yle.fiYLE TV2n kommentaattorit

Julkaistu To, 29/04/2010 - 14:34
  • Jaana Pelkonen & Asko Murtomäki (Kuva: YLE)
  • Esittelyssä Jaana Pelkonen, Asko Murtomäki ja Tobias Larsson.

Jaana Pelkonen hyppäsi mukaan YLEn euroviisukelkkaan vuonna 2005 ja on siitä lähtien juontanut Suomen karsinnat joka vuosi ensin Heikki Paasosen, sitten Mikko Peltolan parina. Kansainvälisen kilpailun kommentaattorina Jaana on kaikkiaan viidettä kertaa. Jaanan tähänastisen viisu-uran huipentuma on Helsingissä järjestetyn vuoden 2007 Eurovision laulukilpailun juontaminen yhdessä Mikko Leppilammen kanssa.

Asko Murtomäki on ollut mukana YLEn euroviisutiimissä Birminghamin kisoista eli vuodesta 1998 lähtien. Oslon Euroviisut ovat hänelle asiantuntijakommentaattorin roolissa kymmenennet peräkkäiset, mikä on laatuaan Suomen ennätys. Murtomäki on tehnyt Euroviisuista pro gradu -tutkielman ja vuonna 2007 ilmestyi hänen kirjoittama viisuhistoriikki ”Finland 12 points! Suomen euroviisut” (Teos).

YLE TV2ssa ruotsinkielisestä selostuksesta vastaa Tobias Larsson, joka on armoitettu euroviisutietäjä. Hän on nähnyt ja kokenut Euroviisut paikan päällä kaikkiaan seitsemän kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1996 Oslossa. Larsson on vastannut myös Svenska YLEn euroviisusivuista vuodesta 2007 lähtien. Tähänastisen euroviisu-uransa huippuhetkeksi Larsson mainitsee Suomen euroviisuvoiton vuonna 2006 Ateenassa.