yle.fi


Käsikirjoittaminen verkkoon ja verkossa

Käsikirjoittaminen verkkoon ja verkossa

Kaksi eri asiaa
14. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Johanna Aho Kommentit: 2

Käsikirjoittaminen verkkoon

Verkko on noussut viime vuosina relevantiksi draaman jakelukanavaksi tv:n ja radion rinnalle. Tämän kehityksen myötä koko jakelukanava- ja välineajattelu alkaa menettää merkitystään. Kuluttaja/käyttäjä ei enää kovin kauaa edes hahmota, mikä väline hänellä kulloinkin on käytössään. Jos nyt tarkkailee vaikkapa Google Tv:n kehitystä: Google on tehnyt HBO:n kanssa yhteistyösopimuksen, jossa HBO tarjoaa sisältöjään Google Tv:n kautta tilattavana on demand -palveluna verkon yli tv-vastaanottimeen.

Ehkä iso asia teknologisesti, mutta käyttäjälle se näkyy vain valintana, että haluanko tilata tämän sisällön vai enkö halua. Tässä suhteessa mikään ei muutu.

Lienee ollut jo kauan selvää, että välineestä riippumatta hyvä ja koukuttava sisältö on tärkein. Kollegani Marja Honkakorpi avasikin verkon sisältökehitystä hyvin jo noin vuosi sitten kirjoituksessaan Kohtauksessa . Mitä tulee innovaatioihin verkkolähtöisissä draamasisällöissä, vuoden takaisesta tilanteesta ei ole paljon liikahdettu. Samat esimerkit kiertävät presentaatiosta ja seminaarista toiseen (KateModern, Lonelygirl15, Sanningen om Marika).

Edelleen usein verkon mahdollisuuksia, kuten vaikkapa interaktiivisuutta ja paikkatietosidonnaisuutta, yritetään liittää jo valmiin teoksen tai sarjan päälle. Se ei vain onnistu - ajattelun tulisi olla läsnä jo käsikirjoitusvaiheessa. Ja tämä on edelleen harvinaista.

Ylen Uusi päivä -sarjassa olemme pyrkineet astumaan askeleen eteenpäin. Verkkoon tehdään käsikirjoitettua sisältöä, eikä materiaali ole vain tv-sarjan extroja ja koonteja. Sarjan käsikirjoittajat kirjoittavat draamaa verkkoon: esim. henkilöhahmojen blogeja sekä juonikuljetuksia, jotka alkavat tai loppuvat vain verkossa. Verkkosisällöillä on myös oma tuottaja.

Käsikirjoittaminen verkossa

Usein verkon ja draaman suhdetta tutkaillaan vain jakelun ja kuluttamisen näkökulmasta, kuten myös minä tuossa juuri tein. Erityisesti minua kuitenkin tällä hetkellä kiehtoo ajatus käsikirjoitetun fiktion syntymisestä verkossa. Yhteisöllinen kirjoittaminen. Se, mitä siitä voisi syntyä. Ja se, mikä arvo itse kirjoitusprosessilla voisi osallistujilleen olla.

Yksi viime aikojen ilahduttavimmista ja koskettavimmista verkkosisällöistä on Eric Whitacren virtuaalinen kuoroteos Lux Aurumque.
Teoksessa 185 laulajaa on äänittänyt tietokoneensa web-kameran kautta oman opetellun stemmaosuutensa. Stemmat on voinut opetella Whitacren tekemän opetusvideon kautta. Kaikki osallistuneiden lauluosuudet on yhdistetty hienosti soivaksi teokseksi, jonka jakelukanava on YouTube. Teoksen on palvelussa tähän mennessä katsonut ja kuunnellut 1 346 026 käyttäjää!

Nyt Whitacrella on käynnissä ohjeistus ja laulajien rekrytointi seuraavaan teokseen.

Olen katsonut Lux Aurumque -teoksen monta kertaa ja yhä enemmän mietin sitä, voisiko jotain tämänkaltaista yhdessä tekemistä soveltaa kirjoittamiseen? Olisiko mahdollista tuottaa yhdessä valmis teos? Ja vielä niin, että myös tekotapa olisi yhteisöllinen. Lähtisivätkö kirjoittajat - esimerkiksi sinä - mukaan?

Kohtauksessa otimme viime keväänä ensiaskeleen avoimen käsikirjoittamisen tiellä Käsikirjoitus.Nyt -kurssin  kautta. Kukin kurssille valittu kirjoittaja kirjoitti omaa teostaan omalla nimellään ja sekä asiantuntijat että muut käyttäjät saivat kommentoida prosessia ja jakaa ideoitaan.

MIkä voisi olla tästä seuraava askel? Annetaan kaikille yhteinen aihe ja lähtöasetelma, josta kukin lähtee pala kerrallaan etenemään? Annetaan yhteisön päättää minkä synopsiksen pohjalta edetään, ja sitten minkä treatmentin jne.? Vai mietitäänkö jo aihe yhdessä: mikä tematiikka olisi ajassa kiinni ja koskettaisi mahdollisimman monia? Kaikki vaihtoehdot ovat kutkuttavia.

Ja vielä. Miten saisimme koko työskentelyprosessita yhteisöllistä? Verkko on täynnä työkaluja, joilla voi kommunikoida ja työstää yhdessä, esimerkiksi reaaliaikaisesti päivittyvä Ethernet-sovellus .

Mitä mieltä sinä olet? Kannattaisiko yrittää yhdessä Kohtauksen kautta?

Kuka?

Johanna Aho

yle.fi kehityspäällikkö

Johanna Aho toimii kehityspäällikkönä yle.fi:ssä vastuualueinaan muun muassa draaman ja viihteen verkkosisällöt. Hän toimii myös Uusi päivä -sarjan verkkokehityksestä vastaavana tuottajana.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä
Asiasanat:

Kommentit

Anonyymi 16.10.2010, 08:11

Kannattaisi kokeilla. Ylelle sopisi hyvin olla mukana avittamassa tollasessa

Anonyymi 12.01.2011, 08:14

Hei! Aivan mahtava juttu. Aion itse kokeilla täällä pohjoisessa pienen yhteisöllisesti tuotetun historiadokumentin tuottamista. Ja se varmaankin tulee olemaan dokumentti sanan varsinaisessa mielessä :)

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Inspiraatio on petollinen rakastaja.