YLE
 
YLE A-Ö

Kirppiksen suunnittelijat eli risainerit Jouni Repo, Laura Saloheimo ja Aija Rouhiainen ovat vaate- ja esinesuunnittelun ammattilaisia, jotka antavan vanhalle mahdollisuuden tulla uudeksi - ehtymättömän mielikuvituksen ja vankan ammattitaidon avulla.

Laura Saloheimo, Aija Rouhiainen ja Mikko Paakkanen (copyright YLE/kuva Heli Sorjonen)
Laura, Aija ja Mikko kirppiskierroksella.


Vaatesuunnittelija Laura Saloheimo

Laura luo kierrätyslöydöistä vaatteita, kodinsisustusta, koruja - ja vaikka tarvikkeita lemmikeille. Uuden muodon luominen vanhalle materiaalille on Lauralle mieluinen haaste, jonka toteuttamiseen kelpaavat niin parsinneula kuin porakonekin.

Laura Saloheimo (copyright YLE/kuva Heli Sorjonen)

Uusia ideoita Laura ammentaa matkoista, kohtaamisista, luonnosta, hiljaisuuden kuuntelusta. Tulevissa töissä ehkä näkyvät Intiassa vietettyjen kuukausien tunnelmat!

Kirppiksessä Laura on tehnyt mm. villasukista ja säärystimistä veneilevälle miehelle villapaidan, vanhoista takeista ja housuista säänkestävän ja snoukkatyylille uskollisen lumilautailuasun sekä bändipaidosta päiväpeiton hevimiehelle. Joulukuussa 2005 kansanedustaja Anni Sinnemäki juhli itsenäisyyspäivää presidentin linnassa Lauran risainaamassa iltapuvussa.

Laura on valmistunut vaatesuunnittelija-artenomiksi Lahden muotoiluinstituutista, jossa nyttemmin myös opettaa vaatesuunnittelua. Ennen vaatesuunnitteluopintojaan Laura on opiskellut kudonta-ompeluartesaaniksi.

Teollisia vaatemallistoja Laura on suunnitellut mm. Globe Hopelle, Kultaturpeelle, Stockmannille ja R-Collectionille. Kokeilevampia vaatemallistoja on syntynyt mm. hampusta ja turpeesta. Laura on myös puvustanut elokuvia ja teatteriesityksiä sekä stailannut esiintyviä taiteilijoita.


Vaatesuunnittelija Aija Rouhiainen

Kirppiksen uusin Aija on elämäntapakierrättäjä, joka jemmaa kaiken kiinnostavan myöhempää käyttöä varten. Tienvarresta noukittu pölykapseli on päätynyt kylpyhuoneeseen jakkarana, vanhat t-paidat pääsivät uusiokäyttöön hattuina, miesten paidoista taas on tehty tyttärille mekkoja. Edes kuivuneita lasten tusseja Aija ei heitä pois. – Koskaanhan ei voi tietää mikä idea huomenna vaatii toteutukseensa tussien muovikuoria!

Aija Rouhiainen (copyright YLE/kuva Heli Sorjonen)

Ideat uusiin vaate- ja sisustusluomuksiin syntyvät arkisilla metromatkoilla, Keski-Suomen järvimaisemissa ja perheen parissa puuhastellessa. Kirppiksessä on nähty mm. Aijan risainaamia pyöräilykypäriä, kierrätyslöydöillä sisustettu lastenhuone sekä vanhoista huiveista risainattuja puseroita. Walle kameroineen on myös käynyt kurkistamassa Aijan huikeaan kirppis-kotiin.

Aija on valmistunut vaatesuunnittelija-artenomiksi Vantaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1995. Hän on toiminut viimeiset 10 vuotta YLEllä tv-ohjelmien puvustajana, takana on mm. lähes 100 osaa Kotikatua.