yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Totta vai keksittyä?

XL_battle

Fiktio (kuvitteellinen, keksitty)

Kun katsot piirrosanimaatiota tai tv-sarjaa kuninkaanlinnan juonittelevista palvelijoista ja linnaneitoja pelastavista ritareista, niin tiedät varmasti katsovasi tarkkaan etukäteen suunniteltua ja käsikirjoitettua tarinaa eli fiktiota.

Kun Mediakompassi -ohjelmassa Maija juttelee hevosaitauksen vieressä pikkuveljensä kanssa, on tarina kirjoitettu etukäteen. Vilma ja Veeti esittävät isosisko Maijaa ja pikkuveli Eetua ja heitä on pyydetty sanomaan sovitut lauseet eli vuorosanat kameran edessä. Kuvassa tapahtuvat asiat ovat täysin keksittyjä, etukäteen mielikuvituksessa suunniteltuja eli fiktiota.

Fakta (tosiasia, todenmukainen)

Kun turvakamera kuvaa käytävää tai parkkipaikkaa, voidaan puhua todesta, todenmukaisesta kuvasta eli faktasta. Kukaan ei pyri vaikuttamaan kuvaan, vaan kamera taltio kaikkea sen edessä tapahtuvaa tasapuolisesti.

Kun Mediakompassin ohjelmassa esiintyjämme Vilma ja Veeti tuotiin autolla kuvauspaikalle hevostallille, he eivät tienneet, että heitä sillä hetkellä kuvattiin tallin vintiltä. Kysymys on todesta, todenmukaisesta kuvasta eli faktasta. Asian voivat tosin varmistaa vain Vilma ja Veeti sekä kuvausryhmän jäsenet, jotka olivat paikan päällä.

Mistä oikeastaan voi tietää mikä kuva esimerkiksi televisiossa tai lehdessä on aivan tosi ja aito? Piilokamerakuvissakin on usein etukäteen järjestetty monta asiaa, kuten kuvauspaikka ja tilanne, johon kuvattavat ihmiset tulevat. Television katsojina näemme kuvatuista tilanteista vain sen osan, mitä meille näytetään. Ne kohtaukset ovat ohjelmantekijöiden valitsemia paloja todellisuudesta. Voidaan myös ajatella, että on olemassa fiktion ja faktan välimuoto: faktio. Sellaisia ovat esimerkiksi monet tosi-tv -ohjelmasarjat televisiossa. Millaista keskustelua luokassanne syntyy niistä sarjoista, joita oppilaat seuraavat?


Myös oppilaan sivuilla pohditaan, mikä on totta ja mikä keksittyä


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää