yle.fi


Nuorentaako YLE todella tarjontaansa?

Nuorentaako YLE todella tarjontaansa?

18. toukokuuta 2011 Kommentit: 7

Vuosi sitten penäsin kirjoituksessani YLE:ä palvelemaan eri ikäryhmiä tasapuolisemmin. Ongelma on mielestäni siinä, että kaikki maksavat saman mediamaksun, mutta katsojaosuudet olivat Finnpanelin mukaan viime vuonna tällaiset:

YLE:n televisiokanavien katseluosuudet ikäryhmittäin

10-24 vuotiaat: 19,6 %
25-44 vuotiaat: 30,6%
45-64 vuotiaat: 49,1%
Yli 65-vuotiaat: 61,7%

Tulkitsen tuota tilastoa karkeasti siten, että YLE palvelee suuria ikäluokkia kaksi kertaa paremmin kuin nuoria.

Ehdotin, että YLE pyrkisi puolittamaan tuon kuilun neljässä vuodessa. Ilokseni Olli-Pekka Heinonen, joka oli tuolloin Asia ja kulttuuri YLEn ohjelmistoalueen johtaja, vastasi huutooni blogissaan  Ylen haasteet. Heinonen kirjoittaa mm. näin:

”Paljon on tekemistä, jotta Pekko Pesosen toivoma muutos tapahtuu. Ylessä siihen on sitouduttu, ja Pekon mainitsema 4 vuoden aika pitäisi muutoksen tekemiseen riittää.”

Otin tämän lupauksena. Nyt sama ikäryhmävääristymä huomioidaan myös YLE:n maaliskuussa julkaisemassa tiedotteessa. Asiaan luvataan jälleen muutosta. YLEn toimitusjohtaja Lauri Kivinen kirjoittaa näin:

”Ylen yleisösuhde keskimäärin on erinomainen. Alle 44-vuotiaiden ikäryhmässä on kuitenkin paljon heitä, jotka eivät löydä Yleä tai pidä Ylen ohjelmia kiinnostavina. Nyt haluamme profiloida televisio- ja radiokanavat toisistaan selkeämmin erottuviksi ja eri kohderyhmiä palveleviksi, sillä julkisen palvelun ohjelmatarjonta kuuluu kaikille”, linjaa Kivinen.

Tämä on hienoa. Asia on huomioitu. Ikäryhmien katseluosuuksista tiedotteessa ei kuitenkaan puhuta mitään. Konkreettinen tavoite, joka tiedotteessa asetetaan, on tällainen:

”Yle tähtää siihen, että vuoden 2013 lopussa 100 prosenttia suomalaisista käyttää vuositasolla edelleen Ylen palveluja. Toinen tavoite on, että 90 prosenttia pitää jotakin ohjelmaa tai palvelua kiinnostavana. Kolmanneksi halutaan, että suomalaisista 80 prosenttia käyttää jotakin Ylen palvelua päivittäin.”

Voisiko joku kertoa, että millaiset nuo luvut ovat nyt ja mistä niiden muuttumista voi seurata? Tutkiiko näitä lukuja joku muu kuin YLE itse?

Itse olisin kaivannut YLE:ltä tavoitetta, joka perustuu Finnpanelin kaltaisen riippumattoman mittaroijan tilastoihin. Ja jos kerran puhutaan tarjonnan nuorentamisesta, miksi ei yksinkertaisesti otettaisi tavoitteeksi nuorempien katsojien katseluosuuden kasvattamista? Suurten ikäluokkien ja nuorten katsojien välisen kuilun puolittaminen neljässä (tai nyt kolmessa) vuodessa olisi mielestäni edelleen hyvä tavoite. Tähän suhdelukuun pitää toki laskea mukaan myös YLE Areenan kautta tapahtuva katselu.

Toivottavasti YLE tahtoo ihan oikeasti tehdä asialle jotain. En tahdo tässä ottaa kantaa siihen, että miten tuo temppu tehdään, mutta ensin pitäisi julkisesti asettaa konkreettinen tavoite.

Kommentoikaa, jos olette muutoksen tärkeydestä samaa mieltä – tai kommentoikaa vaikka olisitte eri mieltäkin. Voitte myös liittyä Facebook-ryhmään YLE palvelemaan tasapuolisesti. Kannattaa myös seurata Kohtaus-sivuston blogeja. Uskon, että joku YLE:llä avaa lähitulevaisuudessa tiedotteessa mainittuja palvelunkäyttöprosentteja.

