yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Ensi-ilta

Ensi-ilta päättää projektin

Ensi-ilta on käsite, joka luo odotuksia ja paineita. Kaikessa työssä, jota on vaikea mitata, on työn päättäminen erityisen olennaista. Media on alue, jonka rajoja on hankala hahmottaa. Erityisen tärkeä ajatus työn valmistumisesta on lapsille ja nuorille. Työ, johon on panostettu ja johon on ladattu paljon odotuksia, tulee saada päätökseen. Ensi-ilta on tähän mainio rituaali. Koulussa ensi-ilta on pääsääntöisesti ensi-iltapäivä. Töiden ja tekijöiden juhlistaminen on keskiössä, mutta kohtuudella. Ensi-illassa tekijät kannattaa huomioida muuttamatta työtä turhan ihmeelliseksi. Ensi-ilta ei ole siis ainoa hetki palautteelle. Kriittisemmän tarkastelun voi siirtää luokan omalle palautetunnille.

Ensi-ilta voi tarkoittaa valmiiden töiden katsomista luokan kesken, mutta myös esimerkiksi rinnakkaisluokan kutsumista kylään tai jopa vanhempien kutsumista koululle (voidaan nivoa yhteen esimerkiksi vanhempainillan kanssa). Ensi-illan järjestämisessä opettajan ei tarvitse jäädä yksin – oppilaat ovat usein mielellään mukana paitsi päättämässä mahdollisista kutsuttavista vieraista, mutta myös auttamassa vaikkapa tuolien järjestämisessä. Opettajalle jää kuitenkin usein selvitettäväksi se tekninen tapa, jolla audiovisuaalinen esitys julkisesti kuullaan ja katsotaan.


Media-alan tapahtumat

Media-alan tapahtumia, joihin voi lähettää lasten ja nuorten töitä esille.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää