yle.fi


Koulun penkiltä

  • Koulun penkiltä elokuvakäsikirjoittajaksi

    30. toukokuuta 2011 Kirjoittaja: Juhana Lumme 6 12

    Elokuva- ja televisiokäsikirjoitus on Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen osaston suosituimpia linjoja. Viime vuonna linjalle oli 166 hakijaa, ja sisään otettiin kaksi opiskelijaa. Käsikirjoituskoulutukseen on hinkua, sillä jokaisella ihmisellä on ainakin yksi tarina kerrottavanaan – oma elämäntarinansa, muotoon tai toiseen puettuna.

    Lue lisää

  • Oma käsikirjoitukseni valkokankaalla

    23. toukokuuta 2011 Kirjoittaja: Jenni Juhola 0 11

    Istun elokuvateatterissa ja edessä pyörii oman mielikuvitukseni tuote, ensimmäinen käsikirjoittamani ja ohjaamani lyhytelokuva. Halusin tehdä kepeän hyvänmielen elokuvan ja huomaan, että yleisö oikeasti nauraa ja nauttii katsoessaan leffaani. Sellaista hyvänolontunnetta eivät tarjoa mitkään päihteet.

    Lue lisää

  • Sanoista saksiin

    16. toukokuuta 2011 Kirjoittaja: Laura Sivonen 0 9

    Todellinen ymmärrykseni editoinnista sekä käsikirjoittamisesta ennen opiskelujen alkua oli, kuten nyt huomaan, melko vaatimattomalla tasolla. Lähdin opiskelemaan medianomiksi suunnattomalla innostuksella, joka kumpusi rakkaudesta elokuviin, mutta käytännöllinen käsitys koko tästä prosessista on syntynyt vasta sittemmin.

    Lue lisää

  • Tunteet pelissä

    9. toukokuuta 2011 Kirjoittaja: Janne Hyvönen 1 11

    Nykyään puhutaan kovasti pelialan panostuksesta pelien käsikirjoituksiin. Pelitalot palkkaavat jopa tunnettuja Hollywoodin elokuvakäsikirjoittajia tuottamaan jännittäviä tarinoita ja sisältöä peleihinsä. Esimerkiksi THQ pestasi hiljan julkaistuun Homefront-peliinsä käsikirjoittajaksi John Miliuksen (Conan Barbaari, Ilmestyskirja Nyt, Rome). Peliä tietenkin sitten markkinoitiin sen käsikirjoituksella.

    Lue lisää

  • Ei tää vaan toimi

    2. toukokuuta 2011 Kirjoittaja: Hanna Lappalainen 2 4

    Ulpu Lehtinen kirjoitti taannoin helmikuussa hyvän palautteen tunnusmerkeistä. Itse olen pyöritellyt mielessäni huonoa palautetta, joka tuntuu välillä olevan yleisempi ilmiö. Huonolla en tässä yhteydessä tarkoita teoksen ongelmiin tai kehityskohtiin puuttumista; kyseessä on enemmänkin kritiikin antamisen tapa. Kukin on varmasti joskus saanut palautetta, joka annetaan rakentavan kritiikin nimissä, mutta on todellisuudessa lyttäävää, nöyryyttävää ja ennen kaikkea hyödytöntä. Sellaista, kuin itse joskus sain: ”Ei tää vaan toimi. Tästä on puolet paskaa, heitä se pois.” Missään vaiheessa ei tietenkään selvinnyt, kumpi puoli.

    Lue lisää

  • Häpeä!

    26. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Ulpu-Maria Lehtinen 4 3

    Osallistuminen European Short Pitch 2011-workshopiin Ranskassa tänä keväänä sai minut miettimään sitä mielenkiintoista häpeän tunnetta, joka vaivaa useimpia kirjoittajia kun omasta jutusta pitäisi kertoa muille.

    Lue lisää

  • Eurovanukasta vatkaamassa

    18. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Paula Korva 3 0

    Osallistuin pari viikkoa sitten neljän eurooppalaisen elokuvakoulun workshopiin, jossa tavoitteena on kehittää elokuvahankkeita, joissa a) on kansainvälinen, mieluiten eurooppalainen ulottuvuus ja jotka b) voidaan tehdä pienellä budjetilla. Mietin omaa ehdotustani. Miten olisi: ”Suomalainen tyttö lähtee au-pairiksi Saksaan turkkilais-hollantilaiseen perheeseen, jossa kulttuurien erot kärjistyvät? Tarina sijoittuu perheen lomamökille Kreikkaan?” Tai ”suomalainen insinööri ja saksalainen konsulentti tapaavat Eiffel-tornissa sattumalta mutta luontevasti?” Teennäistä, ei kai?

    Lue lisää

  • Hyväntekeväisyyttä ja uskoa huomiseen

    5. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Iina Lehto 0 13

    Montako medianomia tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu? Yksi, mutta koulutetaan niitä nyt varmuuden vuoksi kaksikymmentä. Ei naurata – ei ainakaan neljännen vuoden viestinnän opiskelijaa. Helsingin Sanomat uutisoi viime joulukuussa valtion haluavan vähentää kulttuurialan koulutusta kolmanneksella, ja muutenkin aihe on ollut tapetilla viime aikoina.

    Lue lisää

  • Ei mainoksia, kiitos!

    4. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Henna Seppälä 0 4

    Olen kotoisin Parkanosta. Kyllä, se on Suomen synkin kunta vuosimallia 2005. Minulle se ei kuitenkaan aina ole näyttäytynyt niin synkkänä. Perheen ja ystävien lisäksi siihen on yksi merkittävä syy, elokuvateatteri.

    Lue lisää

  • Yks ääni vaan

    28. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Anna Ruohonen 1 7

    Oletko punavihreähkö, luovalla alalla työskentelevä nuori urbaani aikuinen, mahdollisesti taideopiskelija? Ärsyttääkö politiikka? Etkö löydä sitä oikeaa puoluetta tai oikeaa ehdokasta? Onko sellainen fiilis, että mitään ei kannata äänestää kun kaikki pyrkivät olemaan kaikkea muuta? Ehkä sinusta tuntuu, että koko poliittisen kentän jako on vasempine ja oikeine puolineen on vanhentunut ja uudelle järjestykselle olisi tarvetta? Kuulut Facebookin Postmodernin tekotaiteen ystävät -yhteisöön? Olet nähnyt Ryhmäteatterin Eduskunnan ja menettänyt viimeisetkin uskonrippeesi siihen, miten tätä maata johdetaan? Olet tiedostaneisuudessasi niin turhautunut, että tekee mieli irtisanoutua yhteiskunnasta?

    Lue lisää

test

  • Koulun penkiltä

    Koulun penkiltä -kolumni on elokuva- ja tv-alan opiskelijoiden vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovat yhteisöt kylvävät ideoita ja korjaavat ratkaisuja.