yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Uutiskuva

Uutiskuvat liittyvät äskettäiseen uutisoitavaan tapahtumaan ja niihin liittyy aina joku teksti. Ne ovat usein tilannekuvia, joiden dramaattisuus ja vauhdikkuus vaihtelevat aiheen mukaan. Urheilukuvissa liike ja toiminta korostuvat, mutta myös poliittisiin rituaaleihin tai henkilöuutisiin liittyvissä kuvissa tapahtuu tai on juuri tapahtunut jotakin.

Yleensä oletetaan, että uutiskuvaa ei ole manipuloitu ja siksi viestimillä on omia linjauksia sallitusta kuvankäsittelystä. Kuvien lavastaminen sen sijaan on melko tavallista: kuvaaja voi pyytää esimerkiksi neuvottelutulokseen päässeitä työmarkkinaosapuolia kättelemään toisiaan kuvan ottoa varten. Yleensä oletetaan, että uutiskuvan tapahtumien ja henkilöiden on oltava tosia tai aitoja.

Lavastamisenkin rajoista syntyy kuitenkin keskustelua silloin tällöin. Esimerkiksi palestiinalaislasten yllyttäminen kivien heittelyyn Lähi-idän mellakkakuvien saamiseksi edustaa kyseenalaista uutiskuvien lavastamista.

Video

Mikä tekee uutiskuvauksesta haasteellista?
Katso video

 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää