yle.fi


Elokuvapökäleitä omaan käyttöön

Elokuvapökäleitä omaan käyttöön

Harmittavan usein suomalainen elokuva on kuin kakka potassa. Lähipiiri ihastelee pökälettä eivätkä muut oikein ymmärrä sen karheaa kauneutta. ”Tulihan se,” riittää jo kilistelyn aiheeksi.
7. syyskuuta 2009 Kirjoittaja: Harri Virtanen Kommentit: 0

Ammattitaidottomuudesta on syytetty ensin käsikirjoittajia.  Sitten syytettiin ohjaajia, jotka usein kirjoittavat itse omat pökäleensä.  Mutta tuottajia? Minä syytän tuottajia! Ne mahdollistavat tämän kakkasirkuksen - toki pölvästien rahoittajien kanssa, joihin itsekin kuulun – eivätkä saa yhtään kiinnostavaa teosta yleisön saataville.

Missä viipyy se tuottaja, jolla on näkemystä ja taitoa viedä elokuva taiteellisesti ja kaupallisesti haastavaan ja kestävään lopputulokseen? Niin että se voi kohdata yleisönsä, viihdyttää, herättää tasokasta keskustelua, synnyttää elävää elokuvatraditiota, antaa kokemuksen? Traditiota ei synny, koska tekeleet mieluiten unohdetaan mahdollisimman pian eikä niistä rehellisyyden nimissä jaksa kukaan keskustella yhtään enempää.

Ongelma ei ole yksittäisten tekijöiden vaan alan rakenteiden ja asenteiden. Kotimaisen komedian surkea tilanne paljastaa jotakin näistä asenteista. Komediassa on keskeisintä katsojan kokemus eikä sen pohtiminen oikein elokuvataiteilijalta luonnistu. Draamaa voi ymmärtää vasta kun ymmärtää komediaa.

Meillä on osaavia ohjaajia ja käsikirjoittajia – tekniikan osaajia ja näyttelijöitä meillä on ollutkin – mutta keskeinen osaaminen puuttuu: tuottajan osaaminen, tuotantoyhtiöosaaminen, tuottajan näkemys. Ja nyt haluan sanoa nimiä: Markus Selin, yksi parhaista, Roope Lehtinen, ei valitettavasti tee elokuvia, Liisa Akimoff, ei valitettavasti tee elokuvia, Ilmo Laevuo, ei elokuvia. Huipputuottajat tekevät tv-draamaa. Miksiköhän.

Kotikatsomon uusintoja katsellessa Cyclomania vuodelta 2001 nousee arvoon arvaamattomaan konstailemattoman kerrontansa vuoksi.  Teatterilevityksessä se sai 12 000 katsojaa. Kotikatsomossa se on saanut neljä esitystä. Katsojia on kertynyt 1 151 000.

Julistan – en sotaa – mutta kilpailun: Kotikatsomon uusi tv-draamaa pesee suomalaisen elokuvan mennen tullen. Tosin siihen nyt ei paljon tarvita, sanoisi joku koiranleuka.

 

Kuka?

Harri Virtanen

ohjelmapäällikkö, YLE TV1

Harri Virtanen on YLE TV1:n ohjelmapäällikkö.
Hän vastaa Ykkösen draamasta,Kotikatsomon ohjelmistosta ja Kotikadusta sekä viihteestä.
Hänen vastuullaan ovat myös kansainvälinen komedia ja kotikatsomo.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Vaikka kaikki taputtaisivat sinulle, olet onnistunut vasta kun voit taputtaa itsellesi.