yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Harjoittele tekemään havaintoja

Tee havaintoja maailmasta ja ihmisistä. Kerää niitä varastoon. Katsele ihmisiä bussipysäkeillä, kaupoissa, ruokasalissa. Huomaat erilaisia pieniä asioita, eleitä, ilmeitä, katseita, reaktioita, puhetapoja... Mieti, mistä teet päätelmiä.

A

Tarkkaile myös itseäsi erilaissa tilanteissa ja tunnetiloissa. Miten itse toimit ja käyttäydyt, kun olet esimerkiksi rakastunut tai vihainen? Miten puhut ja käyttäydyt, kun joudut teeskentelemään?

B

Etsi kaikenlaisia konkreettisia asioita, joita voisi joskus käyttää elokuvassa ilmaisemaan jotain. Miten esimerkiksi kaupungin kylmyys ja kodin lämpö kuvattaisiin mahdollisimman kouriintuntuvasti?

C

Kun menet ensimmäistä kertaa uuteen paikkaan, yritä painaa mieleesi, mihin asioihin ja yksityiskohtiin kiinnität huomiosi. Älä luule, että nuo asiat kiinnostavat vain sinua henkilökohtaisesti. Samat asiat kiinnostavat luultavasti muitakin ihmisiä, elokuvan katsojia.

D

Eläytyminen on elokuvanteossa tärkeää. Tutustu kuvattavaasi. Yritä asettua toisen ihmisen asemaan. Mieti, mitä tietynlainen ihminen tekisi tietyssä tilanteessa. Mieti, miltä hänestä tuntuu.

E

Kun teet omia havaintoja, sinun ei tarvitse turvautua matkimiseen, kuluneisiin keinoihin ja ilmaisutapoihin. Pienistä havainnoista voi löytyä aiheita kokonaisiksi elokuviksi. Löydät paikkoja, ääniä, tilanteita, ihmistyyppejä, säätiloja...

 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää