Lähetetty Radio 1:ssä 5.4.2006.)
Paranisiko korkeimman opetuksen ja tutkimuksen taso Suomessa, jos korkeakouluja niputettaisiin yhteen ja joitakin yliopistoja lopetettaisiin tykkänään?
Johtaja Pekka Pokela Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta sanoo, että yliopistot eivät ole Suomessa riittävästi erikoistuneet elinkeinoelämää hyödyttäville aloille. "Korkeakouluverkostoa tiivistämällä nostetaan opetuksen ja tutkimuksen laatua", väittää Pekka Pokela.
Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula uskoo, että suomalaiset korkeakoulut ja yliopistot ovat jo nyt tasoltaan maailman huippua. "Elinkeinoelämän edustajien sekaantuminen yliopistojen kehittämiseen on vaarallista. Yliopistoissa on huolehdittava siitä, että kehitystä tapahtuu kaikilla yhteiskunnan alueilla", sanoo Esko Riepula.
Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.
Miljoona asukasta per yliopisto
Muistaakseni jossakin on esitetty väite, että n. miljoona asukasta / yksi täyden palvelun yliopisto on sopiva suhde, mikä takaa tarpeeksi laadukkaan ja monitieteisen yliopiston. Tarkoittanee Helsingin tapauksessa yliopiston ja korkeakoulujen kokonaisuutta. Muualla Suomessa yliopistoja onkin liikaa. Liian hajallaan. Nykymaailmassa tieteiden rinnakkaiselo on must. Pienet yliopistot (hajauttaminen eri paikkakunnille) ei tue monitieteisyyttä vaan eristyneisyyttä.
Perusopetusta voi järjestää pienissäkin paikoissa, mutta jatkotutkinnot eivät sitten enää niin hyvin onnistu niissä. Joten karsintaa tai ainakin keskittämistä keskeisille paikkakunnille tarvitaan.
Sitäpaitsi korkeakouluverkoston hajauttaminen Suomen mallin mukaan on tosi kallista.