Skip navigation.
Home

Jäsenen Terttulensu blogi

Vapaasti vaihtoehtolääketiedettä vaiko tiukkaa valvontaa?

(YLE Radio 1 keskiviikkona 18.2. klo 17.20-17.50 ja torstaina 19.2. klo 11.00-11.30. Radiolähetyksen jälkeen ohjelma on kuunneltavissa tämän sivun oikean palstan Radiosoitin-ikkunasta.)

Pitäisikö vaihtoehtohoitojen antajia valvoa nykyistä tiukemmin? Pitäisikö valvonnasta säätää laki? Vai onko jokaisella ihmisellä oltava oikeus itse päättää, meneekö hän sairauden hetkellä lääkäriin vaiko vaihtoehtoterapeutin luo?

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, filosofian maisteri Elina Hytönen sanoo, että potilailta ei saa ottaa pois vapaan valinnan oikeutta. Elina Hytönen uskoo, että lääkärit ja vaihtoehtoterapeutit voivat tehdä yhteistyötä nykyistä enemmän potilaiden parhaaksi.

Ylilääkäri, psykiatrian dosentti Hannu Lauerma puolestaan haluaa vaihtoehtoterapeuteille valvontaa. On voitava tieteellisesti osoittaa, että hoito parantaa sairauden. Ja jos niin on, silloinhan hoito tulee lääketieteen piiriin, Hannu Lauerma toteaa. Yleensä vaihtoehtohoidoissa on hänen mielestään kyse uskomusterapiasta tai lohtuterapiasta.

Napit vastakkain –väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö vaihtoehtohoitoja valvoa? Kumpi voitti väittelyn?

(Ohjelma on uusinta vuoden 2007 tammikuulta.)

Veronkevennyksiä vai ei?

Keskiviikkona 21.1. kello 17.20-17.50 ja torstaina 22.1. klo 11.00-11.30

Veroja on nyt kevennettävä kautta linjan, sanoo ekonomisti Martti Nyberg EVA:sta, Elinkeinoelämän Valtuuskunnasta. Johtaja Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitoksesta on toista mieltä. Kummallakin on painavat perustelut väitteilleen. Mutta kumpi on oikeassa teidän mielestänne?

Väittelyn erotuomarina toimii Terttu Lensu.

Maksuton joukkoliikenne, utopiaa vai realismia?

Keskiviikkona 7.1. klo 17.20-17.50 ja torstaina 8.1. klo 11.00-11.30

Kansanedustaja Päivi Lipposen mielestä maksuton joukkoliikenne kannattaisi aloittaa asteittain esimerkiksi Helsingissä. Hän sanoo, että silloin yksityisautoilu vähenisi ja saasteongelmat helpottuisivat. Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n liikennejohtaja Niilo Järviluoma puolestaan ei usko, että maksuttomuus houkuttelisi yksityisautoilijoita julkisen liikenteen pariin.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Käsiase kotona - vaaraton vai vaarallinen kapine?

Keskiviikkona 17.12. klo 17.30-18.00 ja perjantaina 19.12. klo 22.30-23.00

Maisteri Ronny Rönnqvistin mielestä aseiden omistusoikeuden rajoittaminen olisi demokraattisessa maassa vakava asia ja käytännössä hankala toteuttaa. Toimitusjohtaja Jan Bade toteaa, että käsiaseet on kerätty pois kodeista Britanniassa, Australiassa ja Belgiassa ilman suurempia ongelmia.

"Ase sinänsä ei ole vaarallinen eikä tapa ketään, se on häiriintynyt ihminen joka tappaa", sanoo Ronny Rönnqvist. Jan Bade puolestaan oli aloitteentekijänä adressissa, jossa yli 57 000 suomalaista vaati tiukennusta käsiaselakiin.

Väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Suorakylväjä ja kyntäjä napit vastakkain

(Radio 1:ssä keskiviikkona 19.11.2008 klo 17.30 - 18.00 ja perjantaina 21.11. klo 22.30 - 23.00)

Maanviljelijä Esa Eela on jättänyt peltonsa Säkylässä kyntämättä jo parinkymmenen vuoden ajan. Esa Eela harrastaa suorakylvöä, hän ei muokkaa viljelysmaataan, vaan antaa mullassa luonnostaan elävien ötököitten huolehtia maan kuohkeudesta.

