Hae YLEstä:
Förnybar Energi
Frontsidan / TV-serie / Del 2
 
SUOMEKSI
IN ENGLISH

Del 2: Mot solen

Alla former av förnybar energi får sin kraft ursprungligen från solens strålning. Solen är urkällan för både bioenergier, vindkraft, jordvärme och alla former av vattenkraft.

Med solenergi kan man producera både värme och el och användningen av solenergi ökar snabbt i världen. I Finland tar man först nu de första stegen i uppbyggandet av solenergi, men till exempel i Sverige finns det solvärmekraftverk, som hör till Europas största, samt många olika till byggnader kopplade solenergilösningar. Svenskarna hör till världstoppen i fråga om värmepumpteknologi, med vars hjälp man kan utnyttja värmeenergi som lagrats i jorden och i havsvattnet. I Hammarby Sjöstad i Stockholm är målet att all energi som området behöver produceras med förnybar energi.

Danmark är föregångslandetör tyglandet av vindenergi. På Danmarks havsosmråde verkar redan många stora offshore-vindparker och i Storbritannien har man nyligen publicerat ett alldeles nytt vindkraftprojekt som ställer de gamla vindmöllorna helt i sin skugga.

 

 

Del 2 - Länkar