairauksien hoitaminen ja että kaikkia potilaita on kohdeltava tasa-arvoisesti.

Erotuomari on Terttu Lensu.

(YLE Radio 1 keskiviikkona 30.9.2009 klo 17.20 - 17.50 ja torstaina 1.10. klo 11.00 - 11.30.)

Uskontotietoa oman uskonnon opetuksen tilalle kouluihin?

Olisiko kaikille yhteinen uskontotieto parempi kuin nykyiset oman uskonnon opetus tai elämänkatsomustieto?

Napit vastakkain väittelevät toimitusjohtaja, entinen poliitikko Irina Krohn ja Suomen ortodoksisen uskonnonopettajien liiton puheenjohtaja Sirpa Okulov.

Irina Krohn on tehnyt lakialoitteen uskontotiedon opettamisesta ja toivoo, että oman uskonnon opettamisesta luovuttaisiin. Sirpa Okulov puolestaan on opettanut uskontoa 27 vuoden ajan ja pitää nykykäytäntöä hyvänä.

Erotuomari on Terttu Lensu.

(YLE Radio 1 keskiviikkona 16.9.2009 kello 17.20 - 17.50 ja torstaina 17.9. kello 11.00 - 11.30.)

Onko suomenruotsalaisuus uhattuna?

Keskiviikkona 2.9. klo 17.20-17.50 ja torstaina 3.9. klo 11.00-11.30

Suomenruotsalaisten uhanalaisuudesta ja uhkakuvista väittelevät kirjailija Claes Andersson ja ministeri Pär Stenbäck.

Onko puhe suomenruotsalaisten aseman heikentymisestä hätävarjelun liioittelua? Vai pitääkö pienen vähemmistön puolustaa olemassaolon oikeuttaan nyky-Suomessa entistä voimallisemmin?

Claes Andersson sanoo kuulleensa runsaasti turhaa valitusta. Pär Stenbäck puolestaan haluaa turvata suomenruotsalaisen kansanosan tulevaisuutta erilaisilla hallinnollisilla toimilla.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Kaksi näkemystä metsänhoidosta

Minkälaista on luonnonmukainen metsänhoito, siitä väittelevät Ekometsätalouden Liiton puheenjohtaja Riitta Wahlström ja Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta.

Miltä näyttää ekologisesti, luonnonmukaisesti hoidettu metsä? Minkälaista taloudellista tuottoa metsänomistaja voi siitä odottaa? Millaista tieteellistä näyttöä on olemassa eri metsänhoitotapojen ympäristöystävällisyydestä? Muun muassa näistä kysymyksistä Hannes Mäntyranta ja Riitta Wahlström ovat eri mieltä.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

YLE Radio 1 keskiviikkona 27.5. klo 17.20 - 17.50 ja torstaina 28.5. klo 11.00 - 11.30.)

Valtion laitosten hajasijoittaminen, viisasta vai tyhmää?

Keskiviikkona 29.4. kello 17.20-17.50 ja torstaina 30.4. kello 11.00-11.30

Tuoko Suomelle onnea vai onnettomuutta, jos valtion laitoksia siirretään pääkaupunkiseudulta muualle maahan? Onko alueellistaminen kallista, vai syntyykö siitä säästöä pitemmän päälle?

Kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara vastustaa valtion laitosten hajasijoitusta. Keski-Suomen maakuntajohtaja Anita Mikkonen puolustaa maakuntien oikeutta saada valtion työpaikkoja.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Saako ihminen olla Suomessa vapaasti uskonnoton?

Onko uskonnottomilla ihan samanlaiset oikeudet kuin uskontokuntiin kuuluvilla on? Saako uskonnoton mainostaa Suomessa vakaumustaan julkisilla paikoilla?

Napit vastakkain uskonnottomien vapauksista ja oikeuksista väittelemässä Vapaa-ajattelijain liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama ja Suomen luterilaisen kirkon piispainkokouksen sihteeri, teologian tohtori Jari Jolkkonen.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

(YLE Radio 1 keskiviikkona 15.4.2009 klo 17.20 - 17.50 ja torstaina klo 11.00 - 11.30)

Millä menetelmällä parhaat palvelut kuntaan?

Keskiviikkona 1.4. klo 17.20-17.50 ja torstaina 2.4. klo 11.00-11.30

Julkisten palvelujen kilpailuttamisesta väittelevät SDP:n varapuheenjohtaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Maria Guzenina-Richardson ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Joensuun kaupunginvaltuutettu Pekka Ravi.

Onko viisasta kilpailuttaa kunnissa terveyspalveluja, lastenhoitoa tai vanhusten huoltoa? Kumpi pystyy tarjoamaan laadukkainta, ihmisläheisintä ja edullisinta hoitoa, kunta vaiko yksityinen yritys? Mistä pussista otetaan hallintokulut ja kehittämisrahat? Kuka hoitaa vaikeat tapaukset?

Entä uudet palvelusetelit, ovatko ne hyvä keksintö yhtä lailla köyhien ja rikkaitten kuntalaisten kannalta?

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Pitääkö nyt kuluttaa vai nuukailla?

Voiko tavallinen suomalainen ostoksillaan vaikuttaa laman selätykseen? Onko yritysten Älä ruoki lamaa -kampanjassa järkeä?

Napit vastakkain laman torjunnan keinoista väittelemässä Älä ruoki lamaa -kampanjan nokkamies, mainostoimisto Bob Helsingin hallituksen puheenjohtaja Jukka Kurttila ja kansainvälisen politiikan opiskelija, Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen Joonas Lepistö.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

(YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 18.3.2009 klo 17.20 - 17.50 ja torstaina 19.3. klo 11.00 - 11.30)

Syndicate content