Maanviljelijä Kalle Oivanen Nousiaisista on kyntömies. Hänen kokemuksensa mukaan nimenomaan sopivasti ajoitettu kyntäminen takaa viljalle hyvän kasvupohjan. Kyntömaat antavat parhaan sadon, sanoo Kalle Oivanen.

Kaksi kokenutta maanviljelijää väittelevät uuden ajan suorakylvön ja ikivanhan kyntämisen hyvistä ja huonoista puolista. Erotuomarina väittelyssä on Terttu Lensu.

Radiolähetyksen jälkeen ohjelma on kuunneltavissa tämän sivun oikeasta palstasta.

Mitä mieltä sinä olet? Kumman keinot ovat paremmat?

Väittely uraaninetsinnän vapaudesta

Keskiviikkona 24.9. klo 17.30-18.00 ja perjantaina 26.9. klo 22.30-23.00

Napit vastakkain väittelemässä uraaninetsintää harjoittavan kansainvälisen Areva-yhtiön Suomen maajohtaja Osmo Kaipainen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja, ympäristötieteen dosentti Heikki Simola.

"Me etsimme uraania Suomen lakien antamissa puitteissa", toteaa Osmo Kaipainen. "Uraaninetsijöillä on oikeus tulla myös sellaisten ihmisten maille, jotka eivät uraaninetsintää halua, ja siihen pitäisi saada muutos", sanoo Heikki Simola.

Erotuomari on Terttu Lensu.

Prometheusleiri vai rippikoululeiri?

Keskiviikkona 27.8. kello 17.30-18.00 ja perjantaina 29.8. kello 22.30-23.00

Rippikoulu antaa nuorelle opetusta siitä uskosta, johon hänet on kastettu. Prometheusleirillä pohditaan erilaisia elämänkatsomuksia.

Rippikoulussa kerrotaan avoimesti, mistä lähdetään liikkeelle, mutta tapahtuuko niin prometheusleirillä, kysyy teologian maisteri Johanna Koivisto. Tähän haasteeseen prometheusleirit vastaavat avoimella keskustelulla ja uteliaalla pohdinnalla, toteaa prometheusleiriaktiivi Pekka Tolvanen.

Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Onko naistutkimus tiedettä?

Keskiviikkona 21.5. klo 17.30-18.00 ja perjantaina 23.5. klo 22.30-23.00

Naistutkimuksen olemassaolon oikeudesta väittelevät tietokirjailija Osmo Tammisalo ja naistutkimuksen opettaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Jaana Vuori.

Naistutkimuksen ei pitäisi olla yliopistoissa omana tieteenalanaan, koska naistutkimuksessa on liian paljon epätieteellisiä piirteitä, sanoo Osmo Tammisalo.

Jaana Vuori puolestaan toteaa, että naistutkimuksessa noudatetaan tieteen normaaleja pelisääntöjä ja että naistutkimuksella on tieteelle paljon annettavaa.

Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Pitääkö internetiä sensuroida?

Keskiviikkona 23.4. kello 17.30-18.00 ja perjantaina 25.4. kello 22.30-23.00

Internetsensuurista väittelevät projektipäällikkö Mari Laiho Pelastakaa lapset ry:stä ja oik.kand. Ville Oksanen internetin käyttäjien EFFI-yhdistyksestä.

Mari Laiho sanoo:"On erittäin tärkeätä, että estetään internetissä liikkujilta pääsy ulkomailla ylläpidettäville lapsipornosivuille."

Ville Oksanen sanoo:"Sensuuri ei Suomessa toteutetulla tekniikalla onnistu, sen sijaan internetsensuuri loukkaa sananvapautta."

Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Voiko ilmastonmuutosta torjua ydinvoiman avulla?

Keskiviikkona 26.3. klo 17.30 ja perjantaina 28.3. klo 22.30

Ydinvoiman ympäristöystävällisyydestä väittelevät Energiateollisuus-yhdistyksen johtaja Jukka Leskelä ja Greenpeace-järjestön kampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Ilmaston lämpenemiseen ei voida ydinvoimalla vaikuttaa, sanoo Lauri Myllyvirta. Sen sijaan hänen mielestään energiankäyttöä pitää tehostaa ja lisätä tuulivoiman, aurinkoenergian sekä bioenergian käyttöä.

Jukka Leskelän mielestä ydinvoima on hyvä keino ilmastonmuutosta vastaan, koska ydinvoima ei tuota ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja, ja turvalliset ratkaisut on löydetty myös ydinjätekysymyksiin.

Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.

Syndicate content