Lisää näihin:
6
tykkää tästä

Kommentit

minna 19.05.2011, 10:47

Ehdottimasti samaa mieltä! Mutta onnistuuko tämä aidosti ilman henkilöstön nuorennusta? Kun Ylestä potkitaan pihalle nuoret määräaikaiset ja jäljelle jäävät suurten ikäluokkien edustajat koettavat kuorruttaa vanhaa huttua neonväreillä, ei paljoa innosta.

Erik Bäckman 19.05.2011, 11:59

Tavoitteiden 100%-90%-80% seurannasta: näitä tavoittavuus- ja kiinnostavuuslukuja kuten edellä mainittuja katseluosuuksiakin tutkivat Ylen (ja muiden mediatalojen toimeksiannosta) suomalaiset tutkimuslaitokset (Finnpanel, TNS Gallup), eli tutkimukset ovat tilastollisesti luotettavia.

Tärkeämpää kuin osuus kaikesta tv-katselusta on Ylen palvelujen kokeminen kiinnostaviksi ja niiden säännöllinen käyttö - kuuntelun, katselun ja netikäytön on jätettävä muistijälki että tämä on mielekästä, kiinnostavaa ja minulle tärkeää sisältöä jota käytän usein. Sisältö ja sen löydettävyys ovat molemmat tässä avaintekijöitä.

Seuraavan kerran tuota strategista tavoitekolmikkoa 100-90-80 tutkitaan loppuvuodesta, ja siitä eteenpäin puolen vuoden välein.

Erik Bäckman / Yle Julkaisut

Pekko Pesonen 20.05.2011, 08:44

Kiitos tiedoista, Eric Backman. Kertoisitko vielä, että mitkä olivat tavoitekolmikon viimeisimmät mitatut luvut?

Anonyymi 20.05.2011, 15:40

Ehdottomasti pitäis saada ohjelmaa enemmän nuorille. Suomalaisia nuorisoleffoja! Edes lyhytelokuvia!!

Anonyyminen 24.05.2011, 10:45

Muutoksella pitäisi hutkaista ohjelmatarjonnasta vastaavia päälliköitä.
On vaikea saada edes hieman uudenlaisia ideoita läpi, kun lopullisen päätöksen tekevät yli 50v päälliköt.

En ole ikärasisti, vaan ikärealisti. Elämän eri vaiheissa eri asiat ovat tärkeitä. Ikä tuo kokemusta, jonka ansiosta uhkarohkeista ideoista luovutaan. Ei kannattaisi. Nuoret pystyvät joskus uskomattomiin suorituksiin. Kansanomainen vertaus on Granlundin ilmaveivi. Kaveri on vasta 19v. Hän tulee varmaan aina olemaan 19v.

Draaman vastaavat päälliköt yms. Antakaa nuorten kokeilla. Heillä voi jopa olla annettavaa. Kaikki eivät tarvitse henkistä statusta nostavaa korkeakoulua. He voivat silti olla niin lahjakkaita tarinankertojia, että ratkaisussa ei tarvita edes rangaistuslaukauskilpailua.

Sinun näkemys ei välttämättä ole se universaalein. Ei kenenkään ole.

L

Kohtaus, Pertti 29.05.2011, 21:03

Tavoiteluvut vuonna 2010 olivat seuravat:

100% - 82% - 73%.

tiedonvälittäjänä Pertti

Pekko Pesonen 30.05.2011, 11:58

Kiitos Pertti.

test

  • Courier New

    Pekko Pesonen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut vapaa käsikirjoittaja ja Käsikirjoittajien killan puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut elokuvat Tyttö sinä olet tähti ja Lapsia ja aikuisia, palkitut minisarjat Veljet ja Sitoutumisen alkeet, sekä Jussi-palkitun, katsojaennätyksiä rikkoneen komediaelokuvan Napapiirin sankarit. Pekko on myös kahden pikkutytön isä ja musiikki-intoilija.

    Pekon blogi jatkaa 15.1.2012 alkaen osoitteessa suomileffa.fi.

Uusimmat kommentit

Pertti

Yksinkertaista! Mitkään todella suuret asiat eivät ole monimutkaisia.