yle.fi


Syötä mulle!

Syötä mulle!

7. joulukuuta 2009 Kirjoittaja: Pekka Savolainen Kommentit: 0

Sinulla on idea. Idea on kertakaikkiaan loistava ja poikkeuksellisen lahjakkuuden ainutkertainen ilmentymä. Nyt vaan pitäisi saada joku muukin tajuamaan se.

Eli idea pitää saada kirjoitettua.

Ajatus on kirkkaana pääkopassa, mutta mitään tolkullista ei synny. Mitä jos ne eivät pidä siitä? Mitä jos se ylittää sopivaisuuden rajat? Mitä jos sitä ja mitä jos tätä.

Kun aika ja energia menee pähkäilyyn, ei mitään tosiaankaan saa aikaan.

Jotta jotain tapahtuisi, on ensi töikseen aktiivisesti karkotettava mielestä pahin tekemisen este: itsesensuuri. Julkisella paikalla ei voi tehdä mitä tahansa, mutta julkisellakin paikalla voi ajatella ihan mitä tahansa. Ja missä tahansa voi kirjoittaa aivan mitä tahansa. Kaikkea ei tarvitse julkaista.

Kaikki turha säädyllisyys ja mielen rajoittaminen estää vapaan ajattelun ja epäonnistumisen murehtiminen etukäteen estää luovuuden – olemassa olevien ideoiden yhdistelyn toisiinsa uusilla tavoilla. Tärkeintä on olla vapaa. Vapaa myös epäonnistumaan ylpeydellä ja täysillä, jos niikseen tulee. On tapettava pään sisällä asustava ankara kriitikko.

No nyt pulppuaa!

Sisältöä siis syntyy kirjoittamalla. Julkaistavaa sisältöä syntyy editoimalla kirjoitettua materiaalia. Jos kirves lipeää oikein pahasti, alkaa tavaraa pulputa siihen malliin, ettei tiedä mistä päästä alkaisi tilkitä.

Mitä siis karsia, kun idea pitäisi saada myytyäkin?

Pystytkö kuvailemaan idean yhdellä lauseella? Jos siihen tarvitaan useita, on työ vielä kesken. Mitä selkeämpi ajatus on, sitä tiiviimmin sen pystyy ilmaisemaan. Edellisen ja kaiken muun alkuvaiheessa tarvittavan pystyy kertomaan 1-2 liuskalla. Tärkeintä on herättää kiinnostus ja saada täältä päästä joku pyytämään lisää, haluamaan. Tarkempien selitysten ja selvitysten aika kyllä varmasti tulee.

Entä jos ei sittenkään ala syntyä?

Alkaisiko pohtia, mikä menisi läpi. Mikä uppoaisi siihen heppuun, joka lukee idean ensimmäisenä? Miten olla ovela ja laskelmoida asia niin, että Ison Pajan aulassa ovat herrat puku päällä kättelemässä tervetulleeksi Jungneria myöten?

Parasta laskelmointia on unohtaa laskelmointi.

Draama ja viihde ovat valtaa ja käsikirjoittajalla sitä on paljon. Vallankäyttäjällä on hyvä olla jotain sanottavaa. Mitä sanottavaa sinulla on? Opi tuntemaan yleisö – ne keille puhut. Käytä omaa itseä: aitoja ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Etsi näiden pohjalta vahva väite. Tee väite rohkeaksi ja selkeäksi, käskyksi. Tarinan sisällä on aina ohje. Jaa oma ohjeesi yleisölle intohimolla ja sydämellä. Mitä enemmän tämä näkyy jo ideavaiheessa, sitä paremmat mahdollisuudet jatkopeleihin on.

Syötä mulle!

Siispä myymään eli pitsaamaan, jotta pallo saadaan peliin.
 
Epävarmuus on otettava hallintaan. Jokainen on oman ideansa suhteen epävarma. Hyvä teksti on aina henkilökohtaista ja se tekee haavoittuvaksi - ja nöyryys ja haavoittuvuus eivät yleensä myy erityisen hyvin. On siis hyvä osata ainakin esittää itsevarmaa ja asiansa takana seisovaa ammattilaista, jolla on jotain arvokasta tarjolla.

On sinänsä samantekevää millaisella psyykkauksella tai lääkityksellä Pasilan portista sisään tulee, kunhan vain tulee – ja esittää asiansa. Lupaan kuunnella.

Henkseleitä ei nyt niin hirveästi tarvitse paukutella. Semmoinen reipas napsuttelu kyllä riittää.

 

 

Kuka?

Pekka Savolainen

YLE Viihde, vastaava tuottaja

Pekka Savolainen on YLE Viihteen vastaava tuottaja ja ideariihikouluttaja.

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Yksinkertaista! Mitkään todella suuret asiat eivät ole monimutkaisia.